Akcja Gęsina na św. Marcina - Restauracje
 
 
Książka z przepisami
na gęsinę

Każdy z Szefów Kuchni biorących udział w pierwszej edycji naszej akcji, zobowiązany został do przygotowania swoich trzech autorskich przepisów. Teraz z dumą wszystkie przepisy zostały zebrane w książce, która z pewnością będzie nie lada gratką dla wszystkich miłośników dobrego jedzenia. „Choć sam jestem kucharzem, było to dla mnie spore zaskoczenie, jak jeden rodzaj mięsa może zostać zinterpretowany na tyle różnych sposobów kulinarnych i w żadnym momencie się nie powielić.

Poza klasyczną czarniną, okrasą, carpaccio z półgęska, czy gęsi pieczonej w całości, znaleźć tu można confit z gęsich żołądków, szafranową zupę z gęsi, pierś marynowaną z płatkami róży czy też lody z foie gras i wiele, wiele innych” – mówi Adam Chrząstowski z restauracji Ancora z Krakowa, który jako główny „szef kuchni polskiej prezydencji”, serwować będzie gęsinę również brukselskim notablom. Książka wydana jest zarówno w miękkiej oprawie, jak i w większym formacie ze sztywnymi okładkami; zaś zamawiać ją można mailowo, pisząc na: poczta@slowfood.pl; cena odpowiednio 29 i 40 PLN).
 


W 2022 r. akcja „Gęsina na św. Marcina” trwać będzie od 11 do 27 listopada. Wszystkie restauracje w czasie trwania akcji na swych witrynach oznaczone będą logo akcji, tak by były łatwo rozpoznawalne z zewnątrz. W każdej z takich restauracji szef kuchni został zobowiązany do przygotowania przynajmniej trzech autorskich przepisów, które przez cały czas trwania akcji będą dostępne w menu.

restauracje


 

 

LISTA RESTAURACJI 2022

 

  

 

 

  

 

Dolnośląskie

Bardo Hotel, szef kuchni Krzysztof Zimnocha,
Bardo, ul Lipowa 5, tel. 748 844 110
hotelbardo.com

Boreczna, szef kuchni Wojciech Harapkiewicz,
Michałkowa, ul. Wiejska 58, tel. 604 586 280
www.boreczna.pl

Sielskie Wzgórze, szef kuchni Beata Gąska,
Lutomia Górna, os. Podgórze 29a,
www.facebook.com/people/Sielskie-wzgórze/100045127672057/

Lubelskie

Niepospolita, szef kuchni Gabriel Pielacha,
Lublin, ul. Rynek 18, tel. 509 390 890
www.niepospolita-lublin.com

Perłowa Pijalnia Piwa
, szef kuchni Łukasz Porowski,
Lublin, ul. Bernardyńska 15A, tel. 667 994 487
www.perla.pl/pijalnia-piwa

TINTO Wine Bar Restauracja, szef kuchni Jarosław Zawadzki,
Lublin, Władysława Łokietka 3, tel. 730 320 580
tintolublin.pl

Łódzkie

Gęś i Wino, szef kuchni Marzena Domagała,
Spała, ul. Hubala 15, 97-215 Inowłódz, tel. 44 710 15 55
www.gesiwino.pl

Medical Spa Hotel Lawendowe Termy****, szefowa kuchni Urszula Krychniak,
Uniejów, ul. Jakuba Świnki 10, tel. 42 233 47 00
www.lawendowetermy.pl

Ukryte rzeki, szef kuchni Michał Bartczak,
Łódź, ul Piotrkowska 293, tel. 507 508 399
www.ukryterzeki.pl

Małopolskie

A’Bracciate, szef kuchni Dawid Motyka,
Kraków, ul. Mieszczańska 10, tel. 73 137 14 19
abracciate.pl

Belle Epoque
, szef kuchni Arkadiusz Mizera,
Zgłobice, ul. Dworska 1, tel. 14 652 76 50
www.dwor-prezydencki.pl/restauracja

Bistro The Hours
, szef kuchni Mateusz Suliga,
Kraków, ul. Św. Jana 15, tel. 12 371 15 01
hotelh15palace.pl/bistro

Chochołowy Dwór - Jerzmanowice koło Krakowa, szef kuchni Mateusz Rusinek,
Jerzmanowice, ul. Jana III Sobieskiego 172, tel. 12 620 39 00
www.chocholowydwor.pl

Cristalino Kuchnia i Wino, szef kuchni Krzysztof Wróbel,
Tarnów, ul. Traugutta 5, tel. 14 633 12 25
www.tarnow.cristalpark.pl

Drukarnia Smaku Cristina, szef kuchni Karol Górka,
Zakopane, plac Niepodległości 7, tel.662 833 833
www.drukarniasmakucristina.pl

