Akcja Gęsina na św. Marcina - Aktualności
 
 
Książka z przepisami
na gęsinę

Każdy z Szefów Kuchni biorących udział w pierwszej edycji naszej akcji, zobowiązany został do przygotowania swoich trzech autorskich przepisów. Teraz z dumą wszystkie przepisy zostały zebrane w książce, która z pewnością będzie nie lada gratką dla wszystkich miłośników dobrego jedzenia. „Choć sam jestem kucharzem, było to dla mnie spore zaskoczenie, jak jeden rodzaj mięsa może zostać zinterpretowany na tyle różnych sposobów kulinarnych i w żadnym momencie się nie powielić.

Poza klasyczną czarniną, okrasą, carpaccio z półgęska, czy gęsi pieczonej w całości, znaleźć tu można confit z gęsich żołądków, szafranową zupę z gęsi, pierś marynowaną z płatkami róży czy też lody z foie gras i wiele, wiele innych” – mówi Adam Chrząstowski z restauracji Ancora z Krakowa, który jako główny „szef kuchni polskiej prezydencji”, serwować będzie gęsinę również brukselskim notablom. Książka wydana jest zarówno w miękkiej oprawie, jak i w większym formacie ze sztywnymi okładkami; zaś zamawiać ją można mailowo, pisząc na: poczta@slowfood.pl; cena odpowiednio 19 i 29 PLN).
 


W 2016 r. akcja „Gęsina na św. Marcina” trwać będzie od 11 listopada do 4 grudnia. Wszystkie restauracje w czasie trwania akcji na swych witrynach oznaczone będą logiem akcji, tak by były łatwo rozpoznawalne z zewnątrz. W każdej z takich restauracji szef kuchni został zobowiązany do przygotowania przynajmniej trzech autorskich przepisów, które przez cały czas trwania akcji będą dostępne w menu.

aktualności


2014-10-07

Gęsina na św. Marcina – VI odsłona

Co prawda, ciągle gęsinę w ponad 90% eksportujemy do Niemiec i ten eksport w ostatnich dwóch latach rozwija się, jednak nikt już sobie nie wyobraża Święta Niepodległości w Polsce bez pieczenia gęsi. W pewnym sensie temat gęsiny w listopadzie, to nowa/stara świecka tradycja. Spożycie tego mięsa od początku naszej akcji wzrosło trzykrotnie i dzisiaj około 2000 ton gęsiny zjadają sami Polacy. Cóż, nie jest to imponująca ilość wobec 20000 ton eksportu do Niemiec, ale tendencja jest pozytywna. Ogółem hodujemy rocznie ponad 7 mln sztuk gęsi, co stawia nas w pozycji europejskiego lidera.

Na szczęście ceny gęsiny od zeszłego roku znacząco spadły i można żywić nadzieję, że w tym roku kilogram tuszki gęsiej będzie kosztował w sklepach detalicznych około 15 PLN” – mówi Jacek Szklarek, pomysłodawca akcji i prezes Slow Food Polska.

Podobnie jak i w latach poprzednich, slowfoodowa akcja „Gęsina na św. Marcina” przede wszystkim opiera się na współpracy z restauratorami. W tym roku blisko 70 najlepszych polskich restauracji rozsianych w całej Polsce będzie od 7 do 30 listopada serwować gęsinę w wydaniu autorskim.

 

Podobnie jak i w latach poprzednich szefowie kuchni wezmą udział w konkursie na najlepszy przepis na gęsinę. W zeszłym roku spośród przesłanych do konkursu przepisów, w anonimowym głosowaniu szefowie kuchni wybrali "Króla Gęsiny 2013/2014". Zwyciężyli ex equo Witek Iwański (Aruana - Serock) oraz Przemek Błaszczyk (Manana Bistro & Wine Bar - Chorzów). Szefowie kuchni po raz kolejny zachwycili różnorodnością przepisów i pokazali gęś w wielu, często niespodziewanych wydaniach. Oprócz klasycznych gęsich udek czy piersi pojawiły się przepisy oparte na podrobach. Można tu wymienić np. Żołądki gęsie na puree z wędzonych ziemniaków i pieczonych korzennych buraczkach Adama Chrząstowskiego (Ancora, Kraków), Pasztet z gęsich wątróbek aromatyzowany trawą żubrową, mus jabłkowy, galaretka z żubrówki, tost z chleba kresowego Przemysława Błaszczyka (Manana Bistro & Wine Bar, Chorzów) – przepis ex aequo nagrodzony tytułem "Król Gęsiny 2013/2014", czy Żołądki gęsie, czosnek na słodko, chrupiący orkisz Przemysława Bliskiego (Bread & Milk, Wadowice) – III miejsce. Pojawił się również intrygujący “gęsi” deser Adama Zastróżnego (3 kolory, Poznań) - Orzechowy mus z topinamburu podany z kulką lodów i aromatycznym chipsem z gęsi. Rozstrzygnięcie tegorocznego kunkursu przewidziano na 8 listopada podczas „Terra Madre – Slow Food Festival” w Krakowie.

