Akcja Gęsina na św. Marcina - Restauracje
 
 
Książka z przepisami
na gęsinę

Każdy z Szefów Kuchni biorących udział w pierwszej edycji naszej akcji, zobowiązany został do przygotowania swoich trzech autorskich przepisów. Teraz z dumą wszystkie przepisy zostały zebrane w książce, która z pewnością będzie nie lada gratką dla wszystkich miłośników dobrego jedzenia. „Choć sam jestem kucharzem, było to dla mnie spore zaskoczenie, jak jeden rodzaj mięsa może zostać zinterpretowany na tyle różnych sposobów kulinarnych i w żadnym momencie się nie powielić.

Poza klasyczną czarniną, okrasą, carpaccio z półgęska, czy gęsi pieczonej w całości, znaleźć tu można confit z gęsich żołądków, szafranową zupę z gęsi, pierś marynowaną z płatkami róży czy też lody z foie gras i wiele, wiele innych” – mówi Adam Chrząstowski z restauracji Ancora z Krakowa, który jako główny „szef kuchni polskiej prezydencji”, serwować będzie gęsinę również brukselskim notablom. Książka wydana jest zarówno w miękkiej oprawie, jak i w większym formacie ze sztywnymi okładkami; zaś zamawiać ją można mailowo, pisząc na: poczta@slowfood.pl; cena odpowiednio 19 i 29 PLN).
 


W 2015 r. akcja „Gęsina na św. Marcina” trwać będzie od 6 listopada do 13 grudnia. Wszystkie restauracje w czasie trwania akcji na swych witrynach oznaczone będą logiem akcji, tak by były łatwo rozpoznawalne z zewnątrz. W każdej z takich restauracji szef kuchni został zobowiązany do przygotowania przynajmniej trzech autorskich przepisów, które przez cały czas trwania akcji będą dostępne w menu.

restauracje


Dolnośląskie 

Kaczka i Wino, Villa Elise Park Pension, szefowa kuchni Agnieszka Kukin
Stronie Śląskie, ul. Mickiewicza 9, tel. 74 814 25 16, www.villaelise.pl

„Kaskada”, szefowa kuchni Małgorzata Zobl
Duszniki Zdrój, ul. Zielona 11, tel. 79 164 19 65, www.facebook.com/Restauracja-Kaskada

Uroczysko Siedmiu Stawów Luxury Hotel, szef kuchni Tomasz Połom
Dzierżoniów, Gola Dzierżoniowska 21, tel. 71 750 91 00, www.uroczysko7stawow.pl

Restauracja Babinicz, szef kuchni Wojciech Harapkiewicz
Szczawno-Zdrój, al. Spacerowa 22, tel 74 886 99 19, www.dworzysko.pl

Restauracja Monopol, Hotel Monopol Wrocław, szefowa kuchni Justyna Słupska-Kartaczowska
Wrocław, ul. H. Modrzejewskiej 2, te. 71 77 23 780, www.monopolwroclaw.hotel.com.pl 

 

Kujawsko-Pomorskie

„Karczma Rzym”, szef kuchni Michał Skrzypczak
Bydgoszcz, ul. Grunwaldzka 309, tel. 52 560 06 01, www.karczmarzym.com.pl

„Restauracja Morellino”, Hotel Głęboczek, szef kuchni Marian Frankowski
Wielki Głęboczek 1, tel. 22 380 59 02, www.gleboczek.pl

„Sfera by Sebastian Krauzowicz”Copernicus Toruń Hotel, szef kuchni Sebastian Krauzowicz
Toruń, Bulwar Filadelfijski 11, tel. 56 621 17 18, www.copernicustorunhotel.pl

Werbena”, Hotel Herbarium, szef kuchni Dominik Narloch
Chomiąża Szlachecka 2, tel. 52 30 77 000, www.herbariumhotel.pl

Lubelskie

„Restauracja 16 Stołów”, szefowie kuchni Piotr Kwiatosz, Jarosław Piłat
Lublin, ul. Rynek 16/1, tel. 81 534 30 40, www.16stolow.pl

