Akcja Gęsina na św. Marcina - Restauracje
 
 
Książka z przepisami
na gęsinę

Każdy z Szefów Kuchni biorących udział w pierwszej edycji naszej akcji, zobowiązany został do przygotowania swoich trzech autorskich przepisów. Teraz z dumą wszystkie przepisy zostały zebrane w książce, która z pewnością będzie nie lada gratką dla wszystkich miłośników dobrego jedzenia. „Choć sam jestem kucharzem, było to dla mnie spore zaskoczenie, jak jeden rodzaj mięsa może zostać zinterpretowany na tyle różnych sposobów kulinarnych i w żadnym momencie się nie powielić.

Poza klasyczną czarniną, okrasą, carpaccio z półgęska, czy gęsi pieczonej w całości, znaleźć tu można confit z gęsich żołądków, szafranową zupę z gęsi, pierś marynowaną z płatkami róży czy też lody z foie gras i wiele, wiele innych” – mówi Adam Chrząstowski z restauracji Ancora z Krakowa, który jako główny „szef kuchni polskiej prezydencji”, serwować będzie gęsinę również brukselskim notablom. Książka wydana jest zarówno w miękkiej oprawie, jak i w większym formacie ze sztywnymi okładkami; zaś zamawiać ją można mailowo, pisząc na: poczta@slowfood.pl; cena odpowiednio 19 i 29 PLN).
 


W 2016 r. akcja „Gęsina na św. Marcina” trwać będzie od 11 listopada do 4 grudnia. Wszystkie restauracje w czasie trwania akcji na swych witrynach oznaczone będą logiem akcji, tak by były łatwo rozpoznawalne z zewnątrz. W każdej z takich restauracji szef kuchni został zobowiązany do przygotowania przynajmniej trzech autorskich przepisów, które przez cały czas trwania akcji będą dostępne w menu.

restauracje


 

 

OFICJALNA LISTA RESTAURACJI

 

GĘSINA NA ŚW. MARCINA 2016, VIII edycja

 

 

 

Dolnośląskie 

 

„Kaczka i Wino”, Villa Elise Park Pension,  szefowa kuchni Agnieszka Kukin
57-550 Stronie Śląskie, ul. Mickiewicza 9,  tel. 74 814 25 16, www.facebook.com/KaczkaiWino

 

„Restauracja Babinicz”, szef kuchni Wojciech Harapkiewicz
58-310 Szczawno-Zdrój, al. Spacerowa 22, tel 74 886 99 19, www.dworzysko.pl

 

„Restauracja Monopol”, Hotel Monopol Wrocław, szefowa kuchni Justyna Słupska-Kartaczowska
50-071 Wrocław, ul. H. Modrzejewskiej 2, tel. 71 77 23 780, www.monopolwroclaw.hotel.com.pl 

 

„Malarska 25”, szef kuchni Arkadiusz Dziakowski, ul. Malarska 25 lok 3/4, 50-111 Wrocław, tel. +48 887 55 25 25,  www.malarska25.pl

 

„Restauracja  Rynek 43”, szef kuchni  Dariusz Krakowiak, ul. Rynek 43, 58-100 Świdnica, tel. +48 74 856 84 19, www.restauracjaswidnica.pl

 

„Questa”, szef kuchni Grzegorz Pawlik, ul. Zaolziańska 2, 53-334 Wrocław, tel. +48 690 861 703, www.facebook.com/RestauracjaQuesta

 

Uroczysko Siedmiu Stawów”, szef kuchni Damian Chajęcki, Gola Dzierżoniowska 21, 58-217 Niemcza, tel. 717509100, http://www.uroczysko7stawow.pl

 

Kujawsko-Pomorskie

 

 

Restauracja Primavera, Hotel Pory Roku, szef kuchni Przemysław Wilczewski, Czystebłota 3, 87-312 Pokrzydowo, tel. +48 571 206 076, www.hotelporyroku.pl/restauracja

 

No 1  Restaurant & Wine Bar”, szef kuchni Tomasz Kosiński, ul. Stanisława Staszica 1, 85-014 Bydgoszcz, Tel. 52 320 37 29 http://www.restaurantno1.pl

