na gęsinę
Każdy z Szefów Kuchni biorących udział w pierwszej edycji naszej akcji, zobowiązany został do przygotowania swoich trzech autorskich przepisów. Teraz z dumą wszystkie przepisy zostały zebrane w książce, która z pewnością będzie nie lada gratką dla wszystkich miłośników dobrego jedzenia. „Choć sam jestem kucharzem, było to dla mnie spore zaskoczenie, jak jeden rodzaj mięsa może zostać zinterpretowany na tyle różnych sposobów kulinarnych i w żadnym momencie się nie powielić.
Poza klasyczną czarniną, okrasą, carpaccio z półgęska, czy gęsi pieczonej w całości, znaleźć tu można confit z gęsich żołądków, szafranową zupę z gęsi, pierś marynowaną z płatkami róży czy też lody z foie gras i wiele, wiele innych” – mówi Adam Chrząstowski z restauracji Ancora z Krakowa, który jako główny „szef kuchni polskiej prezydencji”, serwować będzie gęsinę również brukselskim notablom. Książka wydana jest zarówno w miękkiej oprawie, jak i w większym formacie ze sztywnymi okładkami; zaś zamawiać ją można mailowo, pisząc na: poczta@slowfood.pl; cena odpowiednio 29 i 40 PLN).
W 2024 r. akcja „Gęsina na św. Marcina” trwać będzie od 8 listopada do 1 grudnia. Wszystkie restauracje w czasie trwania akcji na swych witrynach oznaczone będą logo akcji, tak by były łatwo rozpoznawalne z zewnątrz. W każdej z takich restauracji szef kuchni został zobowiązany do przygotowania przynajmniej trzech autorskich przepisów, które przez cały czas trwania akcji będą dostępne w menu.
przepisy
Krupnik na bulionie z gęsi z włoską kaszą orkiszową, suszona szynka parmeńska
składniki:
- Rosół z gęsi 2l
- kasza orkiszowa 100g
- szynka parmeńska 50g
- pietruszka natka 1 pęczek
- marchew 300g
- seler 200g
- por 150g
- cebula 200g
- podgrzybek suszony 40g
- pietruszka korzeń 100g
- mięso z gotowanej gęsi 200g
- sól, pieprz do smaku
sposób wykonania:
Do rosołu z gęsi dodajemy pokrojone w kostkę warzywa oraz suszone grzyby, gotujemy do momentu aż grzyby będą miękkie, następnie dodajemy kaszę orkiszową, mięso z gęsi oraz posiekaną pietruszkę, doprawiamy do smaku i gotujemy do momentu aż kasza będzie miękka.
Cienkie plastry szynki wkładamy do nagrzanego na 200°C pieca i pieczemy około 10 min. Gotową zupę wykańczamy chipsami z szynki oraz świeżo siekaną natką pietruszki.