Akcja Gęsina na św. Marcina - Restauracje
 
 
Książka z przepisami
na gęsinę

Każdy z Szefów Kuchni biorących udział w pierwszej edycji naszej akcji, zobowiązany został do przygotowania swoich trzech autorskich przepisów. Teraz z dumą wszystkie przepisy zostały zebrane w książce, która z pewnością będzie nie lada gratką dla wszystkich miłośników dobrego jedzenia. „Choć sam jestem kucharzem, było to dla mnie spore zaskoczenie, jak jeden rodzaj mięsa może zostać zinterpretowany na tyle różnych sposobów kulinarnych i w żadnym momencie się nie powielić.

Poza klasyczną czarniną, okrasą, carpaccio z półgęska, czy gęsi pieczonej w całości, znaleźć tu można confit z gęsich żołądków, szafranową zupę z gęsi, pierś marynowaną z płatkami róży czy też lody z foie gras i wiele, wiele innych” – mówi Adam Chrząstowski z restauracji Ancora z Krakowa, który jako główny „szef kuchni polskiej prezydencji”, serwować będzie gęsinę również brukselskim notablom. Książka wydana jest zarówno w miękkiej oprawie, jak i w większym formacie ze sztywnymi okładkami; zaś zamawiać ją można mailowo, pisząc na: poczta@slowfood.pl; cena odpowiednio 29 i 40 PLN).
 


W 2025 r. akcja „Gęsina na św. Marcina” trwać będzie od 7 do 30 listopada. Wszystkie restauracje w czasie trwania akcji na swych witrynach oznaczone będą logo akcji, tak by były łatwo rozpoznawalne z zewnątrz. W każdej z takich restauracji szef kuchni został zobowiązany do przygotowania przynajmniej trzech autorskich przepisów, które przez cały czas trwania akcji będą dostępne w menu.

restauracje


 

 

LISTA RESTAURACJI

2025

 

 

  

Dolnośląskie

I love Italy, szef kuchni Piotr Sierotowicz
58-500 Jelenia Góra, ul. Plac Ratuszowy 34/35, tel. 530 362 711
www.facebook.com/iloveitalyjg
www.idedoilove.pl

I love pasta
, szef kuchni Yegor Tsilinskyi
58-506 Jelenia Góra, ul. Wiejska 15 A, tel. 578 707 101
www.facebook.com/@ilovepastajg
www.idedoilove.pl

Tkalnia, szef kuchni Łukasz Majewski
58-260 Bielawa, ul. J. Korczaka 1, tel. 508 396 238
www.hoteldebowy.pl/kulinaria/restauracja-tkalnia

Lubelskie

Masztalerz, Zamek Janów Podlaski, szef kuchni Dominik Nalborski
21-505 Janów Podlaski, ul. Zamkowa 1
www.facebook.com/p/Restauracja-Masztalerz-61555369465535/
www.zamekjanowpodlaski.pl/gastronomia/restauracja-u-biskupow

Perłowa Pijalnia Piwa, szef kuchni Yurii Androshchuk
20-950 Lublin, ul. Bernardyńska 15, tel. 667 994 487
perlowapijalniapiwa.pl

Retro Arche Nałęczów, szef kuchni Łukasz Rudzki
24-150 Nałęczów, ul. Spółdzielcza 4B, tel. 574 150 575
www.facebook.com/profile.php

Łódzkie

Gęś i Wino
, szefowa kuchni Marzena Domagała
97-215 Spała, ul. 15,  tel. 509 365 163
www.gesiwino.pl

LaWiwenda, Medical Spa Hotel**** Lawendowe Termy, szefowa kuchni Urszula Krychniak
99-210 Uniejów, ul. abp. Jakuba Świnki 10, tel. 42 233 46 182
www.lawendowetermy.pl

Małopolskie 

A’Bracciate Pasta & Wine, szef kuchni Dawid Motyka
30-337 Kraków, ul. Mieszczańska 10, tel. 731 371 419
abracciate.pl

Bistro The Hours
, szef kuchni Mateusz Suliga  
31-017 Kraków, ul. Św. Jana 15, tel. 12 371 15 01
www.facebook.com/bistrothehours

Chochołowy Dwór - Jerzmanowice koło Krakowa, szef kuchni Mateusz Rusinek
32-048 Jerzmanowice, ul. Jana III Sobieskiego 172, tel. 12 620 39 00
www.chocholowydwor.pl

Drukarnia Smaku Cristina, szef kuchni Karol Górka,
34-500 Zakopane, plac Niepodległości 7, tel. 662 833 833
www.drukarniasmakucristina.pl

