Książka z przepisami
na gęsinę

Każdy z Szefów Kuchni biorących udział w pierwszej edycji naszej akcji, zobowiązany został do przygotowania swoich trzech autorskich przepisów. Teraz z dumą wszystkie przepisy zostały zebrane w książce, która z pewnością będzie nie lada gratką dla wszystkich miłośników dobrego jedzenia. „Choć sam jestem kucharzem, było to dla mnie spore zaskoczenie, jak jeden rodzaj mięsa może zostać zinterpretowany na tyle różnych sposobów kulinarnych i w żadnym momencie się nie powielić.

Poza klasyczną czarniną, okrasą, carpaccio z półgęska, czy gęsi pieczonej w całości, znaleźć tu można confit z gęsich żołądków, szafranową zupę z gęsi, pierś marynowaną z płatkami róży czy też lody z foie gras i wiele, wiele innych” – mówi Adam Chrząstowski z restauracji Ancora z Krakowa, który jako główny „szef kuchni polskiej prezydencji”, serwować będzie gęsinę również brukselskim notablom. Książka wydana jest zarówno w miękkiej oprawie, jak i w większym formacie ze sztywnymi okładkami; zaś zamawiać ją można mailowo, pisząc na: poczta@slowfood.pl; cena odpowiednio 19 i 29 PLN).
 


W 2013 r. akcja „Gęsina na św. Marcina” trwać będzie ponad dwa tygodnie (od 8 listopada do 1 grudnia). Wszystkie restauracje w czasie trwania akcji na swych witrynach oznaczone będą logiem akcji, tak by były łatwo rozpoznawalne z zewnątrz. W każdej z takich restauracji szef kuchni został zobowiązany do przygotowania przynajmniej trzech autorskich przepisów, które przez cały czas trwania akcji będą dostępne w menu.

restauracje


Dolnośląskie 

„Monopol” w Hotelu Monopol, szef kuchni Justyna Słupska
Wrocław, ul. H. Modrzejewskiej 2, tel. 71 772 37 77, www.monopolwroclaw.hotel.com.pl

Restauracja Teatralna”, szef kuchni Szymon Łozowy
Wrocław, Pl. Teatralny 4, tel. 71 344 50 06, www.teatralna.wroclaw.pl

Restauracja Aroma”, szef kuchni Grzegorz Galicki
Ślęża, ul. Szyszkowa 6, tel. 71 313 04 04, www.aroma.wroc.pl

Uroczysko Siedmiu Stawów Luxury Hotel, szef kuchni Tomasz Połom
Dzierżoniów, Gola Dzierżoniowska 21, tel. 71 750 91 00, www.uroczysko7stawow.pl

Kujawsko-Pomorskie

„Restauracja Morellino”, Hotel Głęboczek, szef kuchni Marian Frankowski
Wielki Głęboczek 1, tel. 22 380 59 02, www.gleboczek.pl

„Sfera by Sebastian Krauzowicz”Copernicus Toruń Hotel, szef kuchni Sebastian Krauzowicz
Toruń, Bulwar Filadelfijski 11, tel. 56 621 17 18, www.copernicustorunhotel.pl

Lubelskie

„Restauracja 16 Stołów”, szefowie kuchni Piotr Kwiatosz, Jarosław Piłat
Lublin, ul. Rynek 16/1, tel. 81 534 30 40, www.16stolow.pl

„Villa Aurelia Hotel & Spa”, szef kuchni Adam Kleczkowski
Nałęczów, Aleja Lipowa 17, tel. 81 501 41 26, www.villaaurelia.pl
 

Lubuskie

„Restauracja Destylarnia”, szef kuchni Dawid Łagowski
Mierzęcin 1, tel. 95 713 16 30, www.palacmierzecin.pl
 

Łódzkie

„Piotrkowska 97”, szefowie kuchni Ewa Rezler i Sławomir Starosta
Łódź, ul. Piotrkowska 97, tel. 42 630 65 73, www.97.com.pl

„Restauracja Lawendowa”, szef kuchni Urszula Czyżak
Uniejów, ul. abp. Jakuba Świnki 10, tel. 42 233 47 82, www.lawendowetermy.pl
 

Małopolskie

„Ancora”, szef kuchni Adam Chrząstowski
Kraków, ul. Dominikańska 3, tel. 12 357 33 55, www.ancora-restaurant.com

