Akcja Gęsina na św. Marcina - Restauracje
 
 
Książka z przepisami
na gęsinę

Każdy z Szefów Kuchni biorących udział w pierwszej edycji naszej akcji, zobowiązany został do przygotowania swoich trzech autorskich przepisów. Teraz z dumą wszystkie przepisy zostały zebrane w książce, która z pewnością będzie nie lada gratką dla wszystkich miłośników dobrego jedzenia. „Choć sam jestem kucharzem, było to dla mnie spore zaskoczenie, jak jeden rodzaj mięsa może zostać zinterpretowany na tyle różnych sposobów kulinarnych i w żadnym momencie się nie powielić.

Poza klasyczną czarniną, okrasą, carpaccio z półgęska, czy gęsi pieczonej w całości, znaleźć tu można confit z gęsich żołądków, szafranową zupę z gęsi, pierś marynowaną z płatkami róży czy też lody z foie gras i wiele, wiele innych” – mówi Adam Chrząstowski z restauracji Ancora z Krakowa, który jako główny „szef kuchni polskiej prezydencji”, serwować będzie gęsinę również brukselskim notablom. Książka wydana jest zarówno w miękkiej oprawie, jak i w większym formacie ze sztywnymi okładkami; zaś zamawiać ją można mailowo, pisząc na: poczta@slowfood.pl; cena odpowiednio 29 i 40 PLN).
 


W 2024 r. akcja „Gęsina na św. Marcina” trwać będzie od 8 listopada do 1 grudnia. Wszystkie restauracje w czasie trwania akcji na swych witrynach oznaczone będą logo akcji, tak by były łatwo rozpoznawalne z zewnątrz. W każdej z takich restauracji szef kuchni został zobowiązany do przygotowania przynajmniej trzech autorskich przepisów, które przez cały czas trwania akcji będą dostępne w menu.

restauracje


 

 

LISTA RESTAURACJI

2023

 

 

  

Dolnośląskie

Regionalne Talerze, szef kuchni Mirosław Jadach,
Szklarska Poręba, ul. Kilińskiego 15b, tel. 756 299 901
www.facebook.com/PlatinumMountainHotel

Kujawsko-Pomorskie

Salt, Hotel Copernicus, szef kuchni Dawid Wojciechowski,
Toruń, Bulwar Filadelfijski 11, tel. 56 611 57 59
www.copernicustorunhotel.com/gastronomia/restauracja-salt

Lubelskie

Staropolska, szef kuchni Gabriel Pielacha,
Lublin, ul. Rynek 18, tel. 509 390 890

Lubuskie

Gościniec Myszęcin, szef kuchni Daniel Pelechaty,
Myszęcin 8D, Szczaniec, tel. 726 387 237
www.facebook.com/profile.php?id=100077204059735

Łódzkie

Gęś i Wino
, szefowa kuchni Marzena Domagała,
Spała, ul. Hubala 15, 97-215 Inowłódz, tel. 44 710 15 55
www.gesiwino.pl

Vivenda, Medical Spa Hotel Lawendowe Termy****
, szefowa kuchni Urszula Krychniak,
Uniejów, ul. Jakuba Świnki 10, tel. 42 233 47 00
www.lawendowetermy.pl

Małopolskie

A’Bracciate, szef kuchni Dawid Motyka,
Kraków, ul. Mieszczańska 10, tel. 73 137 14 19
abracciate.pl

Albertina Restaurant&Wine, szef kuchni Grzegorz Fic,
ul. Dominikańska 3, 31-043 Kraków, tel. 12 333 41 10
albertinarestaurant.pl

Amarylis, szef kuchni Grzegorz Bucki,
ul. Dietla 60, 31-039 Kraków, tel. 12 433 33 06,
amarylisrestaurant.pl

Belle Epoque, szef kuchni Marcin Ferfecki,
Zgłobice, ul. Dworska 1, tel. 14 652 76 50
www.dwor-prezydencki.pl/restauracja

Bistro The Hours
, szef kuchni Mateusz Suliga,
Kraków, ul. Św. Jana 15, tel. 12 371 15 01
hotelh15palace.pl/bistro

Chochołowy Dwór
- Jerzmanowice koło Krakowa, szef kuchni Mateusz Rusinek,
Jerzmanowice, ul. Jana III Sobieskiego 172, tel. 12 620 39 00
www.chocholowydwor.pl

Cristalino Kuchnia i Wino, szef kuchni Krzysztof Wróbel,
Tarnów, ul. Traugutta 5, tel. 14 633 12 25
www.tarnow.cristalpark.pl

Drukarnia Smaku Cristina
, szef kuchni Karol Górka,
Zakopane, plac Niepodległości 7, tel. 662 833 833
www.drukarniasmakucristina.pl

