Akcja Gęsina na św. Marcina - Restauracje
 
 
Książka z przepisami
na gęsinę

Każdy z Szefów Kuchni biorących udział w pierwszej edycji naszej akcji, zobowiązany został do przygotowania swoich trzech autorskich przepisów. Teraz z dumą wszystkie przepisy zostały zebrane w książce, która z pewnością będzie nie lada gratką dla wszystkich miłośników dobrego jedzenia. „Choć sam jestem kucharzem, było to dla mnie spore zaskoczenie, jak jeden rodzaj mięsa może zostać zinterpretowany na tyle różnych sposobów kulinarnych i w żadnym momencie się nie powielić.

Poza klasyczną czarniną, okrasą, carpaccio z półgęska, czy gęsi pieczonej w całości, znaleźć tu można confit z gęsich żołądków, szafranową zupę z gęsi, pierś marynowaną z płatkami róży czy też lody z foie gras i wiele, wiele innych” – mówi Adam Chrząstowski z restauracji Ancora z Krakowa, który jako główny „szef kuchni polskiej prezydencji”, serwować będzie gęsinę również brukselskim notablom. Książka wydana jest zarówno w miękkiej oprawie, jak i w większym formacie ze sztywnymi okładkami; zaś zamawiać ją można mailowo, pisząc na: poczta@slowfood.pl; cena odpowiednio 19 i 29 PLN).
 


W 2019 r. akcja „Gęsina na św. Marcina” trwać będzie od 8 listopada do 1 grudnia. Wszystkie restauracje w czasie trwania akcji na swych witrynach oznaczone będą logo akcji, tak by były łatwo rozpoznawalne z zewnątrz. W każdej z takich restauracji szef kuchni został zobowiązany do przygotowania przynajmniej trzech autorskich przepisów, które przez cały czas trwania akcji będą dostępne w menu.

restauracje


LISTA RESTAURACJI 2019

 

Dolnośląskie

 

Babinicz, Hotel Restauracja Dworzysko, szef kuchni Rafał Grzegorzek,

58-310 Szczawno-Zdrój, al. Spacerowa 22, tel. 74 633 32 89,

www.dworzysko.pl

 

Boletus Zamek Kliczków, szef kuchni Mariusz Kucharczak,

59-724 Osiecznica, Kliczków 8, tel. 75 734 07 00,

www.kliczkow.com.pl/restauracja

 

Dobra Karma, szef kuchni Przemysław Bieskierski

50-027 Wrocław, ul. Kościuszki 23, tel. 717142599,

https://www.facebook.com/dobrakarma108/


Kaczka i Wino, Villa Elise, szefowa kuchni Agnieszka Kukin,
Stronie Śląskie, ul. Mickiewicza 9, tel. 74 814 25 16
www.villaelise.pl

 

LALA, Pałac Brunów, szef kuchni Mateusz Szpytna,

59-600 Lwówek Śląski, Brunów 27, tel. 75 784 02 10

www.brunow.pl

 

Karczma Młyńska, szef kuchni Mariusz Kucharczak,

50-266 Wrocław, ul. Wyspa Słodowa 10, tel. 71 322 60 77

www.hotel-tumski.com.pl/karczma/karczma-mlynska

 

Pałac Łagów, szef kuchni Gracjan Groberski

59-900 Zgorzelec, Łagów, ul. Strumykowa 22, tel. 75 771 51 08

www.palac-lagow.pl

 

Restauracja Uroczysko Siedmiu Stawów Luxury Hotel, szef kuchni Damian Chajęcki,

58-217 Niemcza, Gola Dzierżoniowska 21, tel. 885 544 111 

www.uroczysko7stawow.pl

 

Kujawsko-Pomorskie

  

Pałac Komierowo, szef kuchni Michał Skrzypczak

89-400 Sępólno Krajeńskie, Komierowo 1, tel. 525 444 444

www.palackomierowo.com

 

SALT Restaurant, szef kuchni Dawid Wojciechowski,

87-100 Toruń, ul. Bulwar Filadelfijski 11, tel. 56 611 57 59

www.copernicustorunhotel.com/gastronomia/restauracja-salt

 

Szeroka No.9, szef kuchni Patryk Stanewicz,

ul. Szeroka 9, 87-100 Toruń, tel. 56 622 84 24

www.szeroka9.pl

   

