Akcja Gęsina na św. Marcina - Aktualności
 
 
Książka z przepisami
na gęsinę

Każdy z Szefów Kuchni biorących udział w pierwszej edycji naszej akcji, zobowiązany został do przygotowania swoich trzech autorskich przepisów. Teraz z dumą wszystkie przepisy zostały zebrane w książce, która z pewnością będzie nie lada gratką dla wszystkich miłośników dobrego jedzenia. „Choć sam jestem kucharzem, było to dla mnie spore zaskoczenie, jak jeden rodzaj mięsa może zostać zinterpretowany na tyle różnych sposobów kulinarnych i w żadnym momencie się nie powielić.

Poza klasyczną czarniną, okrasą, carpaccio z półgęska, czy gęsi pieczonej w całości, znaleźć tu można confit z gęsich żołądków, szafranową zupę z gęsi, pierś marynowaną z płatkami róży czy też lody z foie gras i wiele, wiele innych” – mówi Adam Chrząstowski z restauracji Ancora z Krakowa, który jako główny „szef kuchni polskiej prezydencji”, serwować będzie gęsinę również brukselskim notablom. Książka wydana jest zarówno w miękkiej oprawie, jak i w większym formacie ze sztywnymi okładkami; zaś zamawiać ją można mailowo, pisząc na: poczta@slowfood.pl; cena odpowiednio 19 i 29 PLN).
 


W 2017 r. akcja „Gęsina na św. Marcina” trwać będzie od 10 listopada do 3 grudnia. Wszystkie restauracje w czasie trwania akcji na swych witrynach oznaczone będą logiem akcji, tak by były łatwo rozpoznawalne z zewnątrz. W każdej z takich restauracji szef kuchni został zobowiązany do przygotowania przynajmniej trzech autorskich przepisów, które przez cały czas trwania akcji będą dostępne w menu.

aktualności


2014-11-09

Znamy już "Króla Gęsiny 2014/2015"

Spośród wszystkich przepisów nadesłanych z restauracji biorących udział w akcji, które anonimowo zostały rozesłane do wszystkich Szefów Kuchni, wybrano najlepsze trzy przepisy na gęsinę.

I miejsce i tytuł “Króla Gęsiny 2014/2015”:
Tomasz Dziura (Restauracja Andromeda, Hotel Galaxy – Kraków)
za Suszony filet z gęsi na słoneczniku, gruszce i sosie z rokitnika.

II miejsce:
Jacek Zagórny (Warsztaty Smaku – Tychy)
za Fondant z gorzkiej czekolady na gęsim tłuszczu z kozim serem, pudrem z koziego sera i granitą z pietruszki.

III miejsce:
Mariusz Wójcik (Restauracja Koneser, Hotel Litwor – Zakopane)
za Luzowaną gęsią nogę z foie gras pieczoną w cieście filo na purée dyniowym z sosem piernikowym i śliwkami z chrupiącą miętą.

Nagrodzone Przepisy:

 

 

 


<< powrót