Karcma u Wróbla
,  szef kuchni Adam Zeńczak,
Bukowina Tatrzańska, ul. Kościuszki 202, tel. 602 396 029
www.facebook.com/karcmauwroblabukowina

Magnifica - Hotel Farmona, Kraków, szef kuchni Piotr Oskwarek,
Kraków, ul. Jugowicka 10c, tel. 12 252 70 10
www.magnifica.pl

Mozaika'75, szef kuchni Marcin Ferfecki,
Tarnów, ul Kościuszki 10, tel. 607 665 826
www.facebook.com/restauracjamozaika75

"Powiśle", Hotel Cristal Park, szefowa kuchni Ewa Wielgus,
Dąbrowa Tarnowska, ul. Sportowa 2a, tel. 14 657 01 00
www.dabrowa.cristalpark.pl/restauracja

Restauracja Four, szef kuchni Tomasz Kowal,
Kraków, ul. Józefa Szujskiego 4, tel. 12 446 76 10
www.restauracjafour.pl

Różana - Batorego 19
, szef kuchni Rafał Kopka,
Tarnów, ul. Batorego 19, tel. 697 567 776
www.facebook.com/Batorego19

Sady Bistro, szef kuchni Adrian Bartyzel,
Kraków, ul. Grzegórzecka 11/LU1, tel. 12 311 44 88
www.facebook.com/profile.php?id=100091388568615&locale=pl_PL

Mazowieckie

Aruana, Hotel Narvil Conference&Spa, szef kuchni Przemysław Bednarz,
Serock, ul. Czesława Miłosza 14A, tel. 22 566 10 00
www.hotelnarvil.pl

Brindisi, szef kuchni Tomasz Sobczyński,
Warszawa, ul. Marcina Kasprzaka 7/U6 iU7, tel. 22 252 01 23
www.facebook.com/BrindisiPizzaHubBarK7?locale=pl_PL

Hub.Praga, szef kuchni Witold Iwański,
Warszawa, ul. Jagiellońska 22/LU1, tel. 570 610 550
www.hub-praga.pl

Koneser Grill
, szef kuchni Piotr Wójcik,
Warszawa, ul. Ząbkowska 29/B008,  tel. 798 185 692
www.facebook.com/konesergrill
 
Le Braci, szef kuchni Przemysław Samul,
Warszawa, ul. Górnośląska 24, tel. 505 781 202
www.lebraci.pl

Pivovaria
, szef kuchni Mateusz Białożyt,
Radom, ul. Moniuszki 26, tel. 665 435 040
www.pivovaria.pl

Restauracja Stara Wozownia, Pałac Mała Wieś, szef kuchni Sebastian Jakimiak,
Bielsk Duży, Mała Wieś 40, tel. 782 404 040
www.palacmalawies.pl/restauracja

Stary Dom
, szef kuchni Łukasz Federowicz,
Warszawa, ul. Puławska 104/106, tel. 600 471 471
www.restauracjastarydom.pl

U Wieniawy
, szef kuchni  Krzysztof Kowalski,
Warszawa, Plac Piłsudskiego 9, tel. 573 000 526
www.facebook.com/uwieniawy

Willa Brzegi, szef kuchni Marek Łoboda,
Józefów,  ul Wodna 1A , tel. 500 645 860
www.willabrzegi.pl

Winny Garaż, szef kuchni Artur Kowal,
Dobiesz, ul.  Mazowiecka 8, tel. 692 786 041
www.winnygaraz.com

Żurawia, Hotel BoniFaCio, szef kuchni Dariusz Ratuszniak,
Sochocin, Kępa 84, tel. 23 651 24 00
www.hotelbonifacio.pl

Podlaskie

Ciao Amore PASTA&PIZZA, szefowa kuchni Dorota Korzecka,
Suwałki, ul. Kościuszki 128, tel. 795 005 552
www.facebook.com/CiaoAmoreSuwalki?locale=pl_PL

"Restaurant & Bar Cristal” Best Western Hotel Cristal, szef kuchni Łukasz Rakowski,
Białystok, ul. Lipowa 3/5, tel. 85 749 61 59
www.hotelcristal.com.pl

Majątek Howieny, szef kuchni Tomasz Bułach,
Turośń Kościelna, Pomigacze 91, tel. 600 012 348
www.majatek-howieny.pl

Żubrówka – regionalna restauracja, szef kuchni Łukasz Rakowski,
Białowieża, ul. Pałacowa 6, tel. 85 682 94 00
www.hotel-zubrowka.pl

Pomorskie

Brovarnia, szef kuchni Przemysław Zwański,
Gdańsk, ul. Szafarnia 9, tel. 726 030 400
www.facebook.com/brovarnia?locale=pl_PL

