na gęsinę
Każdy z Szefów Kuchni biorących udział w pierwszej edycji naszej akcji, zobowiązany został do przygotowania swoich trzech autorskich przepisów. Teraz z dumą wszystkie przepisy zostały zebrane w książce, która z pewnością będzie nie lada gratką dla wszystkich miłośników dobrego jedzenia. „Choć sam jestem kucharzem, było to dla mnie spore zaskoczenie, jak jeden rodzaj mięsa może zostać zinterpretowany na tyle różnych sposobów kulinarnych i w żadnym momencie się nie powielić.
Poza klasyczną czarniną, okrasą, carpaccio z półgęska, czy gęsi pieczonej w całości, znaleźć tu można confit z gęsich żołądków, szafranową zupę z gęsi, pierś marynowaną z płatkami róży czy też lody z foie gras i wiele, wiele innych” – mówi Adam Chrząstowski z restauracji Ancora z Krakowa, który jako główny „szef kuchni polskiej prezydencji”, serwować będzie gęsinę również brukselskim notablom. Książka wydana jest zarówno w miękkiej oprawie, jak i w większym formacie ze sztywnymi okładkami; zaś zamawiać ją można mailowo, pisząc na: poczta@slowfood.pl; cena odpowiednio 29 i 40 PLN).
W 2024 r. akcja „Gęsina na św. Marcina” trwać będzie od 8 listopada do 1 grudnia. Wszystkie restauracje w czasie trwania akcji na swych witrynach oznaczone będą logo akcji, tak by były łatwo rozpoznawalne z zewnątrz. W każdej z takich restauracji szef kuchni został zobowiązany do przygotowania przynajmniej trzech autorskich przepisów, które przez cały czas trwania akcji będą dostępne w menu.
przepisy
Gęś po polsku
1 gęś – około 5 kg
0,5 kg kaszy gryczanej
4 marchewki
3 pietruszki
1 seler
500 ml czerwonego
półsłodkiego wina
100 g rodzynek
50 g śliwek suszonych
sól morska
pieprz biały
przyprawy i zioła
majeranek
bazylia świeża, posiekana
Gęś w całości nacieramy solą morską. Przygotowujemy marynatę: zagotowujemy wino, rodzynki, przyprawy i śliwki suszone starte na tarce o cienkich oczkach. Wkładamy gęś w marynatę na 48 godzin.
Gęś faszerujemy warzywami z marynaty i pieczemy w piecu przez ok 2 – 2,5 godziny razem z częścią marynaty. Kaszę gotujemy, a następnie zapiekamy w piecu z odrobiną pieprzu. Po upieczeniu gęś dzielimy na porcje i podajemy na talerzu z kaszą gryczaną razem z warzywami.
Izabela Kujawa – restauracja Stara Apteka, Inowrocław