Książka z przepisami
na gęsinę

Każdy z Szefów Kuchni biorących udział w pierwszej edycji naszej akcji, zobowiązany został do przygotowania swoich trzech autorskich przepisów. Teraz z dumą wszystkie przepisy zostały zebrane w książce, która z pewnością będzie nie lada gratką dla wszystkich miłośników dobrego jedzenia. „Choć sam jestem kucharzem, było to dla mnie spore zaskoczenie, jak jeden rodzaj mięsa może zostać zinterpretowany na tyle różnych sposobów kulinarnych i w żadnym momencie się nie powielić.

Poza klasyczną czarniną, okrasą, carpaccio z półgęska, czy gęsi pieczonej w całości, znaleźć tu można confit z gęsich żołądków, szafranową zupę z gęsi, pierś marynowaną z płatkami róży czy też lody z foie gras i wiele, wiele innych” – mówi Adam Chrząstowski z restauracji Ancora z Krakowa, który jako główny „szef kuchni polskiej prezydencji”, serwować będzie gęsinę również brukselskim notablom. Książka wydana jest zarówno w miękkiej oprawie, jak i w większym formacie ze sztywnymi okładkami; zaś zamawiać ją można mailowo, pisząc na: poczta@slowfood.pl; cena odpowiednio 19 i 29 PLN).
 


W 2014 r. akcja „Gęsina na św. Marcina” trwać będzie od 7 do 30 listopada. Wszystkie restauracje w czasie trwania akcji na swych witrynach oznaczone będą logiem akcji, tak by były łatwo rozpoznawalne z zewnątrz. W każdej z takich restauracji szef kuchni został zobowiązany do przygotowania przynajmniej trzech autorskich przepisów, które przez cały czas trwania akcji będą dostępne w menu.

restauracje


Dolnośląskie 

„Monopol” w Hotelu Monopol, szef kuchni Justyna Słupska
Wrocław, ul. H. Modrzejewskiej 2, tel. 71 772 37 77, www.monopolwroclaw.hotel.com.pl

Uroczysko Siedmiu Stawów Luxury Hotel, szef kuchni Tomasz Połom
Dzierżoniów, Gola Dzierżoniowska 21, tel. 71 750 91 00, www.uroczysko7stawow.pl

Kujawsko-Pomorskie

„Restauracja Morellino”, Hotel Głęboczek, szef kuchni Marian Frankowski
Wielki Głęboczek 1, tel. 22 380 59 02, www.gleboczek.pl

„Sfera by Sebastian Krauzowicz”Copernicus Toruń Hotel, szef kuchni Sebastian Krauzowicz
Toruń, Bulwar Filadelfijski 11, tel. 56 621 17 18, www.copernicustorunhotel.pl

Lubelskie

„Restauracja 16 Stołów”, szefowie kuchni Piotr Kwiatosz, Jarosław Piłat
Lublin, ul. Rynek 16/1, tel. 81 534 30 40, www.16stolow.pl

„Żydowska Restauracja Mandragora”, szef kuchni Bartosz Mazur
Lublin, ul. Rynek 9, tel. 81 536 20 20, www.mandragora.lublin.pl

„Restauracja Kuchnia i Wino”, szefowa kuchni Jagoda Kęcik
Kazimierz Dolny, ul. Krakowska 11, 24-120 tel. 81 881 0876, www.restauracjakuchniaiwino.pl
 

Lubuskie

„Restauracja Destylarnia”, szef kuchni Dawid Łagowski
Mierzęcin 1, tel. 95 713 16 30, www.palacmierzecin.pl
 

Łódzkie

„Piotrkowska 97”, szefowie kuchni Ewa Rezler i Sławomir Starosta
Łódź, ul. Piotrkowska 97, tel. 42 630 65 73, www.97.com.pl

„Restauracja Łódzka”, w Hotelu Holliday **** Łódź, szef kuchni Michał Bartczak
Łódź, ul. Piotrkowska 229/231, tel. 668 167 303, www.hilodz.com
 

Małopolskie

„Ancora”, szef kuchni Mateusz Turaj
Kraków, ul. Dominikańska 3, tel. 12 357 33 55, www.ancora-restaurant.com

„Restauracja Andromeda”, Hotel Galaxy, szef kuchni Tomasz Dziura
Kraków, ul. Gęsia 22, tel. 12 342 81 00, www.galaxyhotel.pl

BREAD AND MILK”, szef kuchni Dawid Gruca
Wadowice, Plac Jana Pawła II 9, tel. 33 873 29 80

