na gęsinę
Każdy z Szefów Kuchni biorących udział w pierwszej edycji naszej akcji, zobowiązany został do przygotowania swoich trzech autorskich przepisów. Teraz z dumą wszystkie przepisy zostały zebrane w książce, która z pewnością będzie nie lada gratką dla wszystkich miłośników dobrego jedzenia. „Choć sam jestem kucharzem, było to dla mnie spore zaskoczenie, jak jeden rodzaj mięsa może zostać zinterpretowany na tyle różnych sposobów kulinarnych i w żadnym momencie się nie powielić.
Poza klasyczną czarniną, okrasą, carpaccio z półgęska, czy gęsi pieczonej w całości, znaleźć tu można confit z gęsich żołądków, szafranową zupę z gęsi, pierś marynowaną z płatkami róży czy też lody z foie gras i wiele, wiele innych” – mówi Adam Chrząstowski z restauracji Ancora z Krakowa, który jako główny „szef kuchni polskiej prezydencji”, serwować będzie gęsinę również brukselskim notablom. Książka wydana jest zarówno w miękkiej oprawie, jak i w większym formacie ze sztywnymi okładkami; zaś zamawiać ją można mailowo, pisząc na: poczta@slowfood.pl; cena odpowiednio 29 i 40 PLN).
W 2024 r. akcja „Gęsina na św. Marcina” trwać będzie od 8 listopada do 1 grudnia. Wszystkie restauracje w czasie trwania akcji na swych witrynach oznaczone będą logo akcji, tak by były łatwo rozpoznawalne z zewnątrz. W każdej z takich restauracji szef kuchni został zobowiązany do przygotowania przynajmniej trzech autorskich przepisów, które przez cały czas trwania akcji będą dostępne w menu.
restauracje
LISTA RESTAURACJI
2024
Dolnośląskie
I love Italy, szef kuchni Michał Matuszewski
58-500 Jelenia Góra, ul. Plac Ratuszowy 34/35, tel. 530 362 711
https://www.facebook.com/iloveitalyjg
I love pasta, szef kuchni Jehor Tsilinskyi
58-500 Jelenia Góra, ul. Wiejska 15 A, tel. 578 707 101
https://www.facebook.com/@ilovepastajg
Kujawsko-Pomorskie
Piernicova, szef kuchni Bartłomiej Witkowski
87-100 Toruń, ul. Podzamcze 6B, tel. 880 323 890
https://www.facebook.com/restauracjapiernicova
Lubelskie
Retro Arche Nałęczów, szef kuchni Łukasz Rudzki
24-150 Nałęczów, ul. Spółdzielcza 4b, tel 533805207
https://www.facebook.com/profile.php?id=61551857686108
Łódzkie
Gęś i Wino, szef kuchni Marzena Domagała
Spała, ul. Hubala 15, 97-215 Inowłódz, tel. 601 454 969
www.gesiwino.pl
Vivenda, Medical Spa Hotel Lawendowe Termy****, szefowa kuchni Urszula Krychniak
Uniejów, ul. Jakuba Świnki 10, tel. 42 233 47 00
www.lawendowetermy.pl
Małopolskie
A’Bracciate, szef kuchni Dawid Motyka
Kraków, ul. Mieszczańska 10, tel. 73 137 14 19
abracciate.pl
Amarylis, szef kuchni Grzegorz Bucki
ul. Dietla 60, 31-039 Kraków, tel. 124333306
https://www.facebook.com/amarylisrestaurant/?locale=pl_PL
Belle Epoque, szef kuchni Rafał Kopka
Zgłobice, ul. Dworska 1, tel. 14 652 76 50
www.dwor-prezydencki.pl/restauracja
Bistro The Hours, szef kuchni Mateusz Suliga
Kraków, ul. Św. Jana 15, tel. 12 371 15 01
www.facebook.com/bistrothehours
Chochołowy Dwór - Jerzmanowice koło Krakowa, szef kuchni Mateusz Rusinek
Jerzmanowice, ul. Jana III Sobieskiego 172, tel. 12 620 39 00
www.chocholowydwor.pl
Cristalino Kuchnia i Wino, szef kuchni Krzysztof Wróbel,
Tarnów, ul. Traugutta 5, tel. 14 633 12 25
www.tarnow.cristalpark.pl
Drukarnia Smaku Cristina, szef kuchni Karol Górka,
Zakopane, plac Niepodległości 7, tel. 662 833 833
www.drukarniasmakucristina.pl
EdRed, szef kuchni Przemysław Skibiński
31-061 Kraków, ul. Bocheńska 7, tel. 690 900 555
https://www.facebook.com/edredrestauracja