 

„Restauracja Morellino”, Hotel Głęboczek, szef kuchni Marian Frankowski, Wielki Głęboczek 1,  87-313 Brzozie , tel. 22 380 59 02, www.gleboczek.pl

 

„Sfera by Sebastian Krauzowicz”,  Copernicus Toruń Hotel, szef kuchni Sebastian Krauzowicz
87-100 Toruń, Bulwar Filadelfijski 11,  tel. 56 621 17 18, www.copernicustorunhotel.pl

 

„Werbena”, Hotel Herbarium, szef kuchni Dominik Narloch, Chomiąża Szlachecka 2, 88-410 Gmina Gąsawa,  tel. 52 30 77 000, www.herbariumhotel.pl

 

„Bistro Klonowica”, szef kuchni Michał Żulewski, Klonowica 37, 87-100 Toruń, tel. 56 657 00 69,  https://pl-pl.facebook.com/bistroklonowica/

 

Lubelskie

 

„Restauracja 16 Stołów”, szef kuchni Piotr Kwiatosz, Lublin, ul. Rynek 16/1, tel. 81 534 30 40, www.16stolow.pl

 

„Restauracja Kuchnia i Wino”, szef kuchni Krzysztof Mosiński
Kazimierz Dolny, ul. Krakowska 11, 24-120 tel. 81 881 0876, www.restauracjakuchniaiwino.pl

 

Chleb Powszedni”, szef kuchni Szymon Boguta,  Hotel Trzy Róże, Zemborzyce Dolne 96 a, 20-515 Lublin, tel. 511-190-996,  www.pl-pl.facebook.com/chlebpowszednirestauracja/

 

Piano”,  Hotel Restauracja Piano, szef kuchni Piotr Huszcz,  20-535 Lublin,  ul.Jana Pawła II 19 tel. 506169927, www.piano-lublin.pl/restaurant.html

 

„Perłowa Pijalnia Piwa”,  szef kuchni Mateusz Ciołko, ul. Bernardyńska 15, 20-950 Lublin, Tel. 817101205, www.perla.pl/pijalnia-piwa/

 

Lubuskie

 

„Destylarnia”,  Dawid Łagowski, Mierzęcin 1, 66-520 Dobiegniew,  tel. 95 713 16 30, www.palacmierzecin.pl

 

Między Wierszami”,  Marek Ciureja , ul .Sikorskiego 107, 66-400 Gorzów Wielkopolski, tel. 735 955 588, www.facebook.com/miedzywierszami.gorzow/?fref=ts

 

Łódzkie

 

„Dwór Polski”, szef kuchni Paweł Kuźmicki, ul. Czapliniecka 144, 97-400 Bełchatów, tel. 44 632 10 52, www.dworpolski.com/restauracja_i_piwniczka

 

„Posterunek 77”, Stacja Nieborów, szef kuchni Paweł Zieliński
Nieborów, Nieborów 231A, tel. 46 838 50 68, www.restauracja.stacjanieborow.pl

 

„Medical SPA Hotel Lawendowe Termy”, szefowa kuchni Urszula Czyżak, ul. Jakuba Świnki 10, 99-210 Uniejów, tel. 42 2334700, www.lawendowetermy.pl

 

Małopolskie

 

„Albertina Restaurant &Wine”, szef kuchni Grzegorz Fic, ul. Dominikańska 3, 41-043 Kraków , tel. 12 333 41 10, www.albertinarestaurant.pl

 

„Amarylis”, szef kuchni Michał Cienki, ul. Dietla 60, 31-039 Kraków, tel. 12 433 33 06, www.queenhotel.pl/site/restaurant

 

„Andromeda”, Hotel Galaxy, szef kuchni Tomasz Dziura, 31-535 Kraków, ul. Gęsia 22, tel. 12 342 81 00, www.galaxyhotel.pl

 

„Bistro Beta”, szef kuchni Krzysztof Urbańczyk, ul. Św. Gertrudy 12, 31-048 Kraków, tel. +48 12 295 91 00 www.facebook.com/Bistro-Beta-273548872709153/?hc_ref=PAGES_TIMELINE

