na gęsinę
Każdy z Szefów Kuchni biorących udział w pierwszej edycji naszej akcji, zobowiązany został do przygotowania swoich trzech autorskich przepisów. Teraz z dumą wszystkie przepisy zostały zebrane w książce, która z pewnością będzie nie lada gratką dla wszystkich miłośników dobrego jedzenia. „Choć sam jestem kucharzem, było to dla mnie spore zaskoczenie, jak jeden rodzaj mięsa może zostać zinterpretowany na tyle różnych sposobów kulinarnych i w żadnym momencie się nie powielić.
Poza klasyczną czarniną, okrasą, carpaccio z półgęska, czy gęsi pieczonej w całości, znaleźć tu można confit z gęsich żołądków, szafranową zupę z gęsi, pierś marynowaną z płatkami róży czy też lody z foie gras i wiele, wiele innych” – mówi Adam Chrząstowski z restauracji Ancora z Krakowa, który jako główny „szef kuchni polskiej prezydencji”, serwować będzie gęsinę również brukselskim notablom. Książka wydana jest zarówno w miękkiej oprawie, jak i w większym formacie ze sztywnymi okładkami; zaś zamawiać ją można mailowo, pisząc na: poczta@slowfood.pl; cena odpowiednio 29 i 40 PLN).
W 2024 r. akcja „Gęsina na św. Marcina” trwać będzie od 8 listopada do 1 grudnia. Wszystkie restauracje w czasie trwania akcji na swych witrynach oznaczone będą logo akcji, tak by były łatwo rozpoznawalne z zewnątrz. W każdej z takich restauracji szef kuchni został zobowiązany do przygotowania przynajmniej trzech autorskich przepisów, które przez cały czas trwania akcji będą dostępne w menu.
aktualności
3. Krakowski Festiwal Młodego Wina
Prezentacja Wina Świętomarcińskiego 2015 z winnicy Srebrna Góra w Krakowie
W sobotę 7 listopada 2015 o godz. 18.00, w Starej Zajezdni przy ul. Św. Wawrzyńca 12 w Krakowie odbędzie się trzecia już odsłona Krakowskiego Festiwalu Młodego Wina. Zapraszamy na wspólną zabawę przy muzyce zespołu Latające Talerze, Świętomarcińskie Wino oraz dobre jedzenie w ramach ogólnopolskiej akcji Slow Food „Gęsina na Świętego Marcina”. Młodym winem ze Srebrnej Góry świętować będziemy koniec zbiorów oraz dzień św. Marcina, patrona winiarzy.
Postać Świętego Marcina i tradycje świętomarcińskie
Tradycja picia młodego wina od 11 listopada do Świąt Bożego Narodzenia liczy wiele stuleci. Związana jest z postacią św. Marcina – przedstawianego w ikonografii jako rycerza na koniu, oddającego płaszcz żebrakowi – uważanego miedzy innymi za patrona winogrodników i winiarzy oraz opiekuna bydła, ptaków, przede wszystkim gęsi.
Św. Marcin z Tours, był rzymskim legionistą żyjącym w drugiej połowie IV wieku n.e. Nawrócony Marcin został pustelnikiem, potem założył najstarszy w Galii klasztor, a w 371 r. został biskupem Tours. Mniej więcej w tym samym czasie dowódcy rzymskich legionów zaczęli zakładać na terenach dzisiejszej Francji pierwsze winnice, a winogrodnicy oddawać cześć św. Marcinowi. W średniowieczu kult św. Marcina i świetomarcińskie zwyczaje rozprzestrzeniły się najpierw w Niemczech, a potem w innych krajach Europy. Zwyczajowo w dzień jego święta – 11 listopada – po raz pierwszy raczono się młodym winem z bieżącego rocznika. O tej porze bowiem wino zwykle kończy już fermentację i klaruje się. Wtedy też nadchodził czas daniny składanej przez chłopów. Jej istotnym elementem były gęsi, właśnie wtedy najtłustsze i najsmaczniejsze. Na świętego Marcina bez umiaru objadano się gęsiną – była to ostatnia okazja by przed adwentem najeść się do syta.
Zwyczaj picia wina świętomarcińskiego był szczególnie silny w Europie środkowej i dawnych krajach habsburskich, gdzie przepisy prawne zezwalały właśnie w tym dniu rozpocząć sprzedaż młodego wina. Dzisiaj również podaje się tam młode, tegoroczne wina, tradycyjnie do świętomarcińskiej kolacji z pieczoną gęsią. Owe lokalne, ludowe zwyczaje kontynuują obecnie producenci wina w Austrii, Czechach, Słowacji i na Węgrzech, a teraz także i w Polsce, którzy butelkują specjalne partie młodego „świętomarcińskiego wina”. Jest to swoista odpowiedź tych regionów na francuskie beaujolais nouveau i włoskie novello.
Winnica Srebrna Góra
Winnica położona jest w Krakowie, na zboczach Srebrnej Góry, u stóp klasztoru O.O. Kamedułów na Bielanach. Jest jedną z największych winnic w Polsce i obejmuje powierzchnie 24 ha (12 ha Winnica Bielany i 12 ha Winnica Przegorzały). Nawiązuje do sięgającej początku X wieku historii krakowskich upraw winorośli oraz klasztornych tradycji wytwarzania wina. Najważniejszymi z uprawianych szczepów są białe: Riesling, Chardonnay, Pinot Gris, Gewürztraminer, Seyval Blanc, Solaris, Hibernal oraz czerwone: Pinot Noir, Regent, Rondo, Cabernet Cortis i Zweigelt.
Wina powstają w zabytkowych pomieszczeniach gospodarczych kamedulskiego klasztoru i wytwarzane są w nowoczesnych tankach ze stali nierdzewnej, niektóre dojrzewają potem w beczkach akacjowych i dębowych. Nad całością produkcji czuwa czołowy polski enolog – Agnieszka Rousseau.
W roczniku 2014 winnica wypuściła na rynek 55 tys. butelek wina; w roku 2015 planowana jest produkcja ok. 60 tys. butelek w tym prawie 4 tys. młodego wina świętomarcińskiego białego i czerwonego.
Oba Młode Wina z rocznika 2015 cechują się radosnym charakterem i dużą świeżością.
Białe Wino Świętomarcińskie zostało wytworzone z odmian Solaris (55%) oraz Siegerrebe (45%).
Czerwone Wino Świetomarcińskie zostało wytworzone z odmian Acolon (75%) oraz Frühburgunder (45%).
Dystrybucja: wyłącznym dystrybutorem win z winnicy Srebrna Góra jest firma WINA.PL, która dostarcza wina do sektora HoReCa oraz sklepów specjalistycznych.
Kontakt i szczegółowe informacje:
Edyta Mętel Tyc: edytamt@winnicasrebrnagora.pl; tel. 501 350 650
oraz
Jacek Szklarek: jacek.szklarek@slowfood.pl ; tel. 509 093 034
Mirosław Jaxa Kwiatkowski: mjk@winnicasrebrnagora.pl ; tel. 602 477 350
Mikołaj Tyc: mt@winnicasrebrnagora.pl ; tel. 602 749 743
Piotr Luty: piotr@wina.pl ; tel.: 500 211 886
Anna Wodziańska: a.wodzianska@desilva.pl ; tel. 728 463 239