Ilkus Hotel&Restaurant, szef kuchni Krzysztof Haras
32-329 Krze, ul. Główna 2A, tel. 693 415 575
https://www.facebook.com/ilkushotel
Klimtówka, szef kuchni Lidia Maroszek
32-340 Wolbrom, ul. Ordona 2, tel. 693 415 575
https://www.facebook.com/Klimtowka
Kuryer Restaurant, szef kuchni Michał Lelek
31-024 Kraków, ul. Św. Marka 37, tel 12 354 58 20
https://www.facebook.com/kuryerrestaurant
Magnifica, szef kuchni Piotr Oskwarek
30-443 Kraków, ul. Jugowicka 10C, tel. 12 252 70 10
https://www.facebook.com/RestauracjaMagnifica
Mozaika'75, szef kuchni Tomasz Iwaniec
ul Kościuszki 10, 33-100 Tarnów tel. 607 665 826
https://www.facebook.com/restauracjamozaika75
"Powiśle", Hotel Cristal Park, szefowa kuchni Ewa Wielgus,
Dąbrowa Tarnowska, ul. Sportowa 2a, tel. 14 657 01 00
www.dabrowa.cristalpark.pl/restauracja
Restauracja Four, szef kuchni Tomasz Kowal
Kraków, ul. Józefa Szujskiego 4, tel. 12 446 76 10
www.restauracjafour.pl
Różana - Batorego 19, szef kuchni Rafał Kopka
Tarnów, ul. Batorego 19, tel. 697 567 776
www.facebook.com/Batorego19
Wola verde, szef kuchni Kamil Kwinta
30-212 Kraków, ul. Królowej Jadwigi 184, tel. 789 607 803
https://www.facebook.com/WolaVerde
Willa Poprad, szef kuchni Artur Pasoń
Rytro, Rytro 306 , tel. 18 440 02 11
www.facebook.com/willapoprad
Mazowieckie
Aruana, szef kuchni Przemysław Bednarz
Hotel Narvil Conference&Spa, ul. Czesława Miłosza 14A, 05-140 Serock , tel. 22 566 10 00
www.hotelnarvil.pl
Brindisi, szef kuchni Tomasz Sobczyński
ul. Marcina Kasprzaka 7/U6 iU7, 01-211 Warszawa, tel. 22 252 01 23
https://www.facebook.com/RestauracjaBrindisi
Hub.Praga, szef kuchni Witold Iwański
Warszawa, ul. Jagiellońska 22/LU1, tel. 570 610 550
www.hub-praga.pl
Lavanda, szef kuchni Daniel Twardo
05-832 Młochów, ul Ks. Bronisława Markiewicza 2, tel 22 393 12 12
https://www.facebook.com/profile.php?id=61560602490026
Le Braci, szef kuchni Przemysław Samul
Warszawa, ul. Górnośląska 24, tel. 505 781 202
www.lebraci.pl
Restauracja Stara Wozownia, Pałac Mała Wieś, szef kuchni Sebastian Jakimiak
Bielsk Duży, Mała Wieś 40, tel. 782 404 040
www.palacmalawies.pl/restauracja
Stary Dom, szef kuchni Łukasz Federowicz
Warszawa, ul. Puławska 104/106, tel. 600 471 471
www.restauracjastarydom.pl
U Wieniawy, szef kuchni Krzysztof Kowalski
Warszawa, Plac Piłsudskiego 9, tel. 573 000 526
www.facebook.com/uwieniawy
Willa Brzegi, szef kuchni Michał Kozłowski, Radosław Rusak
Józefów, ul Wodna 1A , tel. 500 645 860
www.willabrzegi.pl
Żurawia, Hotel BoniFaCio, szef kuchni Dariusz Ratuszniak
Kępa 84, 09-110 Sochocin, tel. 23 651 24 00
www.hotelbonifacio.pl
Podkarpackie
Ferula "Kuchnia Otwarta", szef kuchni Kamil Wyka
37-523 Radawa, ul. Cicha 30A, tel. 531 531 491
https://www.facebook.com/BacowkaRadawa
Podlaskie
Restaurant & Bar Cristal Best Western Hotel Cristal, szef kuchni Paweł Zawadzki
Białystok, ul. Lipowa 3/5, tel. 85 749 61 59
www.hotelcristal.com.pl
Majątek Howieny, szef kuchni Tomasz Bułach
Pomigacze 91, 18-106 Turosń Kościelna, tel. 600 012 348
http://www.majatek-howieny.pl/pomigacze?fbclid=IwAR3REvPCEjiV7-ortULBTqQZNjG-EkXz5IowtK-z_CSSK5Xqvp0By-K0uJc
Żubrówka – regionalna restauracja, szef kuchni Łukasz Rakowski
Białowieża, ul. Pałacowa 6, tel. 85 682 94 00
www.hotel-zubrowka.pl
Pomorskie
ArtBistro by Progres, szef kuchni Monika Kowalska
Gdańsk, ul. Juliusza Słowackiego 17, tel. 797 643 182
https://www.facebook.com/artbistrobyprogres
Endi Winehouse, szef kuchni Damian Dopieralski