„Restauracja Kuchnia i Wino”, szefowa kuchni Jagoda Kęcik
Kazimierz Dolny, ul. Krakowska 11, 24-120 tel. 81 881 0876, www.restauracjakuchniaiwino.pl
 

Lubuskie

„Restauracja Destylarnia”, szef kuchni Dawid Łagowski
Mierzęcin 1, tel. 95 713 16 30, www.palacmierzecin.pl
 

Łódzkie

„Posterunek 77”, Stacja Nieborów, szef kuchni Paweł Zieliński
Nieborów, Nieborów 231A, tel. 46 838 50 68, www.restauracja.stacjanieborow.pl

„Restauracja Łódzka”, w Hotelu Holliday **** Łódź, szef kuchni Michał Bartczak
Łódź, ul. Piotrkowska 229/231, tel. 668 167 303, www.hilodz.com
 

Małopolskie

„Amarylis”, szef kuchni Michał Cienki
Kraków, ul. Dietla 60, tel. 12 433 33 06, www.amarylisrestaurant.pl

„Andromeda”, Hotel Galaxy, szef kuchni Tomasz Dziura
Kraków, ul. Gęsia 22, tel. 12 342 81 00, www.galaxyhotel.pl

Biała Róża”, szef kuchni Łukasz Cichy
Kraków, ul. Straszewskiego 16, tel. 12 421 51 90, www.restauracjabialaroza.pl

„Chochołowy Dwór”, szef kuchni Tomasz Kowal
Jerzmanowice 54 A, tel. 12 620 39 00, www.chocholowydwor.pl

„Cristal Park”, szef kuchni Marcin Ferfecki
Tarnów, ul. Traugutta 5, tel. 14 633 12 25, www.cristalpark.pl

„Da Pietro”, szef kuchni Marek Blik
Kraków, Rynek Główny 17, tel. 12 422 32 79, www.dapietro.pl

„Dwór Prezydencki”, szef kuchni Marcin Ferfecki
Zgłobice, ul. Dworska 1, tel. 14 652 76 50, www.dwor-prezydencki.pl

„Dwór Sieraków”, szef kuchni Janusz Fic
Sieraków 233, tel. 12 312 24 00, www.dworsierakow.pl

„Ed Red”, szef kuchni Adam Chrząstowski
Kraków, ul. Sławkowska 3, tel. 690 900 555, www.edred.pl

„Gęś w dymie”, szef kuchni Marcin Pławecki
Laskowa 679, tel. 18 333 33 84, www.facebook.com/geswdymie

„Hilton Garden Inn Kraków Airport”, szef kuchni Miłosz Kowalski
Balice, ul. Medweckiego 3, tel. 12 340 00 00, www.hiltonhotels.com/pl

„Hotel Bachledówka”, szef kuchni Dawid Grucel
Czerwienne Bacheldówka 353, tel. 18 265 81 78, www.bachledowka.pl

„Magnifica”, Hotel Farmona, szef kuchni Krzysztof Mardyła
Kraków, ul. Jugowica 10 C, tel. 12 252 70 10, www.magnifica.pl

„Miodova restaurant”, szef kuchni Mateusz Turaj
Kraków, ul. Szeroka 3, tel. 12 432 50 83, www.miodova.pl

„Morskie Oko”, hotel Bukovina, szef kuchni Sylwester Lis
Bukowina Tatrzańska, ul. Sportowa 22, tel. 18 202 54 00, www.hotelbukovina.pl/kulinaria/restauracja-morskie-oko

„Na rozdrożu”, szef kuchni Kamil Pusz
Libiąż, ul. Krakowska 86, tel. 32 624 00 60, www.narozdrozu.pl

„Pod Nosem”, szef kuchni Przemysław Bilski
Kraków, ul. Kanonicza 22, tel. 12 376 00 14, www.podnosem.com

„Qualita”, Q Hotel Kraków, szef kuchni Marcin Dudek
Kraków, ul. Wygrana 6, tel. 12 333 40 20, www.qhotelkrakow.pl/restauracja

„Restauracja Dystrykt One”, szef kuchni Michał Góra
Kraków, ul. Ogrodowa 10, tel. 12 314 21 01, www.purohotel.pl