Lubelskie 

 

 

2 PI ER Restauracja, szef kuchni Jakub Piętowski,

Lublin, ul. Artura Grottgera 2, tel. 730741230

www.2pier.pl

 

Restauracja 16 STOŁÓW, szef kuchni Piotr Kwiatosz,

Lublin, ul. Rynek 16/1, tel. 785 272 860 

www.16stolow.pl

 

Piano, Restauracja i Hotel Piano, szef kuchni Piotr Huszcz,

20-535 Lublin, ul. Jana Pawła II19, tel. 786 812 503

www.piano-lublin.pl/restaurant.html

 

Perłowa Pijalnia Piwa, szef kuchni Maria Znamierowska,

20-001 Lublin, ul. Bernardyńska 15A, tel. 667 994 487

www.perla.pl/pijalnia-piwa

 

Restauracja Botanika, szef kuchni Michał Morawski,

ul. Krakowska 11, 24-120 Kazimierz Dolny, tel. 81 881 08 76

www.kuchniabotanika.pl

 

TINTO Wine Bar Restauracja, szef kuchni Marcin Jurek,

pl. Władysława Łokietka 3, 20-001 Lublin, tel. 730320580

https://www.facebook.com/tintolublin

 

Hotel Zamek Janów Podlaski, szef kuchni Łukasz Rudzki

21-505 Janów Podlaski, ul. Zamkowa 1, tel. 781 331 245

www.zamekjanowpodlaski.pl

 

Lubuskie

  

MIĘDZY WIERSZAMI, szef kuchni Marek Ciureja,

66-400 Gorzów Wielkopolski, ul. Sikorskiego 107, tel. 735 955 588

www.facebook.com/miedzywierszami.gorzow/?fref=ts

 

Łódzkie 

 

Restauracja Gęś i Wino, szef kuchni Marzena Domagała,

Spała, ul. Hubala 15, 97-215 Inowłódz, tel. 447101555,

http://gesiwino.pl

 

Medical Spa Hotel Lawendowe Termy****, szefowa kuchni Urszula Czyżak,

ul. Jakuba Świnki 10, 99-210 Uniejów, tel. 42 2334700

www.lawendowetermy.pl

 

Małopolskie

 

Andromeda Alfa, szef kuchni Piotr Tuźnik,

31-535 Kraków, ul. Gęsia 22a, Hotel Galaxy, tel. 12 342 81 42

www.andromeda.jordan.pl

 

Art Restauracja, szef kuchni Michał Cienki,

ul Kanonicza 15, 31-002 Kraków tel. 537872193

www.artrestauracja.com

 

Restauracja Biała Róża, szef kuchni Łukasz Cichy,

31-101 Kraków, ul. Straszewskiego 16, tel. 12 421 51 90

www.restauracjabialaroza.pl

 

Belle Epoque, szef kuchni Anna Barwacz,

33-113 Zgłobice, ul. Dworska 1, tel. 14 652 76 50

www.dwor-prezydencki.pl/restauracja

 

Bistro Beta, szef kuchni Filip Stępień,

31-535 Kraków, ul. Św. Gertrudy 12, tel. 12 295  91 21 

www.bistrobeta.jordan.pl

 

Brasserie Roots, Radisson Blu Hotel & Ressidences Zakopane, szef kuchni Sebastian Krauzowicz,

34-500 Zakopane, Bulwary Słowackiego 1, tel. 18 532 55 55 

www.facebook.com/BrasserieRoots

 

Cristalino Kuchnia i Wino, szef kuchni Krzysztof Wróbel,

33-101 Tarnów, ul. Traugutta 5, tel. 14 633 12 25

www.tarnow.cristalpark.pl

 

Chochołowy Dwór - Jerzmanowice koło Krakowa, szef kuchni Mateusz Rusinek,

32-048 Jerzmanowice, ul. Jana III Sobieskiego 172, tel. 12 620 39 00

www.chocholowydwor.pl

 

Drukarnia Smaku Cristina, szef kuchni Adam Kwil,

ul. Plac Niepodległości 7, 34-500 Zakopane, tel. 662388388
www.drukarniasmakucristina.pl

 