 

„Biała Róża”, szef kuchni Łukasz Cichy, 31-101 Kraków, ul. Straszewskiego 16, tel. 12 421 51 90, www.restauracjabialaroza.pl

 

„Cafe Orangeria”,  szef kuchni Robert Joachimiak Szpinda, Plac Kossaka 1, 31-106 Kraków , tel. 12 379 59 50, www.cafeoranzeria.pl

 

„Chochołowy Dwór”, szef kuchni Tomasz Kowal, 32- 048 Jerzmanowice 54 A, tel. 12 620 39 00, www.chocholowydwor.pl

 

„Cristal Park”, szef kuchni Marcin Ferfecki, 33-101 Tarnów, ul. Traugutta 5, tel. 14 633 12 25, www.cristalpark.pl

 

„Cristal Park”, szefowa kuchni Ewa Wielgus, Sportowa 2 A, 33-200 Dąbrowa Tarnowska, tel. 14- 6570100, www.dabrowa.cristalpark.pl/

 

„Da Pietro”, szef kuchni Marek Blik, 31-000 Kraków, Rynek Główny 17, tel. 12 422 32 79, www.dapietro.pl

 

„Dwór Prezydencki”, szef kuchni Marcin Ferfecki, 33-113 Zgłobice, ul. Dworska 1, tel. 14 652 76 50, www.dwor-prezydencki.pl

 

„Dwór Sieraków”, szef kuchni Janusz Fic, Sieraków 233, 32-410  Dobczyce, tel. (+48) 600 226 150, www.dworsierakow.pl/restauracja

 

„Ed Red”, szef kuchni Adam Chrząstowski, 31-014 Kraków, ul. Sławkowska 3, tel. 690 900 555, www.edred.pl

 

„Enoteka Pergamin”, szef kuchni Zespół kucharz Enoteka Pergamin, ul. Grodzka 39, 31-001 Kraków, tel. 797 705 515, www.enotekapergamin.pl

 

Filipa 18”,  szef kuchni Marcin Sołtys, ul. Św. Filipa 18, 31-150 Kraków, tel. 12 345 18 74, https://www.facebook.com/HotelIndigoKrakowOldTown/?fref=ts

 

„Garden”, szef kuchni Dawid Grucel, ul. Krowoderska 71, 31-158 Kraków, tel. 12 354 20 20,  www.gardenrestauracja.p

 

„Gęś w dymie”, szef kuchni Marcin Pławecki, Laskowa 679, 34-602 Laskowa, tel. 18 333 33 84, www.facebook.com/geswdymie

 

„Hilton Garden Inn Kraków Airport”, szef kuchni Miłosz Kowalski, 32-083 Balice, ul. Medweckiego 3, tel. 12 340 00 00, www.hiltonhotels.com/pl

 

„Kurka wodna”,  Wojciech Walczy, ul. Kanonicza 15, 31-002 Kraków, tel. 730 700 248, www.kurka-wodna.pl

 

„Magnifica”, Hotel Farmona, szef kuchni Krzysztof Mardyła, 30-443 Kraków, ul. Jugowica 10 C, tel. 12 252 70 10, www.magnifica.pl

 

„Miodova Restaurant”, szef kuchni Mateusz Turaj
31-053 Kraków, ul. Szeroka 3, tel. 12 432 50 83, www.miodova.pl

 

„Na Rozdrożu”, szef kuchni Kamil Pusz
32-590 Libiąż, ul. Krakowska 86, tel. 32 624 00 60, www.narozdrozu.pl

 

„Pod Nosem”, szef kuchni Przemysław Bilski
31-002 Kraków, ul. Kanonicza 22, tel. 12 376 00 14, www.podnosem.com

 

„Qualita”, Q Hotel Kraków, szef kuchni Marcin Dudek
30-311 Kraków, ul. Wygrana 6, tel. 12 333 40 20, www.qhotelkrakow.pl/restauracja

 

„Restauracja Włoska”, szef kuchniMichał Sierka ul. Sukiennicza 8, 31-069 Kraków, tel. 500 849 900, www.sukiennicza8.pl