„Sienna 104”, Hotel Heron, szef kuchni Krzysztof Małocha
Gródek nad Dunajcem, ul. Sienna 104, tel. 18 888 85 06, www.heron-hotel.com

„Restauracja Szósty Zmysł” w Hotelu SPA dr Ireny Eris, szef kuchni Janusz Myjak
Krynica Zdrój, ul. Czarny Potok 30, tel. 18 472 35 00, www.drirenaerisspa.pl

„Trzy Rybki”, Hotel Stary, szef kuchni Krzysztof Żurek
Kraków, ul. Szczepańska 5, 12 384 08 08, www.stary.hotel.com.pl

Wierzynek”, szef kuchni Marcin Sołtys
Kraków, Rynek Główny 15, tel. 12 424 96 24, www.wierzynek.pl

 

Mazowieckie

„Aruana”, Hotel NARVIL Conference & Spa, szef kuchni Witek Iwański
Serock, ul. Czesława Miłosza 14a, tel. 22 566 10 00, www.hotelnarvil.pl

„Atelier Amaro”, szef kuchni Wojciech Modest Amaro
Warszawa, ul. Agrykola 1, tel. 22 6285747, www.atelieramaro.pl

„Bazar Kocha”, szef kuchni Marcin Koch
Warszawa, ul. Mokotowska 33, tel. 22 102 20 70, www.bazarkocha.pl

„Bistro Pigalle”, szef kuchni Arkadiusz Janczarek
Warszawa, ul. Hoża 41, tel. 22 251 10 50, https://pl-pl.facebook.com/BistroPigalle

„Bonifacio”, Bonifacio SPA& Sport Resort, szef kuchni Dariusz Ratuszniak
Kępa 84, tel. 23 651 24 00, www.hotelbonifacio.pl

„Foccacia Ristorante”, szef kuchni Łukasz Toczek
Warszawa, ul. Senatorska 13/15, tel. 22 829 69 69, www.focaccia.pl

„Kafe Zielony Niedźwiedź”, szef kuchni Sebastian Olma
Warszawa, ul. Smolna 4, tel. 731 996 006, www.facebook.com/niedzwiedzzielony

Kuchnia Funkcjonalna”, szef kuchni Artur Wiśniewski
Warszawa, ul. Jakubowska 16, tel. 512 893 898, www.facebook.com/Kuchnia-Funkcjonalna

„Solec”, szef kuchni Aleksander Baron
Warszawa, ul. Solec 44, tel. 792 611 110, www.solec.waw.pl

„Szczere Pole”, Brant Hotel & Restaurant, szef kuchni Daniel Twardo
Majdan, ul. Równa 20, tel. 22 789 00 10, www.branthotel.pl

„Tłusta Gęś”, szef kuchni Łukasz Wróblewski
Warszawa, ul. Koszykowa 1, tel. 22 621 42 58, www.tlustages.pl

„Zest by Kibart”, szef kuchni Paweł Kibart
Warszawa, ul. Grójecka 70 (wejście od Baśniowej), tel. 22 299 60 67, www.facebook.com/zestbykibart

„Zorza”, szef kuchni Rafał Wronka
Warszawa, ul. Żurawia 6/12, tel. 602 586 969, www.grupawarszawa.com

 

Podkarpackie

„Osteria Bellanuna”, szef kuchni Patryk Żołnowski
Rzeszów, ul. Moniuszki 4, tel. 515 516 500, www.bellanuna.pl

 

Podlaskie

Restaurant & Bar Cristal”, Hotel Cristal***, Szef kuchni Łukasz Rakowski
Białystok, ul. Lipowa 3/5, tel. 85 74 96 159, www.hotelcristal.com.pl

„Trattoria Czarna Owca”, szef kuchni Robert Chlebowicz
Białystok, ul. Moniuszki 4, tel. 85 744 55 45, www.trattoriaczarnaowca.pl

 

Pomorskie

„Chapeau Bas Restaurant A’la Carte by Grand Lubicz Hotel”, szef kuchni Marcin Szwak
Ustka, ul. Wczasowa 4, tel. 59 841 82 00, www.grandlubicz.pl/restauracja_chapeau_bas

