Akcja Gęsina na św. Marcina - Przepisy
 
 
Książka z przepisami
na gęsinę

Każdy z Szefów Kuchni biorących udział w pierwszej edycji naszej akcji, zobowiązany został do przygotowania swoich trzech autorskich przepisów. Teraz z dumą wszystkie przepisy zostały zebrane w książce, która z pewnością będzie nie lada gratką dla wszystkich miłośników dobrego jedzenia. „Choć sam jestem kucharzem, było to dla mnie spore zaskoczenie, jak jeden rodzaj mięsa może zostać zinterpretowany na tyle różnych sposobów kulinarnych i w żadnym momencie się nie powielić.

Poza klasyczną czarniną, okrasą, carpaccio z półgęska, czy gęsi pieczonej w całości, znaleźć tu można confit z gęsich żołądków, szafranową zupę z gęsi, pierś marynowaną z płatkami róży czy też lody z foie gras i wiele, wiele innych” – mówi Adam Chrząstowski z restauracji Ancora z Krakowa, który jako główny „szef kuchni polskiej prezydencji”, serwować będzie gęsinę również brukselskim notablom. Książka wydana jest zarówno w miękkiej oprawie, jak i w większym formacie ze sztywnymi okładkami; zaś zamawiać ją można mailowo, pisząc na: poczta@slowfood.pl; cena odpowiednio 29 i 40 PLN).
 


W 2023 r. akcja „Gęsina na św. Marcina” trwać będzie od 11 listopada do 3 grudnia. Wszystkie restauracje w czasie trwania akcji na swych witrynach oznaczone będą logo akcji, tak by były łatwo rozpoznawalne z zewnątrz. W każdej z takich restauracji szef kuchni został zobowiązany do przygotowania przynajmniej trzech autorskich przepisów, które przez cały czas trwania akcji będą dostępne w menu.

przepisy


2012-02-14

Gęś pieczona z pomarańczami i cynamonem


1 gęś kołudzka

2 pomarańcze ze skórką, pokrojone w cząstki

1 laska cynamonu

1 cebula pokrojona w cząstki

6 grubo posiekanych ząbków czosnku

rozmaryn, tymianek, natka pietruszki

0,5 kg gęsiego tłuszczu

sól, pieprz

 

Gęś podzielić na części, dobrze natrzeć pieprzem i solą. Przełożyć gęś do naczynia żaroodpornego, obłożyć cząstkami pomarańczy, czosnkiem i cebulą, laską cynamonu połamaną na kawałki i ziołami. Tłuszcz gęsi rozpuścić i gorący wlać do naczynia z gęsią. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 130 – 150°. 

Piec przez około 3 godziny, od czasu do czasu obracając rumieniące się kawałki. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć naczynie z piekarnika i ostudzić. Mięso ostudzonej gęsi porwać na nieduże kawałki, zgodnie z linią włókien mięsa i wykorzystać do sałaty lub do zapiekania z gruszkami i serem manchego

Dariusz Opasek – Tapas Bar Cuatro Caminos, Warszawa

 

 


<< powrót