Akcja Gęsina na św. Marcina - Aktualności
 
 
Książka z przepisami
na gęsinę

Każdy z Szefów Kuchni biorących udział w pierwszej edycji naszej akcji, zobowiązany został do przygotowania swoich trzech autorskich przepisów. Teraz z dumą wszystkie przepisy zostały zebrane w książce, która z pewnością będzie nie lada gratką dla wszystkich miłośników dobrego jedzenia. „Choć sam jestem kucharzem, było to dla mnie spore zaskoczenie, jak jeden rodzaj mięsa może zostać zinterpretowany na tyle różnych sposobów kulinarnych i w żadnym momencie się nie powielić.

Poza klasyczną czarniną, okrasą, carpaccio z półgęska, czy gęsi pieczonej w całości, znaleźć tu można confit z gęsich żołądków, szafranową zupę z gęsi, pierś marynowaną z płatkami róży czy też lody z foie gras i wiele, wiele innych” – mówi Adam Chrząstowski z restauracji Ancora z Krakowa, który jako główny „szef kuchni polskiej prezydencji”, serwować będzie gęsinę również brukselskim notablom. Książka wydana jest zarówno w miękkiej oprawie, jak i w większym formacie ze sztywnymi okładkami; zaś zamawiać ją można mailowo, pisząc na: poczta@slowfood.pl; cena odpowiednio 29 i 40 PLN).
 


W 2023 r. akcja „Gęsina na św. Marcina” trwać będzie od 11 listopada do 3 grudnia. Wszystkie restauracje w czasie trwania akcji na swych witrynach oznaczone będą logo akcji, tak by były łatwo rozpoznawalne z zewnątrz. W każdej z takich restauracji szef kuchni został zobowiązany do przygotowania przynajmniej trzech autorskich przepisów, które przez cały czas trwania akcji będą dostępne w menu.

aktualności


2013-11-02

Gęsina w Swołowie

Festiwal gęsiny w Swołowie potrwa trzy dni. Degustacja potraw i przetworów z gęsiny, targ produktów wiejskich, a do tego występy zespołów muzycznych, pokazy gotowania, darcie pierza i zabawy dla dzieci - to najważniejsze punkty imprezy, która już po raz szósty odbędzie się w swołowskim muzeum od 9 do 11 listopada.

Impreza w Swołowie to jedyna okazja, by skosztować pomorskiej gęsiny, gdyż to właśnie w okolicy dnia św. Marcina (11 listopada) dawniej bito i spożywano gęsi na Pomorzu. Gęś pieczona, półgęski wędzone, pierogi z gęsiną, żołądki gęsie, pasztety, galarety, gęsi smalec oraz kartoflanka i brukwianka na gęsinie to tylko niektóre smakołyki, jakich będzie można spróbować na jednym spośró 20 stoisk z potrawami przygotowanymi przez restauratorów, koła gospodyń wiejskich i gospodarstwa agroturystyczne. Biesiada i targ produktów wiejskich odbędą się pod namiotami w orgodzie na terenie Zagrody Albrechta. „Do gęsiny” zagrają Darłowska Orkiestra Dęta i gwiazda imprezy - zespół klezmarski „Sztetl”, a dla publiczności gotować będą Wojtek Radtke (trójmiejski artysta, organizator slowfood’owej imprezy „Sopot od kuchni”) z synem. Część kulturalna i kiermasz rękodzieła odbędą się w nowej części muzeum, po drugiej stronie wsi. W stodole bogatego chłopa Marcin Barnowski opowie „O gęsi i innych ciekawostkach kulinarnych na Pomorzu”, a dzieci będą mogły uczestniczyć w „zabawach z gąską”. W tym samym czasie w stodole tkackiej będzie można oglądać tradycyjne darcie pierza i pokazy tkackie.

Swołowską gęsinę po raz pierwszy wspólnie organizują Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie i Gmina Słupsk. Partnerem imprezy jest ogólnopolskie Stowarzyszenie Slow Food, którego misją jest „obrona prawa do smaku”.
Bilety na imprezę w cenie: 6 zł (jeden dzień), 8 zł (dwa dni), 10 zł (trzy dni). Dzieci do lat 7 wchodzą za darmo. Szczegółowy program imprezy na www.muzeum.swolowo.pl.


PROGRAM IMPREZY

sobota, 9 listopada
Zagroda Albrechta, godz. 10.00-16.00:
biesiada kulinarna: restauratorzy, koła gospodyń wiejskich, Gospoda pod Wesołym Pomorzaninem
pokazy gotowania – Wojtek Radtke (trójmiejski artysta, organizator slowfood’owej imprezy „Sopot od kuchni”) z synem
targ produktów wiejskich

niedziela, 10 listopada
Zagroda Albrechta, godz. 10.00-16.00:
biesiada kulinarna: restauratorzy, koła gospodyń wiejskich, Gospoda pod Wesołym Pomorzaninem
pokazy gotowania – Wojtek Radtke (trójmiejski artysta, organizator slowfood’owej imprezy „Sopot od kuchni”) z synem
targ produktów wiejskich
występ Darłowskiej Orkiestry Dętej
występ zespołu klezmerskiego „Sztetl”
Zagroda nr 15:
godz.10-16 – kiermasz rękodzieła/stodoła bogatego chłopa
godz. 10.30 – „O gęsi i innych ciekawostkach kulinarnych na Pomorzu” opowie Marcin Barnowski/stodoła bogatego chłopa
godz.11.00-13.00 – „zabawy z gąską” - blok edukacyjny zajęć dla dzieci/stodoła bogatego chłopa
godz. 12.00-14.00 – pokazy tkackie/stodoła tkacka
godz. 14.00-16.00 – pokazy darcia pierza/stodoła tkacka

poniedziałek, 11 listopada
Zagroda Albrechta, godz. 10.00-16.00:
biesiada kulinarna: restauratorzy, koła gospodyń wiejskich, Gospoda pod Wesołym Pomorzaninem
targ produktów wiejskich
występ Darłowskiej Orkiestry Dętej
występ zespołu klezmerskiego „Sztetl”
Zagroda nr 15:
godz.10-16 – kiermasz rękodzieła/stodoła bogatego chłopa
godz.11.00-13.00 – „zabawy z gąską” – blok edukacyjny zajęć dla dzieci/stodoła bogatego chłopa
godz. 12.00-14.00 – pokazy tkackie/stodoła tkacka
godz. 14.00-16.00 – pokazy darcia pierza/stodoła tkacka


<< powrót