Dwór Sieraków, szef kuchni Janusz Fic,

32-410 Dobczyce, Sieraków 233, tel. 600 226 150

www.dworsierakow.pl

 

Restauracja "Powiśle", Hotel Cristal Park, szefowa kuchni Ewa Wielgus,

33-200 Dąbrowa Tarnowska, ul. Sportowa 2a, tel. 14 657 01 00

www.dabrowa.cristalpark.pl/restauracja

 

Enoteka Pergamin, szef kuchni Mateusz Guzik,

31-001 Kraków, ul. Grodzka 39, tel. 797 705 515

https://pl-pl.facebook.com/enoteka.pergamin

 

Restauracja Four, szef kuchni Tomasz Kowal,

31-123 Kraków, ul. Józefa Szujskiego 4, tel. 12 446 76 10

www.restauracjafour.pl

 

Filipa 18 Food Wine Art, szef kuchni Marcin Sołtys,

31-150 Kraków, ul. Świętego Filipa 18, tel. 12 300 30 33

www.indigokrakow.com/restauracja

 

Garden Square Hotel, szef kuchni Krzysztof Żurek,

30-601 Kraków, ul. Sucha 1D, tel. 12 397 77 31

http://gardensquarehotel.pl/

 

Gościniec Na Rozdrożu, szefowie kuchni Marcin Majecki,

32-590 Libiąż, ul. Krakowska 86, tel. 32 624 00 60

www.narozdrozu.pl

 

Gościniec Dworski w Ropie, szefowa kuchni Bernadetta Szustak,

38-312 Ropa, Ropa 578A, tel. 503 596 334

www.gosciniecdworski.pl

 

Góralska Tradycja, szef kuchni Sylwester Lis,

34-500 Zakopane, ul. Krupówki 29, tel. 18 200 03 74

www.goralskatradycja.pl

 

Halicka Eatery&Bar, Hotel Puro, szef kuchni Miłosz Kowalski,

ul. Halicka 14 a , Kraków, tel. 725 577 779

http://halicka.pl/pl

 

Restauracja Impresja,Holiday Inn Kraków City Center,  szef kuchni Robert Kopacz, Menu: Paulina Gulajska,

31-032 Kraków, ul. Wielopole 4, tel. 12 619 03 55

www.hik.krakow.pl/restauracje-i-bar-holiday-inn

 

Restauracja Magnifica - Hotel Farmona, Kraków, szef kuchni Tomasz Trafiał,

30-443 Kraków, ul. Jugowicka 10c, tel. 12 252 70 10

www.magnifica.pl

 

Nowy Spichlerz Restauracja, Dwór w Tomaszowicach, szef kuchni Daniel Lisiewicz,

32-085 Modlnica, ul. Krakowska 68, tel. 12 419 20 00 

www.dwor.pl/pl/goscie_indywidualni/restauracje/nowy_spichlerz

 

Pod Nosem - Kanonicza 22, szef kuchni Przemysław Bilski,

31-002 Kraków, ul. Kanonicza 22, tel. 12 376 00 14

www.podnosem.com

 

Restauracja Qualita, szef kuchni Marcin Dudek,

30-311 Kraków, ul. Wygrana 6, tel. 696 480 983

http://www.qhotels.pl/krakow-plus/restauracja/o-restauracji

 

Sienna 104, Heron Live Hotel, szef kuchni Krzysztof Małocha,

33-318 Gródek nad Dunajcem, tel. 188888500

www.heron-hotel.com/restauracje/restauracja-sienna

 

Trzy Gęsi, szef kuchni Tomasz Smoczyk,

31-057 Kraków, ul. Kupa 7, tel. 602 690  494

www.trzygesi.pl

 

Restauracja Zakopiańska, szef kuchni Mariusz Bizub,

ul. Jagiellońska 18, 34-500 Zakopane, tel. 185330363

  

Mazowieckie

   

Akademia Restauracja, szef kuchni Krzysztof Kowalski,

02-548 Warszawa, ul. Różana 2 lok. 61, tel. 22 828 99 11

www.restauracjaakademia.pl

 

Aruana Restaurant, Hotel NARVIL Conference & Spa, szef kuchni Michał Pezda

05-140 Serock, ul. Czesława Miłosza 14a, tel. 22 566 10 00,

www.hotelnarvil.pl

 

