Książka z przepisami
na gęsinę

Każdy z Szefów Kuchni biorących udział w pierwszej edycji naszej akcji, zobowiązany został do przygotowania swoich trzech autorskich przepisów. Teraz z dumą wszystkie przepisy zostały zebrane w książce, która z pewnością będzie nie lada gratką dla wszystkich miłośników dobrego jedzenia. „Choć sam jestem kucharzem, było to dla mnie spore zaskoczenie, jak jeden rodzaj mięsa może zostać zinterpretowany na tyle różnych sposobów kulinarnych i w żadnym momencie się nie powielić.

Poza klasyczną czarniną, okrasą, carpaccio z półgęska, czy gęsi pieczonej w całości, znaleźć tu można confit z gęsich żołądków, szafranową zupę z gęsi, pierś marynowaną z płatkami róży czy też lody z foie gras i wiele, wiele innych” – mówi Adam Chrząstowski z restauracji Ancora z Krakowa, który jako główny „szef kuchni polskiej prezydencji”, serwować będzie gęsinę również brukselskim notablom. Książka wydana jest zarówno w miękkiej oprawie, jak i w większym formacie ze sztywnymi okładkami; zaś zamawiać ją można mailowo, pisząc na: poczta@slowfood.pl; cena odpowiednio 19 i 29 PLN).
 


W 2013 r. akcja „Gęsina na św. Marcina” trwać będzie ponad dwa tygodnie (od 8 listopada do 1 grudnia). Wszystkie restauracje w czasie trwania akcji na swych witrynach oznaczone będą logiem akcji, tak by były łatwo rozpoznawalne z zewnątrz. W każdej z takich restauracji szef kuchni został zobowiązany do przygotowania przynajmniej trzech autorskich przepisów, które przez cały czas trwania akcji będą dostępne w menu.

przepisy


2013-11-27

Carpaccio z gęsi, musem z jabłek i kiszonej pietruszki, pudrem z boczku wędzonego

Sylwester Lis – Morskie Oko, Zbójecki Łygotnik, Hotel Bukovina

więcej >>

2013-11-27

Gęś confit z puree z scorzoniery, nadziewaną szyjką oraz duszoną cieciorką.

Sylwester Lis – Morskie Oko, Zbójecki Łygotnik, Hotel Bukovina

więcej >>

2013-11-19

Żołądki gęsie na puree z wędzonych ziemniaków i pieczonych korzennych buraczkach

Adam Chrząstowski – Ancora, Kraków

więcej >>

2013-11-19

Marynowana pierś gęsi na kompocie z moreli z ziołami i różą (4pax)

Adam Chrząstowski – Ancora, Kraków

więcej >>

2013-11-19

Pierś z gęsi sous vide ze śliwkami i figami

Marian Frankowski – „Restauracja Morellino”, Hotel Głęboczek, Wielki Głęboczek

więcej >>

2013-11-19

Sałatka z dojrzewającą piersią z gęsi, suszone pomidory, ocet balsamiczny starzony, ser mazuriano

Marian Frankowski – „Restauracja Morellino”, Hotel Głęboczek, Wielki Głęboczek

więcej >>

2013-11-08

Gęsia Fois Gras z powidłami z tegorocznych czereśni z naszych zbiorów oraz babą drożdżową – przepis ex aequo nagrodzony tytułem "Król Gęsiny 2013/2014"

Witek Iwański – Restauracja Aruana, Hotel NARVIL Conference & Spa, Serock

więcej >>

2013-11-08

Pasztet z gęsich wątróbek aromatyzowany trawą żubrową, mus jabłkowy, galaretka z żubrówki, tost z chleba kresowego – przepis ex aequo nagrodzony tytułem "Król Gęsiny 2013/2014"

Przemysław Błaszczyk – Manana Bistro & Wine Bar, Chorzów

więcej >>

2013-11-08

Gryczane kluski kładzione w esencji z wędzonych korpusów gęsi, gęsie żołądki i serca, żółtko gęsiego jaja, rukiew wodna – II miejsce ex aequo w konkursie na "Króla Gęsiny 2013/2014"

Aleksander Baron – Restauracja Solec, Warszawa

więcej >>

2013-11-08

Gęsie żołądki, puree z topinamburu, salsefia sous vide, łuskwiak nameko – II miejsce ex aequo w konkursie na "Króla Gęsiny 2013/2014"

Dominik Duraj – Restauracja Wodna Wieża, Pszczyna

więcej >>

2013-11-08

Żołądki gęsie, czosnek na słodko i chrupiący orkisz – III miejsce w konkursie na "Króla Gęsiny 2013/2014"