Restauracja Biała Róża”, szef kuchni Łukasz Cichy
Kraków, ul. Straszewskiego 16, tel. 12 421 51 90, www.restauracjabialaroza.pl

„Copernicus”, szef kuchni Marcin Filipkiewicz
Kraków, ul. Kanonicza 16, tel. 12 424 34 00, www.copernicus.hotel.com.pl

„Chochołowy Dwór”, szef kuchni Tomasz Kowal
Jerzmanowice 54 A, tel. 12 620 39 00, www.chocholowydwor.pl

„Da Pietro”, szef kuchni Marek Blik
Kraków, Rynek Główny 17, tel. 12 422 32 79, www.dapietro.pl

„Restauracja Dystrykt One”, szef kuchni Michał Góra
Kraków, ul. Ogrodowa 10, tel. 12 314 2101, www.purohotel.pl

„Dwór Sieraków”, szef kuchni Janusz Fic
Sieraków 233, tel. 12 312 24 00, www.dworsierakow.pl

„Ed Red”, szef kuchni Adam Chrząstowski
Kraków, ul. Sławkowska 3, tel. 690 900 555, www.edred.pl

„Miodova restaurant”, szef kuchni Dariusz Janczyk
Kraków, ul. Szeroka 3, tel. 12 432 50 83, www.miodova.pl

„Pod Nosem”, szef kuchni Przemysław Bilski
Kraków, ul. Kanonicza 22, tel. 12 376 00 14, www.podnosem.com.pl

„Restauracja Róża”, Hotel Pod Różą, szef kuchni Radosław Marcińczyk
Kraków, ul. Floriańska 14, tel. 12 424 33 00, www.podroza.hotel.com.pl

„Trzy Rybki”, Hotel Stary, szef kuchni Krzysztof Żurek
Kraków, ul. Szczepańska 5, 12 384 08 08, www.stary.hotel.com.pl

„27 Porcji Slow Food”, szef kuchni Marcin Staniszewski
Kraków, ul. Chmieleniec 2B l 11, tel: 502 439 997, www.27porcji.pl

„Restauracja Szósty Zmysł” w Hotelu SPA dr Ireny Eris, szef kuchni Janusz Myjak
Krynica Zdrój, ul. Czarny Potok 30, tel. 18 472 35 00, www.drirenaerisspa.pl

Restauracja Koneser”, Hotel Litwor, szef kuchni Mariusz Wójcik
Zakopane, ul. Krupówki 40 tel. 18 2024200, www.litwor.pl

 

Mazowieckie

„Atelier Amaro”, szef kuchni Wojciech Modest Amaro
Warszawa, ul. Agrykola 1, tel. 22 6285747, www.atelieramaro.pl

„Restauracja Likus Concept Store”, szef kuchni Robert Lach
Warszawa, ul. Krakowskie Przedmieście 16/18 Oficyna, tel. 22 492 74 09, www.likusconceptsore.pl

„Restauracja & bar 99”, szef kuchni Arkadiusz Janczarek
Warszawa, al. Jana Pawła II 23, tel. 22 620 19 99, www.restaurant99.com

„Le Bistro Rozbrat”, szef kuchni Alain Budzyk
Warszawa, ul. Rozbrat 44A, tel. 692 887 234, www.lebistrorozbrat.pl

„Solec”, szef kuchni Aleksander Baron
Warszawa, ul. Solec 44, tel. 792 611 110, www.solec.waw.pl

„Kafe Zielony Niedźwiedź”, szef kuchni Sebastian Olma
Warszawa, ul. Smolna 4, tel. 731 996 006, www.facebook.com/niedzwiedzzielony

„Aruana”, Hotel NARVIL Conference & Spa, szef kuchni Witek Iwański
Serock, ul. Czesława Miłosza 14a, tel. 22 566 10 00, www.hotelnarvil.pl
 

Pomorskie

„Restauracja Kokieteria”, szef kuchni Daniel Chrzanowski
Gdańsk, ul. Tokarska 6, tel. 58 305 34 27www.hotelhanza.pl

„Restauracja Tabun”, szefowa kuchni Agata Falkiewicz
Gdańsk–Otomin, ul. Konna 29, tel. 601 611 499,  www.restauracjatabun.kuznia.net

Gothic Cafe & Restaurant, Zamek w Malborku, szef kuchni Bogdan Gałązka
Malbork, ul. Starościńska 1, tel. 55 647 08 89, www.gothic.com.pl