 

 

Post Martinum bonum vinum (Po Marcinie dobre wino)

 

Jak mówi Jacek Szklarek „w zeszłym roku debiutując, Wino Świętomarcińskie odniosło ogromny sukces. Chyba mało kto spodziewał się, że polskie młode wino będzie i lepsze jakościowo od większości francuskiego Beaujolais nouveau czy włoskiego Novello, a dodatkowo przyjaźniejsze cenowo”.  W tym roku wina są już po fermentacji i przechodzą ostatnią enologiczną obróbkę. Pierwsze butelki zostaną otwarte w restauracjach w piątek 7 listopada. Podobnie jak w zeszłym roku, będzie to zarówno „Czerwone Świętomarcińskie”, jak również „Białe Świętomarcińskie”. Warto pamiętać, że św. Marcin, poza skojarzeniem z gęsiami, jest również patronem winiarzy. Poniżej przekazujemy kilka szczegółowych informacji na temat tegorocznych win, opracowanych przez współwłaściciela „Winnicy Srebrna Góra” Mirka Jaxę Kwiatkowskiego:

1. Czerwone Świętomarcińskie: Rondo 100%,  Rondo (hybryda)- maceracja na zimno bez fermentacji (cel: wydobycie jak największej ilości świeżych lekkich aromatów czerwonych owoców; maliny, truskawki, czereśni oraz mała ekstrakcja tanin); fermentacja alkoholowa w temp. 22 st C., brak fermentacji jabłkowo-mlekowej (FJM); cechy charakterystyczne: frywolne i radosne.

2. Białe Świętomarcińskie: Solaris 66%, Siegerrebe 34%; Solaris (hybryda), fermentacja alkoholowa 16-18 st C, zostawiono nieco cukru resztkowego; daje winu strukturę, ciało, miłą kwasowość, cieple nuty jabłkowo-gruszkowo-kwiatowe. Siegerrebe, to czysta vitis vinifera - krzyżówka Gewürztraminera i Magdalenki Andegaweńskiej, fermentacja alkoholowa 16-18 st C; bomba zapachowa - daje winu aromaty z grupy terpenowej - zbliżone do Gewürztraminera czy Muscata; idealne do gęsi, np. w jabłkach.

W tym roku dodatkowo przygotowaliśmy wiele atrakcji związanych z gęsiną. Poniżej ich krótka prezentacja w postaci terminarza:

7–30 XI Serwowanie gęsiny w najlepszych polskich restauracjach (około 70 restauracji)

 

8 XI – Ogłoszenie wyników konkursu na najlepszy przepis na gęsinę i wybranie spośród Szefów Kuchni „Króla Gęsiny 2014/15” (podczas „Terra Madre – Slow Food Festival”)

 

8 XI – Debiut Cydru Świętomarcińskiego (Cydr Ignaców; podczas „Terra Madre – Slow Food Festival” oraz w „Krako Slow Wine, Lipowa 6F)

 

8–11 XI Festiwale gęsiny w Legionowie, Chmielniku, Kamyku koło Częstochowy, Szczecinie, w Swałowie pod Słupskiem oraz w Gęśniku na Kaszubach

 

9 XI – prezentacja i konkurs win Świętomarcińskich z Polski, Słowacji, Czech i Węgier – Krako Slow Wine, Lipowa 6F w Krakowie

 

9 XI – Wielkie Święto Wina Świętomarcinskiego z Winnicy Srebrna Góra i gęsiny w Starej Zajezdni na Kazimierzu w Krakowie

 

 

Wykaz wszystkich restauracji (od 2 listopada) oraz ponad 150 autorskich przepisów na gęsinę można znaleźć na stronie akcji: www.gesina.pl

 

Na stronie internetowej można też znaleźć informacje o lokalnych wydarzeniach oraz o sposobie kupienia książki z najlepszymi polskimi przepisami na gęsinę.

 

Kontakt z mediami: Małgorzata Swaryczewska-Krzakiewicz malgorzata.swaryczewska@slowfood.pl tel.: 603-198924


<< powrót