Butchery&Wine
, szef kuchni Mateusz Ciołko,
Gdynia, ul. Abrahama 41, tel. 453 403 133
www.butcheryandwine.pl

Endi Winehouse, szef kuchni Damian Dopieralski,
Sopot, ul Powstańców Warszawy 9, tel. 574 400 888
https://endiwinehouse.pl

M15 Restaurant & Bar, szef kuchni Adrian Gabryszak,
Sopot, al. Franciszka Mamuszki 15, tel. 720 827 827
www.facebook.com/m15.sopot

Pobitegary, szef kuchni Rafał Brzoskowski,
Gdańsk, ul. Słowackiego 21, tel. 733 099 633
www.pobitegary.net

Polskie Smaki, hotel Sheraton, szef kuchni Marek Soczewka,
Sopot, ul. Powstańców Warszawy 10, tel. 58 767 19 60
www.restauracjapolskiesmaki.com

Restauracja Zdrojowa, szef kuchni Bartosz Rozbiegała,
Gdańsk, ul. Zdrojowa 2, tel. 601 656 565
www.facebook.com/profile.php?id=100076455484316

Stacja Smaku, szef kuchni Mariusz Sulikowski,
Bytów, Udorpie 93, tel. 530 336 100
www.facebook.com/stacjasmaku.Bytow


Śląskie

Brovar 16, szef kuchni Łukasz Kozioł,
Pszczyna, ul. Rynek 16, tel. 519 840 120
www.brovar16.pl

Bukova Restauracja z klimatem, szefowa kuchni Aneta Nalepa,
Istebna, ul. Istebna 464, tel. 608 547 477
www.restauracjabukova.pl

Cysterska Restauracja, szef kuchni Kacper Luleczko,
Rudy, ul. Cysterska 4, tel. 512 534 472
www.facebook.com/restauracjacysterska
 
Dobry Rok, szefowie kuchni Marcin Jankowiak, Daniel Wanke,
Częstochowa, Al. N.M.P. 79, tel. 533 950 533
www.facebook.com/DobryRok

Gallo Nero, szef kuchni Jakub Oleksy,
Bielsko Biała, ul. Legionów 26-28, tel. 33 810 44 44          
www.gallonero.com.pl

Hotel Hetman, szef kuchni Marcin Bielecki,
Kroczyce, Lgota Murowana, ul. Kalinowa 57, tel. 505 163 740
www.facebook.com/hotelhetman1

Złoty Groń, Hotel & Restauracja, szef kuchni Szymon Kozioł,
Istebna, ul. Istebna 593, tel. 33 444 18 88
www.restauracjazlotygron.pl

Świętokrzyskie

Leliwa, szef kuchni Jan Maślikowski,
Końskie, ul. Zamkowa 17, tel. 41 347 11 29
www.restauracjaleliwa.pl

Widnokrąg, szef kuchni Przemysław Kaproń,
Sandomierz, ul. Opatowska 19, tel. 15 832 12 12
www.widnokrag.com.pl

Warmińsko-Mazurskie

Pałac Mortęgi, szefowa kuchni Iwona Michalska,
Lubawa, Mortęgi 3, tel. 89 644 94 60
www.palacmortegi.pl

Wielkopolskie

Antonińska Hotel&Restauracja, szef kuchni Jakub Żymelski,
ul. Jana Ostroroga 8 A, 64-100 Leszno, tel. 694 618 319

FIGA, szef kuchni Bartosz Turowski
Plewiska, ul. Grunwaldzka 512, tel. 601 174 749
www.figarestauracja.pl

Wielspin - restauracja Puszczyk, szef kuchni Tomasz Dolski,
Puszczykowo, ul. Wysoka 8, tel. 61 813 30 72
www.facebook.com/WielspinPuszczykowo

Zachodniopomorskie

Kino w hotelu Coutyard by Marriott, szef kuchni Mariusz Siwak,
Szczecin, Pl. Brama Portowa 2, tel. 91 823 30 00
www.facebook.com/CourtyardSzczecin/

Magia Lubczyku, Havet Hotel, szef kuchni Sebastian Perun,
Dźwirzyno, ul. Wyzwolenia 29, tel. 94 711 36 82
www.havethotel.pl

Shuum, szef kuchni Wiktor Ignaczak,
Kołobrzeg, ul. Tadeusza Kościuszki 17, tel. 94 355 40 00
www.shuumhotel.pl

Sublima, szef kuchni Andrzej Jakomulski,
Kołobrzeg, ul. Dworcowa 10, tel. 94 711 29 29
www.restauracjasublima.pl


Zapraszamy!