Akcja Gęsina na św. Marcina - Przepisy
 
 
Książka z przepisami
na gęsinę

Każdy z Szefów Kuchni biorących udział w pierwszej edycji naszej akcji, zobowiązany został do przygotowania swoich trzech autorskich przepisów. Teraz z dumą wszystkie przepisy zostały zebrane w książce, która z pewnością będzie nie lada gratką dla wszystkich miłośników dobrego jedzenia. „Choć sam jestem kucharzem, było to dla mnie spore zaskoczenie, jak jeden rodzaj mięsa może zostać zinterpretowany na tyle różnych sposobów kulinarnych i w żadnym momencie się nie powielić.

Poza klasyczną czarniną, okrasą, carpaccio z półgęska, czy gęsi pieczonej w całości, znaleźć tu można confit z gęsich żołądków, szafranową zupę z gęsi, pierś marynowaną z płatkami róży czy też lody z foie gras i wiele, wiele innych” – mówi Adam Chrząstowski z restauracji Ancora z Krakowa, który jako główny „szef kuchni polskiej prezydencji”, serwować będzie gęsinę również brukselskim notablom. Książka wydana jest zarówno w miękkiej oprawie, jak i w większym formacie ze sztywnymi okładkami; zaś zamawiać ją można mailowo, pisząc na: poczta@slowfood.pl; cena odpowiednio 19 i 29 PLN).
 


W 2017 r. akcja „Gęsina na św. Marcina” trwać będzie od 10 listopada do 3 grudnia. Wszystkie restauracje w czasie trwania akcji na swych witrynach oznaczone będą logiem akcji, tak by były łatwo rozpoznawalne z zewnątrz. W każdej z takich restauracji szef kuchni został zobowiązany do przygotowania przynajmniej trzech autorskich przepisów, które przez cały czas trwania akcji będą dostępne w menu.

przepisy


2014-11-23

Gęsia Foie Gras śliwkowa konfituraorzechy laskowe


Składniki (4porcje)
Gęsie foie gras

  • Gęsie foie gras 240g
  • sól
  • moscatel 100ml
  • masło 20g
  • śmietana 25g

Orzechowa panierka

  • Orzechy laskowe 100g
  • Czekolada orgin ekwador 80g

Śliwkowa konfitura

  • śliwki świeże węgierki 200g
  • wino białe wytrawne 400ml
  • moscatel 100ml
  • laska wanilii 0,5 szt.

Moscatel – piana

  • Moscatel 60ml
  • Syrop cukrowy 20% (woda 100g, cukier 20g)
  • Sucro1,5g
  • Dodatki

Wykonanie


Gęsie foie gras

Oczyszczoną foie Gras smażymy na złoty kolor, schładzamy. Schłodzoną foie Gras miksujemy na gładko z redukcją z moscatela, śmietaną i kawałkami zimnego masła Przecieramy przez sito, doprawimy solą. Wlewamy do formy na lizaki i schładzamy.
Śliwkowa konfitura
Wino zredukuj z wanilią. Otrzymaną esencją zamykamy próżniowo z pokrojoną śliwką. Gotujemy w niskiej temperaturze 65°C./20min
Orzechy laskowe
Uformowane lizaki, oblewamy czekoladą a następnie panierujemy w prażonych orzechach laskowych.
Moscatel – piana
Syrop cukrowy łączymy z moscatelem i sucro. Podbijamy bamixem do uzyskania piany.


<< powrót