 

„Sienna 104”, Hotel Heron, szef kuchni Krzysztof Małocha
33-318 Gródek nad Dunajcem, ul. Sienna 104, tel. 18 888 85 06, www.heron-hotel.com

 

„Restauracja Szósty Zmysł” w Hotelu SPA dr Ireny Eris, szef kuchni Janusz Myjak
33-380 Krynica Zdrój, ul. Czarny Potok 30, tel. 18 472 35 00, www.drirenaerisspa.pl

 

„Trzy Rybki”, Hotel Stary, szef kuchni Krzysztof Żurek
30- 001 Kraków, ul. Szczepańska 5, 12 384 08 08, www.stary.hotel.com.pl

 

 Mazowieckie

 

„Aruana”, Hotel NARVIL Conference & Spa, szef kuchni Witek Iwański
05-140 Serock, ul. Czesława Miłosza 14a, tel. 22 566 10 00, www.hotelnarvil.pl

 

„Atelier Amaro”, szef kuchni Wojciech Modest Amaro
00-460 Warszawa, ul. Agrykola 1, tel. 22 6285747, www.atelieramaro.pl

 

BoniFaCio SPA&Sport Resort , szef kuchni  Dariusz Ratuszniak, Kępa 84, 09-110 Sochocin, tel. 23 651 24 00, www.hotelbonifacio.pl

 

Ed Red, szef kuchni Adam Chrząstowski, plac Mirowski 1, 00-137 Warszawa, tel. 530 051 055, www.edred.pl

 

„Bazar Kocha”, szef kuchni Tomasz Maćkowiak, ul. Mokotowska 33/35, 00-560 Warszawa, tel. 22 102 20 70, www.bazarkocha.pl

 

Foccacia Ristorante, szef kuchni Michał Rajewski
ul. Senatorska 13/15,
00-075 Warszawa, tel. 22 829 69 69, www.focaccia.pl

 

Halka, szef kuchni Cezary Nabożny, ul. Puławska 43, 00-834 Warszawa, tel. 509 593 305, www.restauracjahalka.pl

 

„Kafe Zielony Niedźwiedź”, szef kuchni Wojciech Deres,
00- 375 Warszawa, ul. Smolna 4, tel. 731 996 006, www.facebook.com/niedzwiedzzielony

 

 

"Kuchnia Otwarta", szef kuchni Michał Molenda, ul. Klimaczaka 1, 02-797 Warszawa,  tel. 602 241 079, www.kuchniaotwarta.pl

 

Nowa Próżna, szef kuchni Damian Wajda, ul. Próżna 10, 00-001 Warszawa, tel. 22 404 54 24, www.nowaprozna.pl

 

Sketch, szef kuchni Sebastian Olma, Plac Marszałka Józefa Piłsudskiego 9, 00-078 Warszawa, tel.  602 762 764, www.sketch.pl

 

Stary Dom, szef kuchni Łukasz Fedorowicz, Rafał Kowalczyk, ul. Puławska 104/106, 02-001 Warszawa, tel. 22 646 42 08,  www.restauracjastarydom.pl/

 

Wieża Ciśnień, szef kuchni  Mateusz Fronczak, ul. Warszawska 26,09-400 Płock,  tel. 24 367 10 00 , www.wiezacisnienplock.pl

 

 „Zest by Kibart”, szef kuchni Paweł Kibart, ul. Grójecka 70, 02-359  Warszawa, tel. 22 299 60 67, www.facebook.com/zestbykibart

 

„Zorza”, szef kuchni Julian Zielonka, ul. Żurawia 6/12, 00-503 Warszawa, tel. 602 586 969, www.grupawarszawa.com

 

Opolskie

 

Hotel Aspen, szef kuchni  Łukasz Masiukiewicz, Podlesie 52, 48-340 Głuchołazy, tel. 77 439 48 05, www.hotelaspen.pl/pl

 

Hotel&Resort  Bajka, szef kuchni Marcin Klich, Klasztorna 5, 46-040 Grodziec, tel. 664 165 557, www.hotelbajka.com

