Akcja Gęsina na św. Marcina - Przepisy
 
 
Książka z przepisami
na gęsinę

Każdy z Szefów Kuchni biorących udział w pierwszej edycji naszej akcji, zobowiązany został do przygotowania swoich trzech autorskich przepisów. Teraz z dumą wszystkie przepisy zostały zebrane w książce, która z pewnością będzie nie lada gratką dla wszystkich miłośników dobrego jedzenia. „Choć sam jestem kucharzem, było to dla mnie spore zaskoczenie, jak jeden rodzaj mięsa może zostać zinterpretowany na tyle różnych sposobów kulinarnych i w żadnym momencie się nie powielić.

Poza klasyczną czarniną, okrasą, carpaccio z półgęska, czy gęsi pieczonej w całości, znaleźć tu można confit z gęsich żołądków, szafranową zupę z gęsi, pierś marynowaną z płatkami róży czy też lody z foie gras i wiele, wiele innych” – mówi Adam Chrząstowski z restauracji Ancora z Krakowa, który jako główny „szef kuchni polskiej prezydencji”, serwować będzie gęsinę również brukselskim notablom. Książka wydana jest zarówno w miękkiej oprawie, jak i w większym formacie ze sztywnymi okładkami; zaś zamawiać ją można mailowo, pisząc na: poczta@slowfood.pl; cena odpowiednio 29 i 40 PLN).
 


W 2023 r. akcja „Gęsina na św. Marcina” trwać będzie od 11 listopada do 3 grudnia. Wszystkie restauracje w czasie trwania akcji na swych witrynach oznaczone będą logo akcji, tak by były łatwo rozpoznawalne z zewnątrz. W każdej z takich restauracji szef kuchni został zobowiązany do przygotowania przynajmniej trzech autorskich przepisów, które przez cały czas trwania akcji będą dostępne w menu.

przepisy


2012-11-14

Tortellini z mięsem gęsim w sosie z koziego sera z gospodarstwa Pani Lidii


ciasto:

300 g mąki
3 jaja
3 łyżki oliwy
gorąca woda
 
farsz:
200 g mięsa z gęsi
sól, pieprz
pół ząbka czosnku
nać pietruszki
 
sos:
200 g sera koziego
100 ml śmietany
sól
 
Z mąki, jajek i oliwy zagnieść ciasto, dolewając wody, aż ciasto będzie elastyczne i niezbyt twarde. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Gęś zmielić w maszynce na drobnych oczkach, doprawić i dodać posiekaną pietruszkę. 
Gotowy farsz wyporcjować w kuleczki.
 
Ciasto rozwałkować na bardzo cienkie paski i kroić na kwadraty o boku ok. 5cm. Na środku każdego kwadratu ułożyć farsz, złożyć ciasto po przekątnej, a później połączyć rogi, tak by powstało "uszko". Należy uważać, żeby na wewnętrznej stronie ciasta nie znalazła się mąka, która utrudni sklejanie. Gotowe tortellini układać pod ściereczką.
 
W dużym garnku zagotować wodę, lekko posolić. Do gotującej się wody wrzucać tortellini, delikatnie zmieszać drewnianą łyżką, żeby nie przykleiły się do dna. Od ponownego zagotowania wody pierożki powinny się gotować ok. 3-4 minut.
 
Kiedy pierożki będą się gotowały, robimy sos. Do termomixa wkładamy ser i śmietanę i ustawiamy na 90°C i 10 min na średnich obrotach.
 
Gotowe tortellini wkładamy do sosu wcześniej przecedzonego przez sito. Pierożki przekładamy na talerz z sosem i dekorujemy kiełkami.

 


<< powrót