Crudo”, szef kuchni Jacek Majcherek
Sopot, ul. Bohaterów Monte Cassino 36/2, tel. 58 573 22 60, www.crudogrill.com

„Czarny Kos”, szef kuchni Tomasz Ziółkowski
Borkowo, ul. Letniskowa 10, tel. 58 305 34 27, www.czarnykos.pl

„Dom Zdrojowy”, szef kuchni Paweł Twerjanowicz
Jastarnia, ul. Kościuszki 2A, tel. 58 67 99 180, www.zdrojowy.com.pl

„Dym na wodzie”, szef kuchni Rafał Niewiarowski
Ustka, ul. Chopina 9, tel. 793 432 403, https://www.facebook.com/Dym-Na-Wodzie-362457000539624/?fref=ts

„Inspiracja”, Pałac Kościeszy, szef kuchni Rafał Kopicki
Przyjaźń, ul. Łapińska 1, tel. 58 684 95 32, www.palackoscieszy.pl

„Kokieteria”, szef kuchni Daniel Chrzanowski
Gdańsk, ul. Tokarska 6, tel. 58 305 34 27www.hotelhanza.pl

Krew i Woda”, szef kuchni Mariusz Pieterwas
Gdynia, ul. Abrahama 41, tel. 570 282 282www.restauracjapieterwas.pl

„Mercato”, szef kuchni Adam Woźniak
Gdańsk, Targ Rybny 1, tel. 58 77 87 442, www.mercatorestauracja.pl

„Morska”, szef kuchni Adam Głowiński
Sopot, ul. Morska 9, tel. 58 53 13 555, www.morska.com.pl

„Pałac Poraj”, szef kuchni Leszek Kaźmierczak
Poraj 5, tel. 59 861 17 71, www.palacporaj.pl

Tabun”, szef kuchni Mariusz Szymichowski
Gdańsk–Otomin, ul. Konna 29, tel. 601 611 499, www.restauracjatabun.kuznia.net

Wave, Sheraton Hotel, szef kuchni Krystian Szidel
Sopot, ul. Powstańców Warszawy 10, tel. 58 767 10 61, www.sheraton.pl/sopot/restauracje-bary

 

Śląskie

„Dworek New Restaurant”, szef kuchni Daniel Górniak
Bielsko-Biała, ul. Żywiecka 19, tel. 33 817 83 40, www.dworekbielsko.pl

Gospoda Złoty Garniec”, szefowa kuchni Dorota Zuziak
Częstochowa, ul. Iglasta 8, tel. 505 42 42 45, www.garniec.com.pl

„Hotel Spa Laskowo”, szef kuchni Paweł Kaczmarek
Jankowice, ul. Raciborska 62, tel. 32 746 29 00, www.laskowo.pl

„Magiel Kulinarny”, szef kuchni Radosław Spirydowicz
Sosnowiec, ul. Warszawska 5A, tel. 602 429 376, www.magielkulinarny.pl

„Manana Bistro & Wine Bar”, szef kuchni Przemysław Błaszczyk
Chorzów, ul. Wolności 15, tel. 50 829 36 40, www.bistromanana.pl

Umami Piąty Smak”, szefowie kuchni Robert Biniasz i Mateusz Bieniek
Pyskowice, ul. Sikorskiego 46, tel. 32 333 22 46, www.restauracjaumami.pl

Warsztaty Smaku”, szef kuchni Jacek Zagórny
Tychy, ul. Wejchertów 20, tel. 32 216 21 62, www.warsztatysmaku.com

 

Świętokrzyskie

„Hotel Bristol”, szef kuchni Mariusz Kotkowski
Busko Zdrój, ul. 1 Maja 1, tel. 41 33 030 33, www.bristolbusko.pl

 

Wielkopolskie

„Bazar  1838”, szef kuchni Jacek Fedde
Poznań, ul. Paderewskiego 8, tel. 61 222 68 64, www.bazar1838.pl

„Blue Marina”, Regatta Hotel, szef kuchni Grzegorz Wiciak
Poznań, ul. Chojnicka 49, tel. 502 78 78 10, www.regattahotel.pl

