Akcja Gęsina na św. Marcina - Przepisy
 
 
Książka z przepisami
na gęsinę

Każdy z Szefów Kuchni biorących udział w pierwszej edycji naszej akcji, zobowiązany został do przygotowania swoich trzech autorskich przepisów. Teraz z dumą wszystkie przepisy zostały zebrane w książce, która z pewnością będzie nie lada gratką dla wszystkich miłośników dobrego jedzenia. „Choć sam jestem kucharzem, było to dla mnie spore zaskoczenie, jak jeden rodzaj mięsa może zostać zinterpretowany na tyle różnych sposobów kulinarnych i w żadnym momencie się nie powielić.

Poza klasyczną czarniną, okrasą, carpaccio z półgęska, czy gęsi pieczonej w całości, znaleźć tu można confit z gęsich żołądków, szafranową zupę z gęsi, pierś marynowaną z płatkami róży czy też lody z foie gras i wiele, wiele innych” – mówi Adam Chrząstowski z restauracji Ancora z Krakowa, który jako główny „szef kuchni polskiej prezydencji”, serwować będzie gęsinę również brukselskim notablom. Książka wydana jest zarówno w miękkiej oprawie, jak i w większym formacie ze sztywnymi okładkami; zaś zamawiać ją można mailowo, pisząc na: poczta@slowfood.pl; cena odpowiednio 19 i 29 PLN).
 


W 2016 r. akcja „Gęsina na św. Marcina” trwać będzie od 11 listopada do 4 grudnia. Wszystkie restauracje w czasie trwania akcji na swych witrynach oznaczone będą logiem akcji, tak by były łatwo rozpoznawalne z zewnątrz. W każdej z takich restauracji szef kuchni został zobowiązany do przygotowania przynajmniej trzech autorskich przepisów, które przez cały czas trwania akcji będą dostępne w menu.

przepisy


2014-11-22

Okrasa z gęsi z galaretką z gruszki i owsianej kruszonce


Okrasa

  • 400 g udek gęsich konfitowanych ostudzonych
  • 200g smalcu gęsiego
  • 10ml wódki gruszkowej
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka siekanego szczypiorku
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Galaretka gruszkowa

  • 100g gruszek
  • 2g żelatyny
  • 1/2 łyżki miodu
  • Czarny pieprz

Kruszonka owsiana

  • 50g płatków owsianych
  • 30g mąki
  • 30g masła
  • 50g cukru brązowego
  • 1/4 łyżeczki kardamonu mielonego
  • Sól

Obierz mięso z udek i za pomocą miksera ręcznego wymieszaj z pozostałymi składnikami okrasy. Rozsmaruj masę na grubość 1,5 cm i odstaw do schłodzenia.
Namocz żelatynę. Gruszki obierz i pokrój w drobną kostkę. W rondlu rozgrzej miód z czarnym pieprzem i upraż na tym gruszki. W powstałym soku rozpuść żelatynę i wymieszaj. Odstaw do stężenia. Zagnieć składniki kruszonki, rozłóż na blachę i piecz przez ok 20 minut w temperaturze 190°C. Ostudź i pokrusz.
Na talerzu rozsyp kruszonkę, na tym ułóż wycięte krążki okrasy a na okrasie gruszkową galaretkę
 


<< powrót