„Copernicus”, szef kuchni Marcin Filipkiewicz
Kraków, ul. Kanonicza 16, tel. 12 424 34 00, www.copernicus.hotel.com.pl

„Trzy Rybki”, Hotel Stary, szef kuchni Krzysztof Żurek
Kraków, ul. Szczepańska 5, 12 384 08 08, www.stary.hotel.com.pl

„Restauracja Róża”, Hotel Pod Różą, szef kuchni Radosław Marcińczyk
Kraków, ul. Floriańska 14, tel. 12 424 33 00, www.podroza.hotel.com.pl

„Da Pietro”, szef kuchni Marek Blik
Kraków, Rynek Główny 17, tel. 12 422 32 79, www.dapietro.pl

„Restauracja Szósty Zmysł” w Hotelu SPA dr Ireny Eris, szef kuchni Janusz Myjak
Krynica Zdrój, ul. Czarny Potok 30, tel. 18 472 35 00, www.drirenaerisspa.pl

„Dwór Sieraków”, szef kuchni Janusz Fic
Sieraków 233, tel. 12 312 24 00, www.dworsierakow.pl

Morskie Oko, Zbójecki Łygotnik”, Hotel Bukovina, szef kuchni Sylwester Lis
Bukowina Tatrzańska, ul. Sportowa 22, tel. 18 202 54 00, www.hotelbukovina.pl

BREAD AND MILK”, szef kuchni Przemysław Bilski
Wadowice, Plac Jana Pawła II 9, tel. 33 873 29 80

Mazowieckie

„Atelier Amaro”, szef kuchni Wojciech Modest Amaro
Warszawa, ul. Agrykola 1, tel. 22 6285747, www.atelieramaro.pl

„Restauracja Likus Concept Store”, szef kuchni Robert Lach
Warszawa, ul. Krakowskie Przedmieście 16/18 Oficyna, tel. 22 492 74 09, www.likusconceptsore.pl

„Concept 13”, szef kuchni Dariusz Barański
Warszawa, ul. Bracka 9, tel. 22 310 73 73, www.vitkac.com

„Restauracja & bar 99”, szef kuchni Arkadiusz Janczarek
Warszawa, al. Jana Pawła II 23, tel. 22 620 19 99, www.restaurant99.com

„Solec”, szef kuchni Aleksander Baron
Warszawa, ul. Solec 44, tel. 792 611 110, www.solec.waw.pl

„Soul Kitchen”, szef kuchni Andrzej Polan
Warszawa, ul. Noakowskiego 16, tel. 519 020 888, www.soulkitchen.pl

„Sinnet Club”, szef kuchni Paweł Kibart
Warszawa, ul. Głogowska 2, tel. 607 666  098, www.sinnet.pl

„Lokal Bistro”, szef kuchni Artut Grotek
Warszawa, ul. Krakowskie Przedmieście 64, tel. 506 823 903, www.lokalbistro.pl

„Aruana”, Hotel NARVIL Conference & Spa, szef kuchni Witek Iwański
Serock, ul. Czesława Miłosza 14a, tel. 22 566 10 00, www.hotelnarvil.pl

Podkarpackie

„Restauracja Grzesznicy”, szef kuchni Adrian Szalwa
Rzeszów, ul. 3-go Maja 7, tel. 17 852 06 66www.grzesznicy.eu
 

Pomorskie

„White House”, Restaurant & Lounge, szef kuchni Mariusz Pieterwas
Sopot, Plac Zdrojowy 2, tel. 58 58 58 199www.whitehouse.com.pl

„Smak Morza”, szef kuchni Łukasz Supiński
Sopot, Al. F. Mamuszki 2, tel. 601 20 84 35, www.smakmorza.pl

„Restauracja Kokieteria”, szef kuchni Daniel Chrzanowski
Gdańsk, ul. Tokarska 6, tel. 58 305 34 27www.hotelhanza.pl

„Restauracja Tabun”, szef kuchni Agata Falkiewicz
Gdańsk–Otomin, ul. Konna 29, tel. 601 611 499,  www.restauracjatabun.kuznia.net

„VINEGRE di RUCOLA”, szef kuchni Przemysław Hinc
Gdynia, ul. Zawiszy Czarnego 1B, tel. 798 080 798www.vinegre.pl