„CONCORDIA TASTE”, szef kuchni Tomasz Olewski
Poznań, ul. Zwierzyniecka 3, tel. 61 662 80 65, www.concordiataste.pl

„Dom Restauracyjny Pałacowa Spiżarnia”, Pałac Popowo Stare, szef kuchni Jarosław Błoch
Popowo Stare, ul. Lipowa 26, tel. 655 49 85 75, www.palacowa-spizarnia.pl

Figa”, szef kuchni Lech Pluciński
Plewiska, ul. Grunwaldzka 512, tel. 601 174 749, www.figarestauracja.pl

„Glamour”, szef kuchni Roman Bukowski
Przeźmierowo, ul. Rynkowa 92, tel. 601 259 983, www.instytut-glamour.pl

„Pałac Tłokinia, szef kuchni Andrzej Klimek
Tłokinia Kościelna, ul. Kościelna 46, tel. 62 767 88 88, www.palac-tlokinia.pl

„P jak pysznie, szef kuchni Paweł Powroźnik
Ostrzeszów, ul. Grunwaldzka 2a/10, tel. 605 978 120, www.facebook.com/Restauracja-P-jak-Pysznie

„Smolarnia Hotel & Restaurant, szef kuchni Paweł Salamon
Trzcianka, Smolarnia 27, tel. 67 216 33 69, www.smolarnia.com.pl

TASTE_it restaurant w HOT_elarni**** HOTEL&SPA”, szef kuchni Jacek Blicharski
Puszczykowo, ul. Morenowa 33, tel. 61 898 37 80, www.hotelarnia.pl


Warmińsko-Mazurskie

„Między wierszami” szef kuchni Wojciech Konikowski
Ełk, ul. Nadjeziorna 2G, tel. 533 532 808, www.facebook.com/Restauracja-Między-Wierszami

„Romantyczna” w Hotelu SPA dr Ireny Eris, szef kuchni Łukasz Wojtas
Wysoka Wieś 22 (Wzgórza Dylewskie – Ostróda), tel. 89 6471111, www.drirenaerisspa.com

„Spiżarnia Warmińska” szef kuchni Adrian Gabryszak
Olsztyn, ul. Lelewela 4a, tel. 79 270 71 71, www.spizarniawarminska.pl

„Steak House” Pałac Pacółtowo, szefowa kuchni Katarzyna Rygielska
Gierzwałd, Pacółtowo 2, tel. 89 641 23 00, www.palacpacoltowo.pl

„Trattoria La riva”, szef kuchni Sławomir Kwaśniewski
Ostróda, ul. Mickiewicza 17, tel. 89 642 46 36, www.facebook.com/Trattoria-La-Riva
 

Zachodniopomorskie

Arté Restaurant w Diune Hotel***** & RESORT”, szef kuchni Rafał Durka
Kołobrzeg, ul. Sułkowskiego 4 A-C, tel. 94 35 55 700, www.diunehotel.pl/kuchnia/restauracja-kawiarnia-arte

„Avanti”, szef kuchni Michał Dzioba
Szczecin, al. Papierza Jana Pawła II 43, tel. 609 600 789, www.avanti.szczecin.pl

„La Maison”, Hotel Leda SPA****, szef kuchni Andrzej Jakomulski
Kołobrzeg, ul. Kasprowicza 23, tel. 94 351 39 00, www.hotelleda.pl/restauracja-la-maison-w-kolobrzegu

„Park Hotel”, szef kuchni Mariusz Siwak
Szczecin, ul. Plantowa 1, tel. 91 434 00 50, www.parkhotel.szczecin.pl

„Restauracja Horyzont”, Hotel AQUARIUS SPA*****, szef kuchni Jacek Krakowiak
Kołobrzeg, ul. Kasprowicza 24, tel. 94 35 36 500, www.aquariusspa.pl

„Z Drugiej Strony Lustra”, szefowa kuchni Iwona Niemczewska
Szczecin, ul. Piłsudskiego 18, tel. 91 488 82 02, www.zdrugiejstronylustra.pl