Atelier Amaro, szef kuchni Modest Amaro, 

00-507 Warszawa, Plac trzech Krzyży 10/14, tel. 792222211

www.atelieramaro.pl

 

Restauracja Baczewskich, szef kuchni Dmitrij Babak,

00-580 Warszawa, al. Jana Christiana Szucha 17/19, tel 733434434

www.baczewskich.rest

 

Hotel BoniFaCio, szef kuchni Dariusz Ratuszniak,

Kępa 84, 09-110 Sochocin, tel. 23 651 24 00

www.hotelbonifacio.pl

 

BykBar, szef kuchni Janusz Korzeniewski

00-451 Warszawa, Rozbrat 8, tel. 500 072  594

https://www.facebook.com/BykBar/


Cicha Stanica, szef kuchni Piotr Pachecki,
ul Mazowiecka 80, 08-110 Siedlce tel, 512844991
www.cichastanica.pl

 

Gruby Josek, szef kuchni Mateusz Czekierda,

00-892 Warszawa, ul. Elektoralna 24/50-54a, tel. 782 242 322

www.grubyjosek.pl

 

Halka Restauracja po polsku, szef kuchni Zbigniew Paluch,

ul. Puławska 43, 02-508 Warszawa, tel. 509 593 305

www.restauracjahalka.pl

 

Hotel i Restauracja Karo, szefowa  kuchni Aleksandra Grzeszczyk,

26-652 Zakrzew, Mleczków k. Radomia, ul. Jana Pawła II 2, tel. 48  380 18 99

www.hotelkaro.pl

 

Restauracja Kantyna, Arche Hotel, szefowa kuchni Agnieszka Fiejka,

05-530 Góra Kalwaria, ul. Dominikańska 11, tel.  22 375 90 35 wew.600

www.koszaryarchehotel.pl/restauracja/kantyna

 

Mood Restaurant, szef kuchni Marcin Przytuła,

00-357 Warszawa,  ul. Nowy Świat 66, tel. 22 4185755

www.mood-restaurant.com

 

Restauracja Stara Wozownia, Pałac Mała Wieś, szef kuchni Przemysław Samul,

05-622 Bielsk Duży, Mała Wieś 40, tel. 782 404 040

www.palacmalawies.pl/restauracja

 

Stary Dom, szef kuchni Łukasz Federowicz,

02-620 Warszawa, ul. Puławska 104/106, tel. 600471471

www.restauracjastarydom.pl

    

Opolskie

 

Markus Restauracja, szef kuchni Mateusz Koprek,

47-110 Kolonowskie, ul. Krótka 8, tel. 77 461 11 36

www.restauracja-markus.pl 

 

Podkarpackie 

 

Restauracja Bosko, szef kuchni Maciej Łabuński,

37-700 Przemyśl, ul. Władycze 1, tel. 695 423 832

www.restauracjabosko.pl

 

Restauracja Magnolia, Dwór Kombornia, szef kuchni Marcin Majchrzak,

38-420 Korczyna, Kombornia 1, tel. 13 435  42 89

www.dworkombornia.pl

 

Restauracja Rezydencja, hotel Arłamów, szef kuchni Piotr Porada,

38-700 Ustrzyki - Dolne, Arłamów 1, 608 380 701

www.arlamow.pl/hotel-z-restauracja-w-gorach

  

Podlaskie

 

 

Trattoria Czarna Owca, szef kuchni Grzegorz Chlebowicz,

15-001 Białystok, ul. Lipowa 24, tel. 85 744 55 45

www.trattoriaczarnaowca.pl

 

„Restaurant & Bar Cristal” Best Western Hotel Cristal, szef kuchni Łukasz Rakowski,

15-424 Białystok, ul. Lipowa 3/5, tel. 85 749 61 59

www.hotelcristal.com.pl

 

Żubrówka, Hotel Żubrówka ★★★★ w Białowieży, szef kuchni Łukasz Rakowski,

ul. Pałacowa 6, 17-230 Białowieża, Tel. 856829434
www.hotel-zubrowka.pl/restauracja/restauracja-zuborowka

    

Pomorskie

 

 

