na gęsinę
Każdy z Szefów Kuchni biorących udział w pierwszej edycji naszej akcji, zobowiązany został do przygotowania swoich trzech autorskich przepisów. Teraz z dumą wszystkie przepisy zostały zebrane w książce, która z pewnością będzie nie lada gratką dla wszystkich miłośników dobrego jedzenia. „Choć sam jestem kucharzem, było to dla mnie spore zaskoczenie, jak jeden rodzaj mięsa może zostać zinterpretowany na tyle różnych sposobów kulinarnych i w żadnym momencie się nie powielić.
Poza klasyczną czarniną, okrasą, carpaccio z półgęska, czy gęsi pieczonej w całości, znaleźć tu można confit z gęsich żołądków, szafranową zupę z gęsi, pierś marynowaną z płatkami róży czy też lody z foie gras i wiele, wiele innych” – mówi Adam Chrząstowski z restauracji Ancora z Krakowa, który jako główny „szef kuchni polskiej prezydencji”, serwować będzie gęsinę również brukselskim notablom. Książka wydana jest zarówno w miękkiej oprawie, jak i w większym formacie ze sztywnymi okładkami; zaś zamawiać ją można mailowo, pisząc na: poczta@slowfood.pl; cena odpowiednio 29 i 40 PLN).
W 2024 r. akcja „Gęsina na św. Marcina” trwać będzie od 8 listopada do 1 grudnia. Wszystkie restauracje w czasie trwania akcji na swych witrynach oznaczone będą logo akcji, tak by były łatwo rozpoznawalne z zewnątrz. W każdej z takich restauracji szef kuchni został zobowiązany do przygotowania przynajmniej trzech autorskich przepisów, które przez cały czas trwania akcji będą dostępne w menu.
przepisy
Gęsia wątróbka na musie jabłkowym z figą
- 0,5 kg gęsiej wątróbki
- 1 kajzerka namoczona w mleku rozdrobniona
- 50 g masła
- 1 łyżka majeranku
- Około 100 g otrzewnej
- Sól pieprz do smaku
Proces:
1. wątróbkę zblendować
2. dodać dokładnie rozdrobnioną kajzerke
3. masło delikatnie spalić na koniec dodać majeranek
4. masę wymieszać doprawić solą i pieprzem
5. zawijać w kiełbaski z otrzewnej
6. obsmażać na maśle klarowanym do temp 65 stopni Celsjusza
Mus jabłkowy
- 4 jabłka champion
- Łyżeczka majeranku
- 40 g masła
- Sól woda
Proces:
1. Jabłka umyć, obrać, wypestkować drobno skroić
2. Dusić na maśle, posypać majerankiem, podlewać wodą, doprawić solą
Figi
- 10 fig
- 300 ml wina czerwonego wytrawnego
- 4 gożdziki
- Gwiazdka anyżu
- 2 ziarna kardamonu
- 1 łyżeczka miodu
Proces:
1. figi kroimy w plasterki
2. zagotować wino z przyprawami, dodać miód
3. 3 dodać figi zmniejszyć gaz przykryć i gotować maks 2 minuty
Podajemy z grzaneczkami z pszennego pieczywa