Akcja Gęsina na św. Marcina - Aktualności
 
 
Książka z przepisami
na gęsinę

Każdy z Szefów Kuchni biorących udział w pierwszej edycji naszej akcji, zobowiązany został do przygotowania swoich trzech autorskich przepisów. Teraz z dumą wszystkie przepisy zostały zebrane w książce, która z pewnością będzie nie lada gratką dla wszystkich miłośników dobrego jedzenia. „Choć sam jestem kucharzem, było to dla mnie spore zaskoczenie, jak jeden rodzaj mięsa może zostać zinterpretowany na tyle różnych sposobów kulinarnych i w żadnym momencie się nie powielić.

Poza klasyczną czarniną, okrasą, carpaccio z półgęska, czy gęsi pieczonej w całości, znaleźć tu można confit z gęsich żołądków, szafranową zupę z gęsi, pierś marynowaną z płatkami róży czy też lody z foie gras i wiele, wiele innych” – mówi Adam Chrząstowski z restauracji Ancora z Krakowa, który jako główny „szef kuchni polskiej prezydencji”, serwować będzie gęsinę również brukselskim notablom. Książka wydana jest zarówno w miękkiej oprawie, jak i w większym formacie ze sztywnymi okładkami; zaś zamawiać ją można mailowo, pisząc na: poczta@slowfood.pl; cena odpowiednio 19 i 29 PLN).
 


W 2018 r. akcja „Gęsina na św. Marcina” trwać będzie od 9 listopada do 9 grudnia. Wszystkie restauracje w czasie trwania akcji na swych witrynach oznaczone będą logo akcji, tak by były łatwo rozpoznawalne z zewnątrz. W każdej z takich restauracji szef kuchni został zobowiązany do przygotowania przynajmniej trzech autorskich przepisów, które przez cały czas trwania akcji będą dostępne w menu.

aktualności


2018-10-20

Gęsina na św. Marcina X edycja

Program "Gęsiny na św. Marcina" będzie w tym roku wyjątkowy,
ponieważ jest to nasza X, jubileuszowa edycja. Jak zwykle, rozpoczniemy
ją w weekend świętujący 100 lecie odzyskania Niepodległości.
Wcześniej, bo do 31 października czekamy na przynajmniej dwa przepisy
zgłoszone przez każdego szefów z kuchni biorących udział w naszej
akcji. Następnie, bezimiennie w postaci e-booka wszystkie przepisy
zostaną rozesłane, by na nie głosować i wyłonić tegorocznego
KRÓLA GĘSINY. W  poprzednich latach takimi królami
zostali wybrani przez swoich kolegów po fachu tacy Szefowie, jak: ADAM
CHRZĄSTOWSKI (Ed Red - Warszawa/Kraków), ALEKSANDER BARON (Solec 44
dzisiaj Zoni - Warszawa), WITEK IWAŃSKI (Aruana dzisiaj Hotel
Europejski - Warszawa), PRZEMEK BŁASZCZYK (Manana - Chorzów), TOMASZ
DZIURA (Hotel Galaxy - Kraków), ADRIAN GABRYSZAK (Spiżarnia Warmińska
dzisiaj M 15 - Sopot), MARCIN PŁAWECKI (Gęś w Dymie - Laskowa) czy
MATEUSZ CIOŁKO (Perłowa - Lublin).

Oficjalnym WINEM ŚWIĘTOMARCIŃSKIM serwowanym w naszych restauracjach
będzie ponownie jak rok temu  wino z WINNICY TURNAU - białe na bazie
Solarisa, zaś czerwone na bazie szczepu Rondo. Jestem przekonany, że w
tym roku, dzięki również łaskawości pogody, będziemy mieć
najlepsze wino świętomarcińskie z dotychczasowych. 
Poza tym podczas naszej akcji, nie zabraknie festynów w skansenie w
SWOŁOWIE na Pomorzu z RAFAŁEM NIEWIAROWSKICH (Dym na Wodzie), w
GĘŚNIKU na Kaszubach (Gęsia Farma) czy na Lubelszczyznie w
PUCHACZOWIE (Zbyszek Kołodziej, Gęś Biłgorajska). Weźmiemy udział
w ŚWIĘCIE MŁODEGO WINA W SANDOMIERZU. Włączamy się kolejny raz w
szereg imprez związanych z gęsiną w słynnym ostatnio podwarszawskim
LEGIONOWIE, w konkurs dla zachodniopomorskich restauracji w SZCZECINIE
(ANDRZEJ BUŁAWSKI – SLOW FOOD SZCZECIN), w imprezę plenerową w
FOLWARKU KAMYK pod Częstochową, w powrót do żydowskich i gęsich
tradycji w małym świętokrzyskim CHMIELNIKU. Do tego nieskończona
ilość spotkań, laboratoriów, konkursów, degustacji, etc...
organizowanych w całej Polsce przez convivia Slow Food Polska. Jednak
sercem akcji pozostają same restauracje, które mamy nadzieję, będą
licznie odwiedzane w tym czasie przez rzesze Polaków i gości z
zagranicy.


<< powrót