Brovarnia Gdańsk, szef kuchni Jarosław Waloch,

80-755 Gdańsk, ul. Szafarnia 9, tel. 726 03 04 00

www.brovarnia.pl

 

Hotel Haffner, szef Kuchni Michał Zawierzeniec,

ul. J J Haffnera 59, 81-715 Sopot, tel. 58 550 98 13

https://www.hotelhaffner.pl/kulinaria/restauracja

 

M15 Restaurant & Bar & Sauny Sopot, szef kuchni Adrian Gabryszak,

81-715 Sopot, al. Franciszka Mamuszki 15, tel. 720 827 827

https://www.facebook.com/m15.sopot/

 

Niepokorni, szef kuchni Kamil Kowalski,

80-748 Gdańsk, ul. Chmielna 72/5, tel. 731 700 333

www.facebook.com/NiepokorniBistro

 

Restauracja Polskie Smaki, szef kuchni Krystian Szidel,

81-718 Sopot, Powstańców Warszawy 10, tel. 58 767 18 19 60

www.restauracjapolskiesmaki.com

 

Hotel Pory Roku, szef kuchni Przemysław Wilczewski,

ul. Czyste Błota 3, 87-312 Pokrzydowo, tel. 571 206 076

www.hotelporyroku.pl

 

Stacja Smaku, szef kuchni Mariusz Sulikowski,

Udorpie 93, 77-100 Bytów tel. 530 336 100

https://www.facebook.com/stacjasmaku.Bytow

 

Restauracja Tabun, szef kuchni Mariusz Szymichowski,

80-174 Gdańsk, Otomin, ul. Konna 29, tel. 601 611 499

www.restauracjatabun.kuznia.net

 

Tu Można Marzyć, szef kuchni Adam Woźniak, 

80-320 Oliwa, Gdańsk, ul. Opata Jacka Rybińskiego 25, tel. 587183234

www.tumoznamarzyc.pl

 

Zajazd Ostoja Sporysz, szef kuchni Andrzej Lenio,

77-304 Rzeczenica, Sporysz 8, tel. 504 231 303

www.pl-pl.facebook.com/zajazdostojasporysz

  

Śląskie

 


511 Bar & Restaurant, szef kuchni Krzysztof Haras,

42-440 Ogrodzieniec, Pozdamcze, ul.Bonerów 33, tel. 32 746 28 12

www.poziom511.pl

 

Arche Częstochowa, szef kuchni Bartosz Musiał,

42-200 Częstochowa ul. Oleńki 20, 343474074

www.hotelczestochowa.com/restauracja

 

Cadenza, szefowie kuchni Katarzyna Rogowska, Robert Muzyczuk,

40-201 Katowice, plac Wojciecha Kilara 1, tel. 32 732 53 47

www.cadenza.pl

 

Restauracja Isto, szef kuchni Patryk Dusza,

al. Walentego Rozdzieńskiego 1 A, 40-202 Katowice, Tel. 519073880

www.isto.com.pl

 

GierKrówka, szef kuchni Krystian Cydejko,

ul. Botaniczna 4, Zawada, 42-260 Kamienica Polska Tel.793 921 216

www.gierkrowka.pl

 

Poziom 3, szef kuchni Wojciech Konikowski,

43-200 Pszczyna, ul. Bednarska 3,tel. 535 200 281

www.poziom3.com/?lang=pl

 

SmaQ Food & Wine, szef kuchni Arkadiusz Gawron,

40-026 Katowice, ul. Wojewódzka 12, tel. 32 740 99 40

www.qhotels.pl/hotel-katowice-centrum/restauracja/smaq-food-and-wine

 

Restauracja Styl 70, szef kuchni Wojciech Krzak,

43-211 Piasek, ul. Studzienicka 58, tel.32 449 30 00

www.restauracjastyl70.pl

 

Restauracja UMAMI, szefowie kuchni Mateusz Bieniek, Robert Biniasz,

44-120 Pyskowice, ul. Sikorskiego 46, tel. 662 267 070

www.restauracjaumami.pl

 

Restauracja Whisky & Piec, szef kuchni Mateusz Zawojski,

47-400 Racibórz,  ul. Drzymały 26/27, tel. 570 111 007

www.facebook.com/WhiskyiPiec

 