Sopot, ul Powstańców Warszawy 9, tel. 574 400 888
https://endiwinehouse.pl
M15 Restaurant & Bar, szef kuchni Angelo Colombo
Sopot, al. Franciszka Mamuszki 15, tel. 720 827 827
www.facebook.com/m15.sopot/
Stacja Smaku, szef kuchni Mariusz Sulikowski
Bytów, Udorpie 93, tel. 530 336 100
www.facebook.com/stacjasmaku.Bytow
Stary Maneż, szef kuchni Adrian Gabryszak
80-257 Gdańsk, ul. Słowackiego 23, tel. 58 760 70 10
https://www.facebook.com/StaryManez
Śląskie
Amfora, szef kuchni Katarzyna Rogowska
40-015 Katowice, ul. Francuska 1 A, tel. 789 668 823
https://www.facebook.com/amforarestauracja
Brovar 16, szef kuchni Łukasz Kozioł
Pszczyna, ul. Rynek 16, tel. 519 840 120
www.brovar16.pl
Bukova Restauracja z klimatem, szefowa kuchni Aneta Nalepa
Istebna, ul. Istebna 464, tel. 608 547 477
www.restauracjabukova.pl
Cysterska Restauracja, szef kuchni Kacper Luleczko
Rudy, ul. Cysterska 4, tel. 512 534 472
www.facebook.com/restauracjacysterska
Folwark Kamyk, szef kuchni Krzysztof Pożarlik, Karol Myszka
42-125 Kamyk, ul. Strażacka 38 A, tel. 666 827 302
https://www.facebook.com/FolwarkKamyk
Gallo Nero, szef kuchni Jakub Oleksy
Bielsko Biała, ul. Legionów 26-28, tel. 33 810 44 44
www.gallonero.com.pl
Hotel Hetman, szef kuchni Marcin Bielecki
ul. Kalinowa 57, Lgota Murowana, 42-425 Kroczyce, tel 505163740
https://www.facebook.com/hotelhetman1
Piatto 1888, szef kuchni Mateusz Kuśnierz
34-300 Żywiec, ul. Rynek 7, tel. 608 680 165
https://www.facebook.com/profile.php?id=100093138221062
511 Bar&Restaurant, szef kuchni Paweł Babisz
42-440 Podzamcze Ogrodzieniec, ul. Bonerów 33, tel. 32 746 28 12 / 662 361 548
https://www.facebook.com/poziom511
Tickets Bistro&Wine, szef kuchni Wojciech Kucia
43-200 Pszczyna, ul. Jana Kilińskiego 5, tel. 32 438 85 81
https://www.facebook.com/ticketsbistroandwine
Złoty Groń, Hotel & Restauracja, szefowie kuchni Szymon Kozioł, Dawid Klimaniec
Istebna, ul. Istebna 593, tel. 33 444 18 88
www.hotelzlotygron.pl
Świętokrzyskie
Widnokrąg, szef kuchni Przemysław Kaproń
Sandomierz, ul. Opatowska 19, tel. 15 832 12 12
www.widnokrag.com.pl
Warmińsko-Mazurskie
Szara Reneta restauracja Folwarku Karczemka, szef kuchni Stanisław Świerczewski
Karczemka 7, 14-330 Małdyty, tel. 783 998 842
https://www.facebook.com/folwarkk
Wielkopolskie
Dwór Skrzynki, Restauracja Dworu Skrzynki, szef kuchni Kajetan Świokła
62-060 Skrzynki, Plac Parkowy 1, tel. 691 838 221
https://www.facebook.com/DworSkrzynki
FIGA, szef kuchni Michał Wietrzycki
Plewiska, ul. Grunwaldzka 512, tel. 601 174 749
www.figarestauracja.pl
Ostoja Chobienice, szef kuchni Adam Lelewer
Chobienice 166, 64-212 Siedlec, tel.683 531 600
https://www.facebook.com/ostojachobienice
Poznańska 19, szef kuchni Marek Kmiecik
64-300 Nowy Tomyśl, ul. Poznańska 19, tel. 669 996 136
https://www.facebook.com/poznanska19/?locale=pl_PL
Taste-it, szef kuchni Tomasz Dolski
ul. Wysoka 8, 62-040 Puszczykowo, tel 618 133 072
https://www.facebook.com/WielspinPuszczykowo
Zachodniopomorskie
Blu Apartments, szef kuchni Jacek Grabowski
76-034 Sarbinowo, ul. Marynarska 6, tel. 600 600 899
www.bluapartments.pl
Green Port, szef kuchni Krzysztof Seralis
78-105 Podczele, ul. Lwowska 11, te.501 309 020
https://www.facebook.com/greenportrestauracja
Magia Lubczyku, Havet Hotel, szef kuchni Sebastian Perun
Dźwirzyno, ul. Wyzwolenia 29, tel. 94 711 36 82
www.havethotel.pl
Shuum, szef kreatywny Wiktor Ignaczak
Kołobrzeg, ul. Tadeusza Kościuszki 17, tel. 94 355 40 00
www.shuumhotel.pl
Zapraszamy!