na gęsinę
Każdy z Szefów Kuchni biorących udział w pierwszej edycji naszej akcji, zobowiązany został do przygotowania swoich trzech autorskich przepisów. Teraz z dumą wszystkie przepisy zostały zebrane w książce, która z pewnością będzie nie lada gratką dla wszystkich miłośników dobrego jedzenia. „Choć sam jestem kucharzem, było to dla mnie spore zaskoczenie, jak jeden rodzaj mięsa może zostać zinterpretowany na tyle różnych sposobów kulinarnych i w żadnym momencie się nie powielić.
Poza klasyczną czarniną, okrasą, carpaccio z półgęska, czy gęsi pieczonej w całości, znaleźć tu można confit z gęsich żołądków, szafranową zupę z gęsi, pierś marynowaną z płatkami róży czy też lody z foie gras i wiele, wiele innych” – mówi Adam Chrząstowski z restauracji Ancora z Krakowa, który jako główny „szef kuchni polskiej prezydencji”, serwować będzie gęsinę również brukselskim notablom. Książka wydana jest zarówno w miękkiej oprawie, jak i w większym formacie ze sztywnymi okładkami; zaś zamawiać ją można mailowo, pisząc na: poczta@slowfood.pl; cena odpowiednio 29 i 40 PLN).
W 2024 r. akcja „Gęsina na św. Marcina” trwać będzie od 8 listopada do 1 grudnia. Wszystkie restauracje w czasie trwania akcji na swych witrynach oznaczone będą logo akcji, tak by były łatwo rozpoznawalne z zewnątrz. W każdej z takich restauracji szef kuchni został zobowiązany do przygotowania przynajmniej trzech autorskich przepisów, które przez cały czas trwania akcji będą dostępne w menu.
aktualności
Piknik w Gęśniku
Poznań ma marcińskie rogale a Gdynia święto gęsi. Tydzień po wszystkich świętych – 8 i 9 listopada, na ulicy Pomorskiej 8 w Dębogórzu odbędzie się jedenasty już Piknik w Gęśniku.
W programie imprezy przewidziano między innymi:
– sprzedaż wyrobów z gęsiny oraz świeżych gęsi
– pokazy gastronomiczne oraz liczne degustacje – przygotowane przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich
– wystawa i sprzedaż licznych produktów regionalnych z województwa pomorskiego oraz z innych województw (nalewki, oleje tłoczone na zimno, przetwory owocowe oraz wiele innych unikatowych wyrobów)
– występy artystyczne i różne inne atrakcje, które rozgrzeją Państwa w te listopadowe dni.
W sobotę w Dębogórzu pojawi się także specjalny gość. Będzie nim Agnieszka Fitkau-Perepeczko, która będzie promować swoją najnowszą książkę.
Z odwiedzinami zapowiedzieli się również Wojewoda Pomorski oraz Pani Henryka Krzywonos. Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, w trakcie trwania XI Pikniku przeprowadzi pokazy kulinarne potraw tradycyjnych przyrządzanych z mięsa gęsiego. Będzie można skosztować np.: zupy brukwiowej na gęsinie, okrasy na żytnim chlebie z kiszonym ogórkiem oraz innych potraw z gęsiną w roli głównej.
Wstęp wolny!