Gavi, szef kuchni Sebastian Kurek,
Kraków, Plac Kossaka 6, tel. 12 424 11 11
www.facebook.com/gavirestaurantPL

Karcma u Wróbla
,  szef kuchni Michał Figlewicz,
Bukowina Tatrzańska, ul. Kościuszki 202, tel. 602 396 029
www.facebook.com/karcmauwroblabukowina

L’atmosphere, szef kuchni Jacek Filipczyk,
Balice, ul. Kpt Miedwieckiego 3, tel. 12 340 00 00
www.krakowairporthotel.pl/restauracja/menu.html

Pałac Goetz
, szef kuchni Paweł Kras,
Brzesko, ul. Barona Jana Gotza 6, tel. 14 686 56 00
www.facebook.com/palacgoetz/

"Powiśle"
, Hotel Cristal Park, szefowa kuchni Ewa Wielgus,
Dąbrowa Tarnowska, ul. Sportowa 2a, tel. 14 657 01 00
www.dabrowa.cristalpark.pl/restauracja

Restauracja Four
, szef kuchni Tomasz Kowal,
Kraków, ul. Józefa Szujskiego 4, tel. 12 446 76 10
www.restauracjafour.pl

Restauracja Magnifica - Hotel Farmona, Kraków, szef kuchni Piotr Oskwarek,
Kraków, ul. Jugowicka 10c, tel. 12 252 70 10
www.magnifica.pl

Różana - Batorego 19
, szef kuchni Rafał Kopka,
Tarnów, ul. Batorego 19, tel. 697 567 776
www.facebook.com/Batorego19

Sopa i Lis, szef kuchni Sylwester Lis,
Zakopane, ul. Kościeliska 52, tel. 18 201 22 16
www.sopailis.com

Mazowieckie

Akademia Restauracja, szef kuchni Michał Zygmunt,
Warszawa, ul. Różana 2 lok. 61, tel. 22 828 99 11
www.restauracjaakademia.pl

Belvedere, szef kuchni Tomasz Łagowski,
Warszawa, Nowa Oranżera, Agrykola 1,
www.belvedere.com.pl  

Hotel BoniFaCio
, szef kuchni Dariusz Ratuszniak,
Kępa 84, 09-110 Sochocin, tel. 23 651 24 00
www.hotelbonifacio.pl

Hub.Praga, szef kuchni Witold Iwański,
Warszawa, ul. Jagiellońska 22/LU1, tel. 570 610 550
www.hub-praga.pl

Koneser Grill, szef kuchni Piotr Wójcik,
Warszawa, ul. Ząbkowska 29/B008,  tel. 798 185 692
www.facebook.com/konesergrill
 
Le Braci, szef kuchni Przemysław Samul,
Warszawa, ul. Górnośląska 24, tel. 505 781 202
www.lebraci.pl

Restauracja Stara Wozownia, Pałac Mała Wieś, szef kuchni Sebastian Jakimiak,
Bielsk Duży, Mała Wieś 40, tel. 782 404 040
www.palacmalawies.pl/restauracja

Stary Dom, szef kuchni Łukasz Federowicz,
Warszawa, ul. Puławska 104/106, tel. 600 471 471
www.restauracjastarydom.pl

U Wieniawy
, szef kuchni  Krzysztof Kowalski,
Warszawa, Plac Piłsudskiego 9, tel. 573 000 526
www.facebook.com/uwieniawy

Willa Brzegi
, szef kuchni Damian Głowacki,
Józefów,  ul Wodna 1A , tel. 500 645 860
www.willabrzegi.pl

Winny Garaż, szef kuchni Artur Kowal,
Dobiesz, ul.  Mazowiecka 8, tel. 692 786 041
www.winnygaraz.com

Zwierzyniec Beer&Rest, szef kuchni Michał Matuszewski,
Warszawa, ul. Bracka 18  tel. 663 925 938
www.facebook.com/ZwierzyniecBeerRest

Opolskie

Bajka, Hotel Bajka, szef kuchni Adrian Feliks, Dymitro Symanov,
Grodziec, ul. Klasztorna 5, 46-040, tel. 664 165 557
www.hotelbajka.com

Podkarpackie

Restauracja Bosko, szef kuchni Maciej Łabuński,
Przemyśl, ul. Władycze 1, tel. 695 423 832
www.restauracjabosko.pl

Podlaskie

"Restaurant & Bar Cristal”
Best Western Hotel Cristal, szef kuchni Łukasz Rakowski,
Białystok, ul. Lipowa 3/5, tel. 85 749 61 59
www.hotelcristal.com.pl

Stary Folwark, szef kuchni Małgorzata Hołubowicz,
Suwałki, Stary Folwark 106, tel. 500 724 242
www.hotel-holiday.pl
 