„Restauracja Inspiracja”, Pałac Kościeszy, szef kuchni Rafał Kopicki
Przyjaźń, ul. Łapińska 1, tel. 58 684 95 32, www.palackoscieszy.pl

„Restauracja CRUDO”, szef kuchni Rafał Koziorzemski
Sopot, Bohaterów Monte Cassino 36/2, tel. 58 573 22 60, www.crudogrill.com

 

Śląskie

„Manana Bistro & Wine Bar”, szef kuchni Przemysław Błaszczyk
Chorzów, ul. Wolności 15, tel. 50 829 36 40, www.bistromanana.pl

„Restauracja Zamek Lubliniec”, szef kuchni Michał Jarzombek
Lubliniec, ul. Grunwaldzka 48, tel. 34 373 78 90- 91, www.zameklubliniec.pl

„Magiel Kulinarny”, szef kuchni Adrian Lukoszek
Sosnowiec, ul. Warszawska 5A, tel. 602 429 376, www.magielkulinarny.pl

Restauracja Wodna Wieża”, szef kuchni Dominik Duraj
Pszczyna, ul. Kilińskiego 5, tel. 78 104 00 00, www.wodnawieza.pl

Gospoda Złoty Garniec”, szef kuchni Dorota Zuziak
Częstochowa, ul. Iglasta 8, tel. 505 42 42 45, www.garniec.com.pl

Trattoria Castello”, szef kuchni Damian Gruszka
Gliwice, ul. Wiejska 16B, tel. 32 333 10 11, www.spichlerz.pl

Restauracja Umami Piąty Smak”, szefowie kuchni Robert Biniasz i Mateusz Bieniek
Pyskowice, ul. Sikorskiego 46, tel. 32 333 22 46, www.restauracjaumami.pl

Restauracja WARSZTATY SMAKU”, szef kuchni Jacek Zagórny
Tychy, ul. Wejchertów 20, tel. 32 216 21 62, www.warsztatysmaku.com

 

Wielkopolskie

„CONCORDIA TASTE”, szef kuchni Tomasz Trąbski
Poznań, ul. Zwierzyniecka 3, tel. 61 662 80 65, www.concordiataste.pl

„GUSTO FOOD&WINE”, szef kuchni Dawid Wysocki
Poznań, ul. Szarych Szeregów 16, tel. 616 656 800, www.gustopoznan.pl

„Hugo Restaurant, szef kuchni Dominik Narloch
Poznań, ul. Wojskowa 4, tel. 61 861 82 18, www.hugorestaurant.pl

Restauracja FIGA”, szef kuchni Lech Pluciński
Plewiska, ul. Grunwaldzka 512, tel. 601 174 749, www.figarestauracja.pl

Restauracja Glamour”, szef kuchni Roman Bukowski
Przeźmierowo, Rynkowa 92, tel. 601 259 983, www.instytut-glamour.pl

TASTE_it restaurant w HOT_elarni**** HOTEL&SPA”, szef kuchni Jacek Blicharski
Puszczykowo, ul. Morenowa 33, tel. 61 898 37 80, www.hotelarnia.pl

Folwark Ustronie”, szef kuchni Maciej Barton
Słupia pod Bralinem 75, tel. 600 037 193, www.folwarkustronie.pl

Warmińsko-Mazurskie

„Romantyczna” w Hotelu SPA dr Ireny Eris, szef kuchni Bartosz Budnik
Wysoka Wieś 22 (Wzgórza Dylewskie – Ostróda), tel. 89 6471111, www.drirenaerisspa.com

„Jabłoń Lake – Resort”, szef kuchni Łukasz Kosatko
Jabłoń k. Pisza, 12 - 207 Pisz, tel. 87 423 28 80, www.jablon-resort.pl
 

Zachodnio-Pomorskie

„Park Hotel”, szef kuchni Mariusz Siwak
Szczecin, ul. Plantowa 1, tel. 91 434 00 50, www.parkhotel.szczecin.pl

„Z Drugiej Strony Lustra”, szef kuchni Iwona Niemczewska
Szczecin, ul. Piłsudskiego 18, tel. 91 488 82 02, www.zdrugiejstronylustra.pl

„Avanti”, szef kuchni Przemysław Kręgowski
Szczecin, al. Papierza Jana Pawła II 43, tel. 609 600 789, www.avanti.szin.pl

„Restauracja Horyzont”, Hotel AQUARIUS SPA*****, szef kuchni Jacek Krakowiak
Kołobrzeg, ul. Kasprowicza 24, tel. 94 35 36 500, www.aquariusspa.pl