Four, Grand Ascot Hotel, szef kuchni Tomasz Kowal
31-123Kraków, ul. Józefa Szujskiego 4, tel. 12 446 76 10
www.restauracjafour.pl

Karcma u Wróbla,
szef kuchni Taras Borysovskyi
34-530 Bukowina Tatrzańska, ul. T. Kościuszki 202, tel. 602 296 029
www.karcmauwrobla.pl

Magnifica, szef kuchni Piotr Oskwarek
30-443 Kraków, ul. Jugowicka 10C, tel. 12 252 70 72, 12 252 70 10
www.facebook.com/RestauracjaMagnifica

Noi, szef kuchni Łukasz Zygmunt
33-312 Tęgoborze, Znamirowice 202, tel. 506 068 544
www.noiresort.pl/restauracja/restauracja-noi

Regale Bar & Restaurant, Hotel Saski Kraków, szef kuchni Roman Pawlik
31-014 Kraków, ul. Św. Tomasza 11, tel. 728 411 782
regale.restaurant

Różana - Batorego 19, szef kuchni Rafał Kopka
33-100 Tarnów, ul. Batorego 19, tel. 697 567 776
www.rozana-batorego19.pl

Trattoria Rialto, szef kuchniadir Misimi
30-384 Kraków, ul. Raciborska 17, tel. 12 267 02 59
www.trattoriarialto.pl

Willa Poprad, szef kuchni Artur Pasoń
33-343 Rytro, Rytro 306, tel. 502 176 259
www.willapoprad.pl/restauracja

Zielona Limba, szef kuchni Hubert Kozłecki
34-460 Szczawnica, ul. Zdrojowa 4, tel. 733 007 142
restauracjasolar.pl

Mazowieckie

Akademia, szef kuchni Michał Zygmunt
02-548 Warszawa, ul. Różana 2, tel. 784 902 902
restauracjaakademia.pl

Aruana
, restauracja Hotelu Narvil, szef kuchni Przemysław Bednarz
05-140 Serock, ul. Czesława Miłosza 14A,  tel. 519 041 343
www.hotelnarvil.pl

Beef and Pepper Steak House, szef kuchni Przemysław Butryn
00-695 Warszawa, ul. Nowogrodzka 47A, tel. 785 025 025
beefandpepper.pl

Brindisi, szef kuchni Arkadiusz Czechowski
01-211 Warszawa, ul. Marcina Kasprzaka 7 lokal U7,  tel. 22 252 01 23
www.facebook.com/RestauracjaBrindisi

BursztyNova
, szef kuchni Wojciech Kaza
00-103 Warszawa, ul. Królewska 16, tel. 519 310 110
bursztynovarestauracja.pl

Greenhouse
, szef kuchni Maciej Duszka
02-676 Warszawa, ul. Postępu 4, tel. 605 036 298
www.facebook.com/greenhouse.mokotow

Kuk Restaurant, Hotel Verte Warszawa, szef kuchni Dawid Bielecki
00-251 Warszawa, ul. Miodowa 6, tel. 511 464 645
hotelverte.com/kuk

Rest.Baczewskich, szef kuchni Dmytro Babak
00-580 Warszawa, Al. Jana Chrystiana Szucha 17, tel. 888 522 668
baczewskich.rest

Starlet
, szef kuchni Artur Malinowski
03-736 Warszawa, Plac Konesera 3, tel. 575 457 797
www.facebook.com/p/Starlet-Warsaw-61572787392363/

Stary Dom
, szef kuchni Łukasz Federowicz
02-620 Warszawa, ul. Puławska 104/106, tel. 600 471 471
www.restauracjastarydom.pl

U Wieniawy
, szef kuchni Krzysztof Kowalski
00-078Warszawa, Plac Piłsudskiego 9, tel. 573 000 526
www.facebook.com/uwieniawy

Wyraj
, szef kuchni Adam Drężek
00-864 Warszawa, ul. Krochmalna 59/U2, tel. 570 010 570
wyraj.net

Żurawia
, Hotel BoniFaCio, szef kuchni Dariusz Ratuszniak
09-110 Sochocin, Kępa 84,  tel. 23 651 24 00
www.hotelbonifacio.pl

Opolskie

Hygge Hotel, szef kuchni Jarosław Żuchowicz
45-940 Opole, ul. Dworcowa 20, tel. 775 005 680
www.hyggehotel.pl

Podkarpackie

Ferula, restauracja w Hotelu Bacówka Radawa Spa, szef kuchni Kamil Wyka
37-523 Radawa, ul. Cicha 30A, tel. 530 530 511
www.facebook.com/BacowkaRadawa