Żubrówka – regionalna restauracja, szef kuchni Łukasz Rakowski,
Białowieża, ul. Pałacowa 6, tel. 85 682 94 00
www.hotel-zubrowka.pl

Pomorskie

Bonżur, szef kuchni Paweł Schulz,
Gdańsk, ul Piwna 36/39, tel. 601 543 170
www.bonzur.pl

Endi Winehouse, szef kuchni Damian Dopieralski,
Sopot, ul Powstańców Warszawy 9, tel. 574 400 888
https://endiwinehouse.pl

Karczma Viking, szef kuchni Sławomir Plata,
Stara Kiszewa, ul. Kościerska 41A
www.karczmaviking.pl

M15 Restaurant & Bar, szef kuchni Adrian Gabryszak,
Sopot, al. Franciszka Mamuszki 15, tel. 720 827 827
www.facebook.com/m15.sopot/

Pelican, szef kuchni Mariusz Jedliński,
Sopot, ul. Bohaterów Monte Cassino 63, tel. 609 990 226
www.pelicansopot.pl

Pobitegary
, szef kuchni Rafał Brzoskowski,
Gdańsk, ul. Słowackiego 21, tel. 733 099 633
www.pobitegary.net

Stacja Smaku, szef kuchni Mariusz Sulikowski,
Bytów, Udorpie 93, tel. 530 336 100
www.facebook.com/stacjasmaku.Bytow

Restauracja Tabun, szef kuchni Mariusz Szymichowski,
Gdańsk, Otomin, ul. Konna 29, tel. 601 611 499
www.restauracjatabun.kuznia.net

Śląskie

Brovar 16, szef kuchni Łukasz Kozioł,
Pszczyna, ul. Rynek 16, tel. 519 840 120
www.brovar16.pl

Bukova Restauracja z klimatem
, szefowa kuchni Aneta Nalepa,
Istebna, ul. Istebna 464, tel. 608 547 477
www.restauracjabukova.pl

Cysterska Restauracja
, szef kuchni Kacper Luleczko,
Rudy, ul. Cysterska 4, tel. 512 534 472
www.facebook.com/restauracjacysterska

Gallo Nero, szef kuchni Jakub Oleksy,
Bielsko Biała, ul. Legionów 26-28, tel. 33 810 44 44          
www.gallonero.com.pl

Skarbiec, szef kuchni Szymon Lorenc,
Tarnowskie Góry, ul. Rynek 14, tel. 788 480 000
www.skarbiecrestauracja.pl

Taaka ryba, szef kuchni Bartłomiej Gorodczański,
Sumina, ul. Leśna 15, tel. 32 757 69 56
www.taakaryba.eu

Złoty Groń, Hotel & Restauracja, szefowie kuchni Szymon Kozioł, Łukasz Palarczyk,
Istebna, ul. Istebna 593, tel. 33 444 18 88
www.hotelzlotygron.pl

Świętokrzyskie

Leliwa, szef kuchni Jan Maślikowski,
Końskie, ul. Zamkowa 17, tel. 41 347 11 29
www.restauracjaleliwa.pl

Widnokrąg, szef kuchni Przemysław Kaproń,
Sandomierz, ul. Opatowska 19, tel. 15 832 12 12
www.widnokrag.com.pl

Warmińsko-Mazurskie

Pałac Mortęgi, szef kuchni Daniel Twardo,
Lubawa, Mortęgi 3, tel. 89 644 94 60
www.palacmortegi.pl

Wielkopolskie

FIGA, szef kuchni Bartosz Turowski
Plewiska, ul. Grunwaldzka 512, tel. 601 174 749
www.figarestauracja.pl

P jak Pysznie, szef kuchni Paweł Powroźnik,
Kępno, ul Sportowa 9, tel. 739 270 030
www.facebook.com/szefkuchnipawel/

Vinoteka Poznańska 19, szef kuchni Marek Kmiecik,
Nowy Tomyśl, ul Poznańska 19, tel. 602 108 369
www.poznanska19.business.site  www.facebook.com/poznanska19

Zachodniopomorskie

Magia Lubczyku, Havet Hotel, szef kuchni Sebastian Perun,
Dźwirzyno, ul. Wyzwolenia 29, tel. 94 711 36 82
www.havethotel.pl

Shuum, szef kuchni Wiktor Ignaczak,
Kołobrzeg, ul. Tadeusza Kościuszki 17, tel. 94 355 40 00
www.shuumhotel.pl

Sublima, szef kuchni Andrzej Jakomulski,
Kołobrzeg, ul. Dworcowa 10, tel. 94 711 29 29
www.restauracjasublima.pl

 

Zapraszamy!