Akcja Gęsina na św. Marcina - Aktualności
 
 
Książka z przepisami
na gęsinę

Każdy z Szefów Kuchni biorących udział w pierwszej edycji naszej akcji, zobowiązany został do przygotowania swoich trzech autorskich przepisów. Teraz z dumą wszystkie przepisy zostały zebrane w książce, która z pewnością będzie nie lada gratką dla wszystkich miłośników dobrego jedzenia. „Choć sam jestem kucharzem, było to dla mnie spore zaskoczenie, jak jeden rodzaj mięsa może zostać zinterpretowany na tyle różnych sposobów kulinarnych i w żadnym momencie się nie powielić.

Poza klasyczną czarniną, okrasą, carpaccio z półgęska, czy gęsi pieczonej w całości, znaleźć tu można confit z gęsich żołądków, szafranową zupę z gęsi, pierś marynowaną z płatkami róży czy też lody z foie gras i wiele, wiele innych” – mówi Adam Chrząstowski z restauracji Ancora z Krakowa, który jako główny „szef kuchni polskiej prezydencji”, serwować będzie gęsinę również brukselskim notablom. Książka wydana jest zarówno w miękkiej oprawie, jak i w większym formacie ze sztywnymi okładkami; zaś zamawiać ją można mailowo, pisząc na: poczta@slowfood.pl; cena odpowiednio 19 i 29 PLN).
 


W 2016 r. akcja „Gęsina na św. Marcina” trwać będzie od 11 listopada do 4 grudnia. Wszystkie restauracje w czasie trwania akcji na swych witrynach oznaczone będą logiem akcji, tak by były łatwo rozpoznawalne z zewnątrz. W każdej z takich restauracji szef kuchni został zobowiązany do przygotowania przynajmniej trzech autorskich przepisów, które przez cały czas trwania akcji będą dostępne w menu.

aktualności


2014-11-04

Na św. Marcina najlepsza pomorska gęsina!

Już po raz siódmy w Swołowie odbędzie się największa na Pomorzu biesiada kulinarna z gęsiną w roli głównej.  Impreza „Na św. Marcina najlepsza pomorska gęsina”, nawiązująca do pomorskiej tradycji spożywania gęsiny, potrwa w tym roku aż cztery dni.

Pomorska „Gęsina” odbywa się późną jesienią, bo to właśnie w okolicach dnia św. Marcina bije się gęsi. I choć pomorski szlachcic Andreas Puttkamer zwykł mawiać: „A co tam jedna gęś – tylko udko i pierś”, okazuje się, że mięso gęsie ma nie tylko duże walory smakowe, ale również zdrowotne:

– Mięso gęsie jest mięsem drobnowłóknistym, łatwo strawnym, a do tego jest bardzo odżywcze. Tłuszcz gęsi jest dużo zdrowszy od wieprzowego, bo ma wyższą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych – zachwala gęsinę Karolina Lewandowska, specjalistka ds. chowu w Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie. – O walorach smakowych trzeba przekonać się na miejscu w Swołowie.

Podczas imprezy, która odbędzie się od 8 do 11 listopada (sobota-wtorek), będzie można zjeść na miejscu lub kupić na wynos gęś pieczoną, półgęski wędzone, pierogi z gęsiną, żołądki gęsie, pasztety, galarety, gęsi smalec, zupy na gęsinie oraz domowe przetwory, które powinny znaleźć się w każdej domowej spiżarni. Targ produktów wiejskich tradycyjnie już („Gęsina „ w Swołowie organizowana jest już po raz siódmy) odbędzie się w ogrodzie Zagrody Albrechta. Potrawy z gęsi serwować będzie blisko 30 kół gospodyń wiejskich i restauratorów. Biesiada odbędzie się pod namiotami. W tym samym czasie, w drugiej części Muzeum (Zagroda nr 15), odbędzie się kiermasz rękodzieła pomorskiego. Organizatorzy zaplanowali także zabawy dla dzieci, występy zespołów muzycznych, prelekcje o zdrowotnych walorach gęsiego mięsa, pokazy pracy kowali w muzealnej kuźni i pokazy gotowania na kuchni kaflowej, które poprowadzą lokalni restauratorzy. W tym roku swołowska „Gęsina” potrwa aż cztery dni. – Liczymy na to, że uda się w ten sposób choć trochę rozładować tłok w tej urokliwej pomorskiej wiosce. Rok temu w ciągu trzech dni odwiedziło nas blisko 5 tys. smakoszy – tłumaczy Dawid Gonciarz, kierownik Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie.


Imprezę „Na św. Marcina najlepsza pomorska gęsina” organizują wspólnie Muzeum w Swołowie i Gmina Wiejska Słupsk. Partnerem imprezy jest ogólnopolskie Stowarzyszenie Slow Food, którego misją jest „obrona prawa do smaku”. Szczegółowy program imprezy na www.swolowo.pl.

Zadanie współfinansowane ze środków Samorządu Województwa Pomorskiego i Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013. Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Instytucja Zarządzająca PROW 2007-2013 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Więcej informacji na www.swolowo.pl.


<< powrót