 

Restauracja Hotelu Hugo Business&Spa***, szef kuchni Roman Dziwisz, ul. Orkana 14, 47-230 Kędzierzyn-Koźle, tel. 77 40 53 440, www.hotelhugo.pl/restauracja

 

Podkarpackie

 

„Osteria Bellanuna”, szef kuchni Patryk Żołnowski, ul. Moniuszki 4, 35-015 Rzeszów ,tel. 515 516 500, www.bellanuna.pl

 

Weranda,  szef kuchni Andrzej Harla,  ul. Jagiellończyka 13/32, 39-300 Mielec,  tel.: +48 17 250 64 34, www.werandamielec.pl

 

Podlaskie

 

„Restaurant & Bar Cristal”, Hotel Cristal***, szef kuchni Łukasz Rakowski
5-001 Białystok, ul. Lipowa 3/5, tel. 85 74 96 159, www.hotelcristal.com.pl

 

 Pomorskie

 

 „Dym na wodzie”, szef kuchni Rafał Niewiarowski, ul. Żeromskiego 1, 76-270 Ustka, tel. 793 432 403, https://www.facebook.com/Dym-Na-Wodzie-362457000539624/?fref=ts

 

„Restauracja i Browarnia Hotelu Gdańsk, szef kuchni Piotr Żelich, ul. Szafarnia 9, 80-755 Gdańsk, tel. 58 320 19 70, www.browarnia.pl

 

Nowy Świat, szef kuchni  Rafał Kopicki, ul. Bohaterów Monte Cassino 63/2, 81-767 Sopot, tel. +48 58 342 88 88 www.restauracjanowyswiat.pl/pl

 

 „Pałac Poraj”, szef kuchni Leszek Kaźmierczak
Poraj 5, 84-352 Wicko,  tel. 59 861 17 71, www.palacporaj.pl

 

Restauracja Natura, Rosevia Resort, szef kuchni  Mariusz Kucharczak, Rozewska 23, 84-104 Jastrzębia Góra, tel. 58 738 96 45, www.rosevia.pl/gastronomia

 

Restauracja Hotelu Mistral Sport, szef kuchni Sebastian Cichy, ul Sportowa 5, 84-250 Gniewino, tel. +48 58 736 46 00, www.hotelmistralsport.pl

  

„Tabun”, szef kuchni Mariusz Szymichowski, ul. Konna 29, 80-174 Gdańsk–Otomin, tel. 601 611 499, www.restauracjatabun.kuznia.net

 

„Polskie Smaki”, Sheraton Hotel, szef kuchni Krystian Szidel
81-718 Sopot, ul. Powstańców Warszawy 10, tel. 58 767 10 61, www.sheraton.pl/sopot/restauracje-bary

 

 Śląskie

 

Cadenza, szefowa kuchni Katarzyna Rogowska, Plac Wojciecha Kilara 1, 40-202 Katowice,  tel. 32 732 53 47, www.cadenza.pl

 

Beksien, szef kuchni Bartosz Gadzina, Piwowarska 4, 43-300 Bielsko-Biała,  tel. 33 814 70 63, www.beksien.pl

 

„Hotel Spa Laskowo”, szef kuchni Jakub Łazarczyk
ul. Raciborska 62,
47-430 Jankowice, tel. 32 746 29 00, www.laskowo.pl

 

Królestwo, szef kuchni Michał Zagórski, im. gen. Jerzego Ziętka 1, 40-121 Katowice, tel. 509 736 215, www.krolestwo.eu

 

Majer Restauracja Minibrowar,  szefowie kuchni  Dariusz Kuduk i Cezary Kupis, ul. Studzienna 8, 44-100 Gliwice, tel. 32 747 77 77, www.minibrowarmajer.pl

 

„Magiel Kulinarny”, szef kuchni Radosław Spirydowicz
Sosnowiec, ul. Warszawska 5A, tel. 602 429 376, www.magielkulinarny.pl

 

„Manana Bistro & Wine Bar”, szef kuchni Przemysław Błaszczyk
41-500 Chorzów, ul. Wolności 15, tel. 50 829 36 40, www.bistromanana.pl

