na gęsinę
Każdy z Szefów Kuchni biorących udział w pierwszej edycji naszej akcji, zobowiązany został do przygotowania swoich trzech autorskich przepisów. Teraz z dumą wszystkie przepisy zostały zebrane w książce, która z pewnością będzie nie lada gratką dla wszystkich miłośników dobrego jedzenia. „Choć sam jestem kucharzem, było to dla mnie spore zaskoczenie, jak jeden rodzaj mięsa może zostać zinterpretowany na tyle różnych sposobów kulinarnych i w żadnym momencie się nie powielić.
Poza klasyczną czarniną, okrasą, carpaccio z półgęska, czy gęsi pieczonej w całości, znaleźć tu można confit z gęsich żołądków, szafranową zupę z gęsi, pierś marynowaną z płatkami róży czy też lody z foie gras i wiele, wiele innych” – mówi Adam Chrząstowski z restauracji Ancora z Krakowa, który jako główny „szef kuchni polskiej prezydencji”, serwować będzie gęsinę również brukselskim notablom. Książka wydana jest zarówno w miękkiej oprawie, jak i w większym formacie ze sztywnymi okładkami; zaś zamawiać ją można mailowo, pisząc na: poczta@slowfood.pl; cena odpowiednio 29 i 40 PLN).
W 2024 r. akcja „Gęsina na św. Marcina” trwać będzie od 8 listopada do 1 grudnia. Wszystkie restauracje w czasie trwania akcji na swych witrynach oznaczone będą logo akcji, tak by były łatwo rozpoznawalne z zewnątrz. W każdej z takich restauracji szef kuchni został zobowiązany do przygotowania przynajmniej trzech autorskich przepisów, które przez cały czas trwania akcji będą dostępne w menu.
przepisy
Pieczona gęś podana z kopytkami z dyni z nutą kardamonu oraz z kapusta modra duszona z likierem z czarnej porzeczki, aronią i rodzynkami
składniki dla 4 osób
- gęś 1 szt (ok 4kg)
- sól himalajska różowa 0,5 kg
- sok z 5 pomarańczy
- ziemniaki gotowane 0,5kg
- upieczona dynia
- mąka pszenna 150g
- mąka ziemniaczana 2 łyżki
- jajko
- żółtko
- kardamon 1 płaska łyżeczka
- sól
- czerwona kapusta 1 mała główka
- rodzynki 50 g
- aronia 100g
- likier z czarnej porzeczki 200ml
- miód 1 łyżeczka
- cukier 3 łyżki
- sok z cytryny
przygotowanie – gęś
Umytą i oczyszczoną gęś nacieramy solą himalajską i sokiem z pomarańczy
Pozostawiamy w zimnym miejscu na ok 1 dobę
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 150°C przez ok 4 godziny (co jakiś czas polewamy sosem własnym)
przygotowanie – kopytka z dyni z kardamonem
Dynię pieczemy w piekarniku w temp 160°C przez ok 30 min
Ugotowane ziemniaki i upieczoną dynię mielimy, dodajemy jajko, żółtko, trochę mąki i wyrabiamy ciasto
Na koniec dodajemy kardamon
Formujemy paski i kroimy jak kopytka
Gotujemy w osolonej wodzie
przygotowanie – kapusta modra
Kapustę kroimy w cienkie paski i gotujemy w małej ilości wody, dodajemy sól, cukier, rodzynki
Na rozgrzaną patelnię wkładamy aronię i miodem, krótko dusimy
Gdy kapusta będzie miękka, dodajemy aronię i likier z czarnej porzeczki
Dodajemy cukier i sok z cytryny do smaku