Ważne Miejsce, szef kuchni Radosław Spirydowicz,

40-065 Katowice, ul, Mikołowska 44, tel. 797 630 631

www.waznemiejsce.pl

 

Złoty Groń, Hotel & Restauracja, szefowa kuchni Aneta Nalepa,

43-470 Istebna, ul. Istebna 593, tel. 33 444 18 88

www.hotelzlotygron.pl

   

Świętokrzyskie

   

Leliwa, szef kuchni Jan Maslikowski, 

26-200 Końskie, ul. Zamkowa 17, tel. 41 347 11 29

www.restauracjaleliwa.com

 

Widnokrąg, szef kuchni Przemysław Kaproń,

ul. Opatowska 19, 27-600 Sandomierz, tel 15 832 12 12

https://www.facebook.com/Widnokrąg

   

Warmińsko-Mazurskie 

 

New Island, Dobry Hotel Mięczkowski,  szef kuchni Michał Soliwoda,

11-730 Mikołajki,  al. Spacerowa 11, tel. 874206000 

https://www.facebook.com/pages/Restauracja-New-Island-Pub/1570031759969920

 

Restauracja Poezja Smaków, Hotel Natura Mazur Resort & Conference, szef kuchni Mariusz Cygan,

12-122 Jedwabno, Warchały ul. Brajnicka 1, tel. 89 642 66 00

www.naturamazur.pl

 

Wielkopolskie

 

 

Restauracja FIGA, szef kuchni Dawid Klimaniec,

62-064 Plewiska, ul. Grunwaldzka 512, tel. 601 174 749

www.figarestauracja.pl

 

Restauracja Italia, szef kuchni Paweł Jabłoński,

61-492 Poznań, ul. Dolna Wilda 8, tel. 61 830 15 09

 

„Rządcówka” Ostoja Chobienice, szef kuchni Maciej Barton,

64-212 Siedlec, Chobienice 166, tel. 683531600

 

„Taste_it”, HOT_elarnia**** & SPA_larnia kcal, szef kuchni Marcin Humerski,

62-040 Puszczykowo, ul. Morenowa 33, tel. 61 898 37 80

www.hotelarnia.pl/restauracja

 

Ułan Browar, szef kuchni Artur Szwacki,

60-750 Poznań, ul. Wyspiańskiego 26, tel. 888  085  222

www.ulanbrowar.com.pl

  

Zachodniopomorskie

  

 

Bulaj w hotelu Interferie, szef kuchni Jacek Krakowiak,

Uzdrowiskowa 15, 72-600 Świnoujście, tel. 91 381 25 36

https://www.interferie.pl/inmedicalspa

 

Horyzont, Hotel Aquarius SPA, szef kuchni Grzegorz Nowicki,

ul. Kasprowicza 24, 78-100 Kołobrzeg , tel. 943536290

https://www.aquariusspa.pl/pl/kuchnia/restauracja-horyzont

 

Restauracja La Maison - Hotel Leda SPA, szef kuchni Krystian Gajek,

ul. Kasprowicza 23, 78-100 Kołobrzeg, tel. 608 626 004

www.hotelleda.pl/restauracja-la-maison-w-kolobrzegu

 

Magia Lubczyku, Havet Hotel, szef kuchni Maciej Żukowski,

78-131 Dźwirzyno, ul. Wyzwolenia 29, tel. 94  711 36 82 

www.havethotel.pl

 

Miejski Browar Stargard, szef kuchni Zenon Hołubowski,

73-110 Stargard, ul. Krzywoustego 1, tel. 519 870 555

www.miejskibrowarstargard.pl

 

Oyster Restaurant, Radisson Blu Resort Świnoujście, szef kuchni Wiesław Kartasiński,

72-600 Świnoujście, Al.. Baltic Park Molo 2, tel. 91 40 40 750

www.facebook.com/RadissonBluResortSwinoujscie

 

Park Hotel, szef kuchni Tomasz Madera,

ul. Plantowa 1, 70-527 Szczecin, tel. 91 434 00 50

www.parkhotel.szczecin.pl

 

Restauracja Sublima, szef kuchni Andrzej Jakomulski,

78-100 Kołobrzeg, ul. Dworcowa 10, tel. 94 711 29 29

www.restauracjasublima.pl