na gęsinę
Każdy z Szefów Kuchni biorących udział w pierwszej edycji naszej akcji, zobowiązany został do przygotowania swoich trzech autorskich przepisów. Teraz z dumą wszystkie przepisy zostały zebrane w książce, która z pewnością będzie nie lada gratką dla wszystkich miłośników dobrego jedzenia. „Choć sam jestem kucharzem, było to dla mnie spore zaskoczenie, jak jeden rodzaj mięsa może zostać zinterpretowany na tyle różnych sposobów kulinarnych i w żadnym momencie się nie powielić.
Poza klasyczną czarniną, okrasą, carpaccio z półgęska, czy gęsi pieczonej w całości, znaleźć tu można confit z gęsich żołądków, szafranową zupę z gęsi, pierś marynowaną z płatkami róży czy też lody z foie gras i wiele, wiele innych” – mówi Adam Chrząstowski z restauracji Ancora z Krakowa, który jako główny „szef kuchni polskiej prezydencji”, serwować będzie gęsinę również brukselskim notablom. Książka wydana jest zarówno w miękkiej oprawie, jak i w większym formacie ze sztywnymi okładkami; zaś zamawiać ją można mailowo, pisząc na: poczta@slowfood.pl; cena odpowiednio 29 i 40 PLN).
W 2024 r. akcja „Gęsina na św. Marcina” trwać będzie od 8 listopada do 1 grudnia. Wszystkie restauracje w czasie trwania akcji na swych witrynach oznaczone będą logo akcji, tak by były łatwo rozpoznawalne z zewnątrz. W każdej z takich restauracji szef kuchni został zobowiązany do przygotowania przynajmniej trzech autorskich przepisów, które przez cały czas trwania akcji będą dostępne w menu.
przepisy
Sałata z rukoli z gęsiną i gruszkami
3 garście umytej osuszonej rukoli
1 garść upieczonych
pasków gęsiny
1 łyżka łuskanych włoskich orzechów, lekko pokruszonych
1 dojrzała gruszka
cienkie plasterki sera manchego lub pecorino
tłuczony pieprz
sos:
3 łyżki octu z sherry
1 łyżka sherry Pedro Ximenez
1 utarty ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy dijońskiej
6 łyżek oliwy extra vergine
sól, pieprz
Wszystkie składniki sosu, oprócz oliwy, dobrze wymieszać, oliwę wlewać powoli, intensywnie mieszając, aż sos się połączy, doprawić do smaku.
Gruszkę obrać, podzielić na cząstki, wymieszać z rukolą, orzechami i sosem. Tak przygotowaną sałatkę rozłożyć na talerzach, ozdobić paskami gęsiny i plasterkami sera, oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
Dariusz Opasek – Tapas Bar Cuatro Caminos, Warszawa