Akcja Gęsina na św. Marcina - Przepisy
 
 
Książka z przepisami
na gęsinę

Każdy z Szefów Kuchni biorących udział w pierwszej edycji naszej akcji, zobowiązany został do przygotowania swoich trzech autorskich przepisów. Teraz z dumą wszystkie przepisy zostały zebrane w książce, która z pewnością będzie nie lada gratką dla wszystkich miłośników dobrego jedzenia. „Choć sam jestem kucharzem, było to dla mnie spore zaskoczenie, jak jeden rodzaj mięsa może zostać zinterpretowany na tyle różnych sposobów kulinarnych i w żadnym momencie się nie powielić.

Poza klasyczną czarniną, okrasą, carpaccio z półgęska, czy gęsi pieczonej w całości, znaleźć tu można confit z gęsich żołądków, szafranową zupę z gęsi, pierś marynowaną z płatkami róży czy też lody z foie gras i wiele, wiele innych” – mówi Adam Chrząstowski z restauracji Ancora z Krakowa, który jako główny „szef kuchni polskiej prezydencji”, serwować będzie gęsinę również brukselskim notablom. Książka wydana jest zarówno w miękkiej oprawie, jak i w większym formacie ze sztywnymi okładkami; zaś zamawiać ją można mailowo, pisząc na: poczta@slowfood.pl; cena odpowiednio 29 i 40 PLN).
 


W 2023 r. akcja „Gęsina na św. Marcina” trwać będzie od 11 listopada do 3 grudnia. Wszystkie restauracje w czasie trwania akcji na swych witrynach oznaczone będą logo akcji, tak by były łatwo rozpoznawalne z zewnątrz. W każdej z takich restauracji szef kuchni został zobowiązany do przygotowania przynajmniej trzech autorskich przepisów, które przez cały czas trwania akcji będą dostępne w menu.

przepisy


2012-02-14

Roladki z piersi gęsiej ze śliwką i buraczkami



200 g piersi

50 g śliwek suszonych

100 ml białego wina

szczypta pieprzu czarnego mielonego

szczypta soli

 

Śliwki zamarynować w winie na około godzinę. Rozbitą pierś nadziewamy śliwkami i zawijamy roladki. Gotujemy na parze przez około 15 minut.

 

Sos śliwkowy:


Z pozostałych śliwek robimy sos śliwkowy. Śliwki zalewamy 100 ml wody i gotujemy przez 5 minut.

Sos zaprawiamy mąką ziemniaczaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Buraczki:


150 g ugotowanych buraków

20 ml soku malinowego

jabłko

sok z jednej cytryny

50 ml czerwonego wina wytrawnego

sól, pieprz, cukier do smaku

 

Buraczki ucieramy na tarce na grube wióry, łączymy ze wszystkimi składnikami, podgrzewamy i podajemy na ciepło.

Urszula Robaczyńska – restauracja Młyn, Włocławek


<< powrót