Akcja Gęsina na św. Marcina - Przepisy
 
 
Książka z przepisami
na gęsinę

Każdy z Szefów Kuchni biorących udział w pierwszej edycji naszej akcji, zobowiązany został do przygotowania swoich trzech autorskich przepisów. Teraz z dumą wszystkie przepisy zostały zebrane w książce, która z pewnością będzie nie lada gratką dla wszystkich miłośników dobrego jedzenia. „Choć sam jestem kucharzem, było to dla mnie spore zaskoczenie, jak jeden rodzaj mięsa może zostać zinterpretowany na tyle różnych sposobów kulinarnych i w żadnym momencie się nie powielić.

Poza klasyczną czarniną, okrasą, carpaccio z półgęska, czy gęsi pieczonej w całości, znaleźć tu można confit z gęsich żołądków, szafranową zupę z gęsi, pierś marynowaną z płatkami róży czy też lody z foie gras i wiele, wiele innych” – mówi Adam Chrząstowski z restauracji Ancora z Krakowa, który jako główny „szef kuchni polskiej prezydencji”, serwować będzie gęsinę również brukselskim notablom. Książka wydana jest zarówno w miękkiej oprawie, jak i w większym formacie ze sztywnymi okładkami; zaś zamawiać ją można mailowo, pisząc na: poczta@slowfood.pl; cena odpowiednio 19 i 29 PLN).
 


W 2017 r. akcja „Gęsina na św. Marcina” trwać będzie od 10 listopada do 3 grudnia. Wszystkie restauracje w czasie trwania akcji na swych witrynach oznaczone będą logiem akcji, tak by były łatwo rozpoznawalne z zewnątrz. W każdej z takich restauracji szef kuchni został zobowiązany do przygotowania przynajmniej trzech autorskich przepisów, które przez cały czas trwania akcji będą dostępne w menu.

przepisy


2014-11-23

Gęsie żołądki duszone w gęsim tłuszczu i ciepłym pieczywem


  • gęsie żołądki – 900g
  • sól – 5g
  • pieprz w ziarnach – 3g
  • liść laurowy, ziele angielski – 1/1g
  • włoszczyzna – 400g
  • gęsi tłuszcz – 400g
  • czosnek świeży obrany – ok.8g
  • wino białe półwytrawne – 300ml
  • cebula obrana – 300g
  • sól, pieprz świeżo zmielony – ds.
  • natka pietruszki – 4g
  • pieczy świeże (bagitka) – 200g

Gęsie żoładki oczyścic z błon i włożyć do zimnej wody wraz z częścią przypraw i całością włoszczyzny, gotować do miękkości. Gęsi tłuszcz pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka i nastawić go na małym ogniu do wytopienia na ok 1–1,5 godz. W końcowej fazie wytapiania doprawić do smaku, dodać pokrojony w kostke czosnek i część cebuli. Pozostawić na ogniu aż czosnek i cebula zaszklą się (uważać aby czosnek się nie spalił – będzie gożki). Wytopiony tłuszcz przecedzić i odstawić do wystygnięcia. Ugotowane gęsie żoładki pokroić w cieńkie plastry włożyć na rozgrzany przecedzony gęsi tłuszcz, podsmażyć. Pozostałą część cebuli pokroić w półksiężyce i dodać do smażonych żołądków, chwilę podsmażyć żołądki z cebulą, dodać przyprawy i białe półwytrawne wino - chwilę dusić aby wino odparowało pod koniec duszenia dodać posiekaną natkę pietruszki.
Podawać z ciepłym pieczywem.
Gotowa potrawa waży ok.150g + 50g pieczywo
 


<< powrót