 

Momo, szef kuchni Przemysław Kasprzak, Rynek/Ratusz, 44-100 Gliwice, tel. 570 170 080, www.momo-ratusz.pl

 

„Umami Piąty Smak”, szefowie kuchni Robert Biniasz i Mateusz Bieniek
ul. Sikorskiego 46,
44-120 Pyskowice, tel. 32 333 22 46, www.restauracjaumami.pl
 

 

Świętokrzyskie

 

Dwór Dwikozy, szef kuchni Kamil Pindych, ul. Spółdzielcza 12, 27-620 Dwikozy, tel. 15 834 44 36, www.dwordwikozy.pl

 

„Hotel Bristol”, szef kuchni Tomasz Pawlusek, ul. 1 Maja 1, 28-100 Busko Zdrój, tel. 41 33 030 33, www.bristolbusko.pl
 

 

Wielkopolskie

 

„CONCORDIA TASTE”, szef kuchni Tomasz Olewski
ul. Zwierzyniecka 3,
60-813 Poznań, tel. 61 662 80 65, www.concordiataste.pl

„Figa”, szef kuchni Lech Pluciński
ul. Grunwaldzka 512,
62-064 Plewiska, tel. 601 174 749, www.figarestauracja.pl

 

„P jak pysznie”, szef kuchni Paweł Powroźnik
ul. Grunwaldzka 2a/10,
63-500 Ostrzeszów, tel. 605 978 120, www.facebook.com/Restauracja-P-jak-Pysznie

 

„Smolarnia Hotel & Restaurant”, szef kuchni Paweł Salamon
Smolarnia 27,
64-980 Trzcianka, tel. 67 216 33 69, www.smolarnia.com.pl

 

„TASTE_it restaurant w HOT_elarnia**** HOTEL&SPA”, szef kuchni Jacek Blicharski
ul. Morenowa 33,
62-040 Puszczykowo, tel. 61 898 37 80, www.hotelarnia.pl

Warmińsko-Mazurskie

 

Restauracja Szlachecka Pałac Mortęgi, szef kuchni Sławomir Kwaśniewski, Mortęgi 3, 14-260 Lubawa, tel. 89 644 94 60, www.palacmortegi.pl

 

La bibliotheque , Hotel St. Bruno****, szef kuchni Paweł Pyra, ul. Św. Brunona 1, 11-50 Giżycko, tel. +48 87 732 65 00 www.hotelstbruno.pl/restauracja

 

„Steak House” Pałac Pacółtowo, szefowa kuchni Agnieszka Wilbrandt, Gierzwałd, Pacółtowo 2, tel. 89 641 23 00, www.palacpacoltowo.pl

 

Zachodniopomorskie

 

„Avanti”, szef kuchni Michał Dzioba, al. Papieza Jana Pawła II 43, 70-001 Szczecin, tel. 609 600 789, www.avanti.szczecin.pl

 

 

„Arté Restaurant & Café”, Diune Hotel***** & Resort, szef kuchni Rafał Durka
Kołobrzeg, ul. Sułkowskiego 4 C, tel. 94 35 55 700, www.diunehotel.pl

 

 

 

Dune, szef kuchni Sebastian Zeger, ul. Pionierów 18, 76-032 Mielno, tel. 501 870 858, www.dunerestauracja.pl

 

„La Maison”, Hotel Leda SPA****, szef kuchni Andrzej Jakomulski
ul. Kasprowicza 23,
78-100 Kołobrzeg, tel. 94 351 39 00, www.hotelleda.pl/restauracja-la-maison-w-kolobrzegu

 

„Park Hotel”, szef kuchni Mariusz Siwak, ul. Plantowa 1, 70-527 Szczecin, tel. 91 434 00 50, www.parkhotel.szczecin.pl

 

„Restauracja Horyzont”, Hotel AQUARIUS SPA*****, szef kuchni Jacek Krakowiak
ul. Kasprowicza 24,
78-100 Kołobrzeg, tel. 94 35 36 500, www.aquariusspa.pl