Przemysław Blisk – Bread & Milk, Wadowice

więcej >>

2012-11-23

Pierś z młodej polskiej gęsi sous vide, podana z puree z klementynek, kaszą pęczak i sałatką z buraczków i borówki brusznicy oraz chrupiącą gęsią skórą

Witold Iwański – Hotel NARVIL Conference & Spa, Serock

więcej >>

2012-11-17

Udko z Gęsi Kołudzkiej Confi z Białą Fasolą i Karmelizowaną Szalotką

Krzysztof Rabek – Hugo Restaurant, Poznań

więcej >>

2012-11-14

Tortellini z mięsem gęsim w sosie z koziego sera z gospodarstwa Pani Lidii

Mariusz Siwak – szef kuchni Hotelu Park w Szczecinie

więcej >>

2012-11-09

Udka gęsie confit z chutneyem ze śliwek

Adam Chrząstowski – restauracja Ancora, Kraków

więcej >>

2012-11-09

Gęś domowa

Wojciech Modest Amaro – Atelier Amaro, Warszawa

więcej >>

2012-11-09

Pierś gęsi confi z aromatem

Karol Okrasa – restauracja Platter, Warszawa

więcej >>

2012-11-09

Zapiekane gęsi – podróbka z fasolką i grzybami

Krzysztof Żurek – restauracja Trzy Rybki, Kraków

więcej >>

2012-11-09

Pierś gęsi marynowana w różanym pieprzu

Adam Chrząstowski – restauracja Ancora, Kraków

więcej >>

2012-11-09

Terina z gęsi z Foie Gras i pistacjami

Arkadiusz Janczarek – Restauracja & bar 99, Warszawa

więcej >>

2012-11-09

Gęsie pipki

Dariusz Majewski – Opera, spotkajmy się na końcu korytarza, Szczecin

więcej >>

2012-11-09

Gęś podwędzana na liściach jałowca

Tomasz Trąbski – Restauracja BlowUpHall 5050, Poznań

więcej >>

2012-11-09

Pieczone udko gęsie podane z sosem żurawinowym z cynamonem

Michał Witt – Pomarańczowy Fortepian, Piła

więcej >>

2012-11-09

Sałatka z grillowaną piersią z gęsi z sosem balsamicznym

Michał Witt – Pomarańczowy Fortepian, Piła

więcej >>

2012-11-09

Pierożki z gęsiną i sosem kurkowym

Michał Witt – Pomarańczowy Fortepian, Piła

więcej >>

2012-11-09

Bulion z gęsi z pierożkami z farszem z wątróbki i trufli

Marcin Norek – Pod Aniołami, Kraków

więcej >>

2012-11-09

Półgęsek wędzony na zimno z ziemią z chleba razowego, podane z sosem śliwkowo-sosnowym

