Akcja Gęsina na św. Marcina - Przepisy
 
 
Książka z przepisami
na gęsinę

Każdy z Szefów Kuchni biorących udział w pierwszej edycji naszej akcji, zobowiązany został do przygotowania swoich trzech autorskich przepisów. Teraz z dumą wszystkie przepisy zostały zebrane w książce, która z pewnością będzie nie lada gratką dla wszystkich miłośników dobrego jedzenia. „Choć sam jestem kucharzem, było to dla mnie spore zaskoczenie, jak jeden rodzaj mięsa może zostać zinterpretowany na tyle różnych sposobów kulinarnych i w żadnym momencie się nie powielić.

Poza klasyczną czarniną, okrasą, carpaccio z półgęska, czy gęsi pieczonej w całości, znaleźć tu można confit z gęsich żołądków, szafranową zupę z gęsi, pierś marynowaną z płatkami róży czy też lody z foie gras i wiele, wiele innych” – mówi Adam Chrząstowski z restauracji Ancora z Krakowa, który jako główny „szef kuchni polskiej prezydencji”, serwować będzie gęsinę również brukselskim notablom. Książka wydana jest zarówno w miękkiej oprawie, jak i w większym formacie ze sztywnymi okładkami; zaś zamawiać ją można mailowo, pisząc na: poczta@slowfood.pl; cena odpowiednio 29 i 40 PLN).
 


W 2023 r. akcja „Gęsina na św. Marcina” trwać będzie od 11 listopada do 3 grudnia. Wszystkie restauracje w czasie trwania akcji na swych witrynach oznaczone będą logo akcji, tak by były łatwo rozpoznawalne z zewnątrz. W każdej z takich restauracji szef kuchni został zobowiązany do przygotowania przynajmniej trzech autorskich przepisów, które przez cały czas trwania akcji będą dostępne w menu.

przepisy


2012-11-09

Półgęsek wędzony na zimno z ziemią z chleba razowego, podane z sosem śliwkowo-sosnowym


Półgęsek wędzony na zimno (w temperaturze 32°C )

 

Półgęsek zasolić i odstawić na 24 godziny. Następnie należy usunąć nadmiar soli, piersi zszyć parami skórą do zewnątrz. Wędzić przez 48 godzin przy użyciu drewna wiśniowego.


sos:
1 kg śliwek
70 g masła
0,2 l czerwonego wytrawnego wina
100 g cukru
100 g igieł sosny

 

Śliwki wypestkować, skarmelizować z odrobiną masła i cukru, wlać wino czerwone i odparować, dodać zblanszowane igły sosny. Całość dusić ok. 15 min, a następnie zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Doprawić do smaku cukrem.

 

piasek z chleba razowego:
0,5 kg suchego chleba razowego
100 g masła
sól

 

Suchy chleb razowy zetrzeć na tarce na drobnych oczkach i przesiać przez sito. Następnie uprażyć na patelni na złoty kolor, doprawić solą i dodać miękkie masło.


<< powrót