Pomorskie

ArtBistro by Progres, szefowa kuchni Monika Kowalska
80-257 Gdańsk, ul. Juliusza Słowackiego 17, tel. 793 211 597
www.facebook.com/artbistrobyprogres

Bez dwóch dań, szef kuchni Adrian Gabryszak
81-759 Sopot, ul. Grunwaldzka 1-3, tel. 667 667 945
www.facebook.com/bezdwochdan

Dym na wodzie, szef kuchni Rafał Niewiarowski
76-200 Slupsk, ul. Bałtycka 8, tel. 793 432 403
www.facebook.com/p/Dym-Na-Wodzie-100063558939479/

Gwint, szef kuchni Paweł Bichowski
81-363 Gdynia, ul. Starowiejska 37, tel. 790 201 097
www.restauracjagwint.pl

Morze Ryba
, szef kuchni Kamil Kowalski
84-110 Dębki, ul. Morska 1, tel. 514 787 484
www.facebook.com/people/Morze-Ryba/61568611232878/

Stacja Smaku
, szef kuchni Mariusz Sulikowski
77-100 Bytów, ul. Chełmińska 3, tel. 59 822 33 44
www.facebook.com/stacjasmaku.Bytow

Śląskie

Amfora, szefowa kuchni Katarzyna Rogowska
40-015 Katowice, ul. Francuska 1 A, tel. 789 668 823
amforarestauracja

Brovar 16, szef kuchni Łukasz Kozioł
Pszczyna, ul. Rynek 16, tel. 519 840 120
www.facebook.com/brovar16pszczyna

Bukova Restauracja z klimatem, szefowa kuchni Aneta Nalepa
Istebna, ul. Istebna 464, tel. 608 547 477
www.restauracjabukova.pl
 
Cysterska, szef kuchni Kacper Luleczko
47-430 Rudy, ul. Cysterska 4, tel. 512 534 472
www.facebook.com/restauracjacysterska

Gallo Nero, szef kuchni Jakub Oleksy
43-300 Bielsko-Biała, ul. Legionów 26-28, tel. 602 459 990
www.gallonero.com.pl

Hotel Hetman, szefowa kuchni Monika Majewska
42-425 Kroczyce, ul. Kalinowa 57, Lgota Murowana,  tel. 505 163 740
www.facebook.com/hotelhetman1

Tickets Bistro & Wine
, szef kuchni Igor Paprocki
43-200 Pszczyna, ul. Jana Kilińskiego 5, tel. 32 438 85 81
wodna-wieza.pl/tickets-bistrowine

Złoty Groń
, Hotel & Restauracja, szef kuchni Dawid Klimaniec
43-470 Istebna, ul. Istebna 593, tel. 33 444 18 88
www.hotelzlotygron.pl


Świętokrzyskie

Widnokrąg, szef kuchni Przemysław Kaproń
27-600 Sandomierz, ul. Opatowska 19, tel. 15 832 12 12
www.widnokrag.com.pl

Warmińsko-Mazurskie

Akacjowa, szef kuchni Mariusz Grycko
13-306 Kurzętnik, ul. Kurza 1, tel. 696 931 682
kurzagora.pl/restauracja-akacjowa

Szara Reneta, restauracja Folwarku Karczemka
14-330 Małdyty, Karczemka 7, tel. 783 998 844
karczemka.pl/restauracja

Wielkopolskie

Dobra Truskawka, szef kuchni Tomasz Borucki
62-100 Wągrowiec, Nowe 12, tel. 791 887 843
restauracja.dobratruskawka.pl

Figa, szef kuchni Michał Wietrzycki
62-064 Plewiska, ul. Grunwaldzka 512, tel. 601 174 749
www.figarestauracja.pl  

Klimat, szef kuchni Wojciech Klimas
60-817 Poznań, ul. Sienkiewicza 3, tel. 535 283 333
restauracja-klimat.pl

Taste-it, szef kuchni Mateusz Gubała
62-040 Puszczykowo, ul. Morenowa 33, tel. 604 634 665
www.hotelarnia.pl

Zachodniopomorskie

Horyzont, szef kuchni Grzegorz Nowicki
78-100 Kołobrzeg, ul. Kasprowicza 24, tel. 94 353 65 36
www.aquariusspa.pl

Magia Lubczyku, Havet Hotel, szef kuchni Sebastian Perun
78-131 Dźwirzyno, ul. Wyzwolenia 29, tel. 94 711 36 82
www.havethotel.pl

ON-THE-WAVE, Seaside Park Hotel, szef kuchni Krzysztof Zieliński
78-100 Kołobrzeg, ul. Wschodnia 20, tel. 94 333 40 00
www.facebook.com/onthewaverestaurant


Zapraszamy!