Łukasz Toczek – Restauracja Metamorfoza, Gdańsk

więcej >>

2012-02-14

Pâté z gęsich wątróbek

Adam Chrząstowski – restauracja Ancora, Kraków

więcej >>

2012-02-14

Nadziewana gęsia szyja na zimno

Krzysztof Żurek – restauracja Trzy Rybki, Kraków

więcej >>

2012-02-14

Gęś pieczona z gruszką

Krzysztof Żurek – restauracja Trzy Rybki, Kraków

więcej >>

2012-02-14

Sałatka z gęsich żołądków

Agata Wojda – restauracja Opasły Tom, Warszawa

więcej >>

2012-02-14

Bulion z gęsi

Agata Wojda – restauracja Opasły Tom, Warszawa

więcej >>

2012-02-14

Pierś gęsi confit w sosie z czerwonego wina i śliwek

Agata Wojda – restauracja Opasły Tom, Warszawa

więcej >>

2012-02-14

Consommé z gęsi

Ryszard Warnke – Ristorante Cristallo, Katowice

więcej >>

2012-02-14

Tagiatelle z ragout gęsim w aromatach trufli

Ryszard Warnke – Ristorante Cristallo, Katowice

więcej >>

2012-02-14

Pierś gęsia z warzywami i sosem porto

Ryszard Warnke – Ristorante Cristallo, Katowice

więcej >>

2012-02-14

Zupa z kalarepki na gęsinie

Michał Skrzypczak – restauracja Weranda, Bydgoszcz

więcej >>

2012-02-14

Uda gęsie faszerowane

Michał Skrzypczak – restauracja Weranda, Bydgoszcz

więcej >>

2012-02-14

Gęsia szyja nadziewana

Michał Skrzypczak – restauracja Weranda, Bydgoszcz

więcej >>

2012-02-14

Pasztet z gęsich wątróbek

Urszula Robaczyńska – restauracja Młyn, Włocławek

więcej >>

2012-02-14

Roladki z piersi gęsiej ze śliwką i buraczkami

Urszula Robaczyńska – restauracja Młyn, Włocławek

więcej >>

2012-02-14

Udo gęsie w przyprawach

Urszula Robaczyńska – restauracja Młyn, Włocławek

więcej >>

2012-02-14

Sałata z rukoli z gęsiną i gruszkami

Dariusz Opasek – Tapas Bar Cuatro Caminos, Warszawa

więcej >>

2012-02-14

Gęś pieczona z pomarańczami i cynamonem

Dariusz Opasek – Tapas Bar Cuatro Caminos, Warszawa

więcej >>

2012-02-14

Udka gęsi z sosem figowym

Dariusz Opasek – Tapas Bar Cuatro Caminos, Warszawa

więcej >>

2012-02-14

Bigos pszczyński na gęsinie

Damian Lazar – restauracja Stara Piekarnia, Pszczyna

więcej >>

2012-02-14

Gęś świętomarcińska

Damian Lazar – restauracja Stara Piekarnia, Pszczyna

więcej >>

2012-02-14

Gęsie udko marynowane

Damian Lazar – restauracja Stara Piekarnia, Pszczyna

więcej >>

2012-02-14

Gęś z owocami

Izabela Kujawa – restauracja Stara Apteka, Inowrocław

więcej >>

2012-02-14

Gęś po polsku

Izabela Kujawa – restauracja Stara Apteka, Inowrocław

więcej >>

2012-02-14

Gęś pieczona

Izabela Kujawa – restauracja Stara Apteka, Inowrocław

więcej >>

2012-02-14

Gęsi udziec z ananasem

Arkadiusz Janczarek – Restauracja Likus Concept Store, Warszawa

więcej >>

2012-02-14

Gęś marynowana w soli morskiej

Arkadiusz Janczarek – Restauracja Likus Concept Store, Warszawa

więcej >>

2012-02-14

Roladka z gęsi z suszoną figą i foie gras

Arkadiusz Janczarek – Restauracja Likus Concept Store, Warszawa

więcej >>

2012-02-14

Grillowana pierś gęsia z sosem piwno-wiśniowym

Michał Grnyo – restauracja Dom Wigierski, Wigry

więcej >>

2012-02-14

Gęś na warzywnym wzgórzu

Michał Grnyo – restauracja Dom Wigierski, Wigry

więcej >>

2012-02-14

Gęsia pierś duszona z suszonymi jabłkami i płatkami róży

Michał Grnyo – restauracja Dom Wigierski, Wigry

więcej >>

2012-02-14

Szafranowa zupa z gęsi

Marcin Filipkiewicz – restauracja Copernicus, Kraków

więcej >>

2012-02-14

Kiełbasa z gęsi z sałatką z bakłażana

Marcin Filipkiewicz – restauracja Copernicus, Kraków

więcej >>

2012-02-14

Gęś nadziewana kaszą i grzybami

Urszula Czyżak – restauracja Piotrkowska 97, Łódź

więcej >>

2012-02-14

Sałatka z półgęska

Urszula Czyżak – restauracja Piotrkowska 97, Łódź

więcej >>

2012-02-14

Tatar z gęsi, czyli okrasa

Marcin Budynek – Restauracja Kolumnowa, Augustów

więcej >>

2012-02-14

Pierś gęsia pieczona z kurkami

Marcin Budynek – Restauracja Kolumnowa, Augustów

więcej >>

2012-02-14

Rolada z gęsi i grzybów

Marcin Budynek – Restauracja Kolumnowa, Augustów

więcej >>

2012-02-14

Gęś o zapachu czosnku i igiełek rozmarynu

Bartosz Budnik – restauracja Romantyczna, Wzgórza Dylewskie

więcej >>

2012-02-14

Czernina na bulionie z gęsi z antonówką i wiśniami

Bartosz Budnik – restauracja Romantyczna, Wzgórza Dylewskie

więcej >>

2011-11-09

Eskalop z wątróbki gęsiej

Bartosz Budnik – restauracja Romantyczna, Wzgórza Dylewskie

więcej >>

2011-10-20

Gęś pieczona w sosie gruszkowym z chili

Urszula Czyżak – restauracja Piotrkowska 97, Łódź

więcej >>

2011-10-09

Pierożki z mięsem gęsi i foie gras

Marcin Filipkiewicz – restauracja Copernicus, Kraków

więcej >>