Gothic Cafe & Restaurant, Zamek w Malborku, szef kuchni Bogdan Gałązka
Malbork, ul. Starościńska 1, tel. 55 647 08 89, www.gothic.com.pl

„Restauracja Inspiracja”, Pałac Kościeszy, szef kuchni Rafał Kopicki
Przyjaźń, ul. Łapińska 1, tel. 58 684 95 32, www.palackoscieszy.pl
 

Śląskie

„Restauracja Cristallo, Hotel Monopol, szef kuchni Mariusz Kotkowski
Katowice, ul. Dworcowa 5, tel. 32 782 82 82, www.monopolkatowice.hotel.com.pl

„Manana Bistro & Wine Bar”, szef kuchni Przemysław Błaszczyk
Chorzów, ul. Wolności 15, tel. 50 829 36 40, www.bistromanana.pl

„Restauracja Zamek Lubliniec”, szef kuchni Bartosz Otremba
Lubliniec, ul. Grunwaldzka 48, tel. 34 373 78 90- 91, www.zameklubliniec.pl

„Magiel Kulinarny”, szef kuchni Adrian Lukoszek
Sosnowiec, ul. Warszawska 5A, tel. 602 429 376, www.magielkulinarny.pl

Restauracja Wodna Wieża”, szef kuchni Dominik Duraj
Pszczyna, ul. Kilińskiego 5, tel. 78 104 00 00, www.wodnawieza.pl

Gospoda Złoty Garniec”, szef kuchni Dorota Zuziak
Częstochowa, ul. Iglasta 8, tel. 505 42 42 45, www.garniec.com.pl
 

Wielkopolskie

„Hugo Restaurant”, szef kuchni Dominik Narloch
Poznań, ul. Wojskowa 4, tel. 61 861 82 18, www.hugorestaurant.pl

„Restauracja BlowUpHall 5050”, szef kuchni Tomasz Purol
Poznań, ul. Kościuszki 42, tel. 61 657 99 90, www.blowuphall5050.com

„CONCORDIA TASTE”, szef kuchni Tomasz Trąbski
Poznań, ul. Zwierzyniecka 3, tel. 61 662 80 65, www.concordiataste.pl

„Fanaberia”, szef kuchni Maria Maćkowiak
Poznań, ul. Wroniecka 24, tel. 61 853 33 99, www.fanaberia-restauracja.pl

„GUSTO FOOD&WINE”, szef kuchni Dawid Wysocki
Poznań, ul. Szarych Szeregów 16, tel. 616 656 800, www.gustopoznan.pl

3 kolory”, szef kuchni Adam Zastróżny
Poznań, ul. Wiankowa 3, tel. 618 750 210, www.3-kolory.pl

Restauracja FIGA”, szef kuchni Lech Pluciński
Plewiska, ul. Grunwaldzka 512, tel. 601 174 749, www.figarestauracja.pl

Warmińsko-Mazurskie

„Romantyczna” w Hotelu SPA dr Ireny Eris, szef kuchni Bartosz Budnik
Wysoka Wieś 22 (Wzgórza Dylewskie – Ostróda), tel. 89 6471111,www.drirenaerisspa.com
 

Zachodnio-Pomorskie

„Opera, spotkajmy się na końcu korytarza”, szef kuchni Dariusz Majewski
Szczecin (Zamek Książąt Pomorskich), ul. Korsarzy 34, tel. 601 732 300, www.nakuncu.pl

„Park Hotel”, szef kuchni Mariusz Siwak
Szczecin, ul. Plantowa 1, tel. 91 434 00 50, www.parkhotel.szczecin.pl

„Z Drugiej Strony Lustra”, szef kuchni Iwona Niemczewska
Szczecin, ul. Piłsudskiego 18, tel. 91 488 82 02, www.zdrugiejstronylustra.pl

„Avanti”, szef kuchni Dariusz Fąk
Szczecin, al. Papierza Jana Pawła II 43, tel. 609 600 789, www.avanti.szin.pl

„Restauracja Horyzont”, Hotel AQUARIUS SPA*****, szef kuchni Jacek Krakowiak
Kołobrzeg, ul. Kasprowicza 24, tel. 94 35 36 500, www.aquariusspa.pl