na gęsinę
Każdy z Szefów Kuchni biorących udział w pierwszej edycji naszej akcji, zobowiązany został do przygotowania swoich trzech autorskich przepisów. Teraz z dumą wszystkie przepisy zostały zebrane w książce, która z pewnością będzie nie lada gratką dla wszystkich miłośników dobrego jedzenia. „Choć sam jestem kucharzem, było to dla mnie spore zaskoczenie, jak jeden rodzaj mięsa może zostać zinterpretowany na tyle różnych sposobów kulinarnych i w żadnym momencie się nie powielić.
Poza klasyczną czarniną, okrasą, carpaccio z półgęska, czy gęsi pieczonej w całości, znaleźć tu można confit z gęsich żołądków, szafranową zupę z gęsi, pierś marynowaną z płatkami róży czy też lody z foie gras i wiele, wiele innych” – mówi Adam Chrząstowski z restauracji Ancora z Krakowa, który jako główny „szef kuchni polskiej prezydencji”, serwować będzie gęsinę również brukselskim notablom. Książka wydana jest zarówno w miękkiej oprawie, jak i w większym formacie ze sztywnymi okładkami; zaś zamawiać ją można mailowo, pisząc na: poczta@slowfood.pl; cena odpowiednio 29 i 40 PLN).
W 2024 r. akcja „Gęsina na św. Marcina” trwać będzie od 8 listopada do 1 grudnia. Wszystkie restauracje w czasie trwania akcji na swych witrynach oznaczone będą logo akcji, tak by były łatwo rozpoznawalne z zewnątrz. W każdej z takich restauracji szef kuchni został zobowiązany do przygotowania przynajmniej trzech autorskich przepisów, które przez cały czas trwania akcji będą dostępne w menu.
aktualności
KOLEJNA ODSŁONA GĘSINY W POZNANIU
DRODZY SLOWFOODOWICZE I PRZYJACIELE SLOWFOODU,
Zapraszamy serdecznie na wyjątkową kolację, która odbędzie się w czwartek, 20 listopada, w Poznaniu w Hugo Restaurant.
Początek o godz. 18.00
Zgłoszenia swojego udziału w Kolacji prosimy przesyłać wraz z liczbą rezerwowanych miejsc na adres: wielkopolska@slowfood.pl,
do dnia 17 listopada do godz. 14.00
Udział w Kolacji możliwy tylko za potwierdzeniem zgłoszenia przez Slow Food Wielkopolska, które zostanie wysłane zainteresowanym na adres zgłaszającego.
Koszt udziału w Kolacji wynosi:
dla członków Slow Food (wg aktualnej karty członkowskiej) – 70,00 zł
dla pozostałych gości – 80,00 zł
Koszt udziału w Kolacji płatny na nasze konto:
nazwa konta: Slow Food SWS; nr konta: 40 1440 1286 0000 0000 1182 0287
z dopiskiem: „gęsina”
Obowiązuje kolejność zgłoszeń. Liczba miejsc ograniczona.